Inkomen ouderen fors achtergebleven

Getty Images

Uit onderzoek dat in opdracht door ouderenorganisatie ANBO is gedaan blijkt dat ouderen er sinds 2008 flink op achteruit zijn gegaan. Vooral de middeninkomens zijn hard geraakt.

In de koopkrachtplaatjes is steeds sprake van een gemiddelde, dat zegt volgens ouderenorganisatie ANBO niet zoveel. Reden om wetenschappers van ITS (verbonden aan de Universiteit Nijmegen) en SEO (Universiteit van Amsterdam) onderzoek te laten doen naar de verschillende inkomensgroepen. Dat onderzoek laat zien, dat het inkomen van ouderen er in de periode 2008 - 2013 in het algemeen meer op achteruit is gegaan dan voor 65-minners. Daalde de koopkracht van werkenden in die periode gemiddeld 1,1 procent, bij ouderen gemiddeld 6 procent.

Koopkracht

Maar de koopkracht is niet bij iedere inkomensgroep even hard gedaald. Bij de laagste inkomens daalde het inkomen in de genoemde periode met 1,9 procent omdat de AOW wel steeds een beetje steeg. Voor de middeninkomens daalde het inkomen met 4,7 procent en bij de inkomens boven de € 50.000 zelfs met 12,8 procent. De midden en hogere inkomens hebben vooral last van de niet geïndexeerde pensioenen.

Inkomensgroepen

Met het onderzoek wilde de ANBO aantonen, dat de gemiddelde oudere niet bestaat en dat naar de verschillende inkomensgroepen moet worden gekeken om een goed beeld te krijgen van de inkomensontwikkeling van de verschillende gepensioneerden. De ANBO doet ook een oproep aan de politiek: zorg voor een eerlijk beeld over de koopkrachtontwikkeling van gepensioneerden en let goed op de middeninkomens. Verder pleit de ANBO ervoor om de gepubliceerde inkomensgegevens te gebruiken om de aanstaande maatregelen, die al zijn afgesproken voor 2016 (afschaffing ouderenkorting box 3 en lagere ouderentoeslag) en de aanstaande belastingmaatregelen, die voor ouderen weinig in petto hebben, nog eens tegen het licht te houden.
 

Bron 
  • Proud to be Senior