Pensioenstelsel moet moderner

Stelsel moet transparanter

werk na pensioen
Getty Images

Na de invoering van het Financieel Toetsingskader eind 2014 is het volgens staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken nu tijd voor de modernisering van het pensioenstelsel, al lopen de meningen over hoe dat moet sterk uiteen.

Pensioenstelsel is te complex

Met een brief aan de Tweede Kamer kondigde staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken gisteren de modernisering van het pensioenstelsel aan. Eind 2014 wist ze met het Financiële Toetsingskader de pensioenfondsen te moderniseren en werkenden en gepensioneerden meer zekerheid te geven. Nu is het tijd om met het stelsel zelf aan de slag te gaan. De arbeidsmarkt is in de afgelopen jaren sterk veranderd. Werknemers wisselen vaker van baan of hebben tijdelijke banen waardoor ze minder pensioen opbouwen. Ook zijn er steeds meer zzp’ers voor wie een pensioen niet vanzelfsprekend geregeld is. Het pensioenstelsel is bovendien te complex en ondoorzichtig geworden waardoor deelnemers en gepensioneerden niet meer weten wat ze mogen verwachten.
 

Meningen lopens terk uiteen

In de afgelopen maanden voerde Klijnsma met tal van maatschappelijke organisaties de nationale pensioendialoog. In die gesprekken konden deze maatschappelijke organisaties aangeven hoe zij het pensioenstelsel zouden willen moderniseren. Daarover blijken de meningen sterk verdeeld, van verplichte deelname aan pensioenfondsen tot meer vrijheid Ook de verantwoordelijkheid van de pensioenen hoort volgens velen niet meer zoals nu bij de overheid, werknemers en werkgevers te liggen, maar meer bij de deelnemers van pensioenfondsen zelf. In die verschillende visies ligt het spanningsveld besloten tussen meer solidariteit en meer eigen keuzes. Staatsecretaris Klijnsma meldt in haar brief aan de Tweede Kamer dat ze over enkele maanden komt met een notitie met varianten over wat er veranderd zou kunnen worden.