4x maaltijdsoep

Getty Images

Hoe guurder het weer, hoe lekkerder een stevige maaltijdsoep. Vier verrassende soepen om de winterkou te verdrijven!

Soep met groene spelt, paddenstoel en erwtjes

Hoofdgerecht voor 4 personen. Bereidingstijd 60 minuten.

  • 1 venkelknol (met groen)
  • 2 flinke wortels (geschrapt)
  • 1 ui
  • 100 g rauwe ham (in plakken van ½ cm)
  • 2 el ­zonnebloemolie
  • 1½ l vleesbouillon
  • 150 g groene spelt (natuurvoedingswinkel)
  • 250 g paddenstoelenmix
  • 250 g doperwten (diepvries)
  • 15 g platte peterselie
  • 1 el kappertjes
  • versgemalen peper, zout

Snij het venkelgroen fijn en de knol in blokjes. Snipper de ui. Snij de wortels in dikke schuine plakjes en de ham in blokjes. Verhit de olie in een soeppan en bak de venkelblokjes met de ui, wortel en ham op een laag vuur 5 minuten zachtjes aan. Voeg de bouillon en wat peper en zout toe en breng aan de kook. Spoel de spelt in een zeef onder koud stromend water, laat de korrels uitlekken en voeg ze toe aan de bouillon. Kook de spelt in 45 minuten gaar. Snij de schoongemaakte paddenstoelen in plakjes. Voeg de paddenstoelen en de doperwtjes 10 minuten voor het einde van de ­bereidingstijd aan de soep toe. Snij de peterselieblaadjes met de steeltjes fijn. Hak de uitgelekte kappertjes fijn en schep ze met de peterselie door het venkelgroen. Schep de soep in kommen en strooi het kruidenmengsel erop. Per persoon 335 calorieën.

Tip
Groene spelt is gedroogde onrijpe spelt en heeft een pittige smaak. Hij is te vervangen door gewone spelt (hou daarvoor de kooktijd op de verpakking aan).

Wortel-sinaasappelsoep met yoghurt

Hoofdgerecht voor 4 personen. Bereidingstijd 40 minuten.

  • 1 prei (het witte en lichtgroene deel)
  • 100 g kruimige aardappelen
  • 600 g winter­wortels
  • 2 biologische ­sinaasappels
  • 2 el ­raapzaad- of zonnebloemolie
  • 1 tl citroensap
  • 600 ml groente­bouillon
  • 100 ml Griekse yoghurt (op ­kamertemperatuur)
  • vers­gemalen peper, zout
  • extra nodig: staafmixer

Getty Images

Snij de prei in dunne ringen. Schil en snij de aardappelen in blokjes. Schil de wortels. Snij voor de garnering een klein stukje wortel in dunne reepjes of kleine blokjes; snij de rest in plakjes. Boen 1 ­sinaasappel schoon en rasp de schil dun af. Pers beide sinaas­appels uit. Verhit in een soeppan de olie en fruit de prei met de aardappelblokjes 5 minuten. Bak de wortelplakjes kort mee. Voeg de rasp en het sap van de sinaasappels, het citroensap en de bouillon toe. Kook de soep 20 minuten op een laag vuur. Pureer de soep met een staafmixer. Breng de soep aan de kook en laat deze zo nodig iets inkoken. Voeg 3 eetlepels Griekse yoghurt en peper en zout naar smaak toe en schuim de soep op met de staafmixer. Schep de soep in kommen en garneer met een flinke eetlepel Griekse yoghurt en de wortelreepjes of -blokjes. Per persoon 195 calorieën.

Pittige zeevruchten­soep met muntblaadjes

Hoofdgerecht voor 4 personen. Bereidingstijd 30 minuten.

  • 1 prei
  • 1 sjalot
  • 1 teen knoflook
  • 3 cm verse gemberwortel
  • 150 g rijstmie
  • 8 coquilles Saint Jacques
  • 8 grote garnalen (gepeld, maar mét staartje)
  • 2 pijlinktvis-tubes
  • 1 limoen
  • 3 takjes munt
  • 1 blik dikke kokosmelk (400 ml)
  • 1½ tl kurkuma
  • 1½ tl kerriepoeder
  • 600 ml visfond
  • 2½ el zonnebloemolie
  • 3 el vissaus

Getty Images

Snij de prei in ringen, snipper de sjalot en knoflook, en schil en rasp de gember. Bereid de rijstmie volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat de mie goed uitlekken. Was alle zeevruchten, droog ze met keuken­papier en snij de inktvis in ringen. Pers de limoen uit en snij de muntblaadjes in dunne repen. Schep 2 eetlepels van het bovenste laagje gestold kokosvet in een soeppan en verhit het vet met de sjalot, de knoflook en de gember kort op hoog vuur. Strooi de kurkuma en het kerriepoeder erover, voeg de prei toe en verwarm alles op een hoog vuur. Voeg de rest van de kokosmelk en de visfond toe en kook de soep 10 minuten op een laag vuur. Verhit de olie in een andere pan en bak de coquilles, garnalen en inktvis al omscheppend 3 à 4 minuten op een hoog vuur. Neem de pan van het vuur. Schep de rijstmie, het limoensap en de vissaus door de soep. Serveer de soep in ruime kommen, verdeel de zeevruchten ­erover en garneer met de munt. Per persoon 515 calorieën.

Aardappelsoep met spekjes en Goudse kaas

Hoofdgerecht voor 4 personen. Bereidingstijd 40 minuten.

  • 400 g kruimige aardappelen
  • 200 g winterwortel
  • 1 ui
  • 1 el boter
  • 1 l groentebouillon
  • 60 g ontbijtspek (dikke plakken)
  • 2 sneetjes wit brood
  • 2 el olijfolie
  • 2 el fijngehakte peterselie
  • 100 g geraspte extra belegen Goudse kaas
  • versgemalen peper, nootmuskaat, zout
  • gemalen komijn

Getty Images

Schil de aardappelen en halveer de grote, schil en snij de wortel in dikke plakken, en snij de ui in halve ringen. Verwarm de boter in een soeppan en bak de ­aardappelen, wortel en ui al omscheppend 5 minuten op een halfhoog vuur. Schenk de ­bouillon erbij en kook de groenten in 20 minuten gaar. Snij het spek in stukjes en de sneetjes brood in blokjes. Verhit de olie in een koekenpan en bak het spek met de broodblokjes al omscheppend knapperig en lichtbruin. Neem de pan van het vuur en schep de peterselie erdoor. Pureer de soep heel kort met de staafmixer; de groenten moeten grof blijven. Roer de kaas erdoor en laat hem smelten. Breng de soep op smaak met peper, zout, nootmuskaat en ­komijn. Serveer de soep in ­borden en garneer met het spek en de croutons. Per persoon 365 calorieën.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine