Pensioen vóór bijstand

Maatregelen om financiële druk op bijstand te verlichten

Getty Images

De gemeente Enschede wil dat haar burgers die bijstand aanvragen eerst hun pensioen aanspreken voordat ze bijstand krijgen, dat treft vooral 62-plussers.

Financiële druk

Omdat het mogelijk is het pensioen eerder te laten uitkeren dan bij de eerste AOW, wil de gemeente Enschede dat burgers die bijstand aanvragen eerst die mogelijkheid onderzoeken. Vervroegd pensioen is niet bij alle pensioenfondsen mogelijk en als het mogelijk is vaak pas vanaf 62 jaar. De maatregel treft daarmee vooral zestigers die bijstand aanvragen. Dat de gemeente Enschede de maatregel invoert heeft te maken met het grotere aantal bijstandsgerechtigden en de financiële druk die dat geeft op de gemeente.

Kamervragen

In de Tweede Kamer werden over de maatregel in Enschede al vragen gesteld. Staatssecretaris Klijnsma heeft de Kamer beloofd met de gemeente te gaan praten en te onderzoeken of het wel mag van de wet. Klijnsma zegt zich te kunnen voorstellen dat Enschede daar in zijn overwegingen rekening mee houdt. Anderzijds onderstreept ze dat gemeenten volgens de bijstandswet een aanzienlijke beleidsvrijheid hebben.

De gemeente Enschede heeft ook nog andere maatregelen aangekondigd die de financiële druk op de bijstand moeten verlichten. Zo verplicht ze mensen die € 60.000,- of meer overwaarde in hun huis hebben die woning eerst te verkopen voordat zij recht op bijstand hebben, dat was voorheen € 100.000,-. En ook als de reistijd naar ander werk tot drie uur per dag bedraagt moeten de mensen met bijstand die baan accepteren.