Feestmaaltijd voor familie en vrienden

Getty Images

Heerlijk winters: een geurig gebraad uit de oven. Ideaal voor een feestelijk diner of een etentje met een flinke groep vrienden.

Culinair journaliste Marijke Sterk:
"Als ik veel gasten krijg, maak ik graag een gerecht waarvoor ik niet voortdurend in de keuken hoef te staan. Een gebraad uit de oven is ideaal: een paar keer bedruipen en klaar is Marijke! Aangezien deze lenderollade een mooi vetrandje heeft, hoeft zelfs dat niet. Een slimme keuze dus, ook straks voor het kerstdiner. Lekker met een cranberry-chutney. Ook die kan van tevoren worden gemaakt. Sterker nog, daar wordt-ie alleen maar lekkerder van!"

 

Lenderollade met geroosterde groenten

Hoofdgerecht voor 6-7 personen. Bereidingstijd: 95 minuten, waarvan 55 minuten oventijd.

Ingrediënten


  • 1¼ kg lenderollade (van de dunne lende met vetlaagje)
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 1 kg kruimig kokende aardappelen
  • 500 g pastinaak, geschild
  • 500 g winterwortels, geschild
  • 500 g uien
  • 1 eetlepel verse tijmblaadjes
  • vers­gemalen peper, zout
  • extra nodig: ruime braadslede, vleesthermometer

Bereiding


  1. Neem de rollade 1 uur van tevoren uit de koelkast.
  2. Boen de aardappelen schoon onder stromend water en snij ze in stukken.
  3. Kook ze 5 min. in water met zout en laat ze na het afgieten afkoelen in een ruime kom.
  4. Snij de pastinaak en wortel in stukken van 5-7 cm, en die weer in de lengte in tweeën of vieren, afhankelijk van de dikte. Laat bij het uien pellen het kontje zitten en snij ze elk in 8 partjes.
  5. Schep de aardappelen, groenten, 2½ eetlepel olie, tijm, peper en zout naar smaak door elkaar.
  6. Verwarm de oven tot 175 °C.
  7. Bestrooi het vlees rondom met peper en zout. Schenk 2½ eetlepel van de olie in de braadslede en wentel het vlees erdoor zodat het helemaal bedekt is.
  8. Leg de rollade met de vetkant naar boven in het midden van de braadslee en steek de vleesthermometer er tot het midden in.
  9. Schuif de braadslee 30 min. in de voorverwarmde oven, verhoog hierna de temperatuur tot 225 °C en verdeel de aardappelen en de groenten rond het vlees.
  10. Schuif de braadslee nog zo’n 10 min. terug in de oven en braad het vlees rosé tot een kern­temperatuur van 53-54 °C.
  11. Neem het vlees eruit en leg het minimaal 15 min. op een snijplank met lekgootje, goed afgedekt met aluminiumfolie.
  12. Schep de aardappelen en groenten om en rooster ze nog ca. 15 min. lichtbruin en beetgaar.
  13. Snij het vlees in dunne plakken, verwijder de touwtjes en ­serveer het met de aardappelen en groenten.
  14. Heerlijk met de cranberry-chutney!

Per persoon: 575 kcal, 44 g eiwit, 22 g vet (waarvan 6 g verzadigd), 45 g koolhydraten en 7 g voedingsvezel.

Tip: laat het vlees voor het bereiden al op kamertemperatuur komen. Dat verkort niet alleen de braadtijd, maar komt ook de smaak en structuur ten goede.

Lenderollade


Cranberry-chutney

Bijgerecht (voor 2 potten van circa 300 ml). Bereidingstijd: 35 minuten.

Ingrediënten


  • 450 g cranberry’s
  • 2 rode gepelde uien
  • stukje gemberwortel van 4 cm, geschild
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 250 g lichte basterdsuiker
  • 100 ml rode wijnazijn
  • 100 ml rode wijn
  • geraspte schil van 1 schoongeboende sinaas­appel
  • 50 ml versgeperst sinaas­appelsap
  • versgemalen peper, zout

Bereiding


  1. Snij de ui in ragdunne partjes en de gember in dunne plakjes.
  2. Verwarm de olie in een pan met dikke bodem.
  3. Fruit de ui 5 min. op een laag vuur goudgeel en glazig.
  4. Voeg de gember, cranberry’s, suiker, azijn, wijn, de ­sinaasappelschil en het -sap toe en breng alles al roerende aan de kook.
  5. Laat de chutney ca. 15 min. zachtjes koken. Alle bessen zijn dan stuk­gekookt en de chutney is dik vloeibaar.
  6. Voeg flink peper en zout toe.
  7. Doe de hete chutney over in goed schoon­gemaakte potten en sluit deze direct.
  8. Bewaar ze op een koele plaats.

Per pot: 665 kcal, 1 g eiwit, 5 g vet (waarvan 1 g verzadigd), 140 g koolhydraten en 11 g voedingsvezel.

Cranberry-chutney


Waar komt de cranberry vandaan?

  • Hij wordt geteeld in de Verenigde Staten en Chili.
  • In Nederland eten we vooral cranberry’s met kerst, in de Verenigde Staten komen ze traditioneel op tafel bij de ­kalkoen met Thanksgiving (een feestdag eind november).
  • De cranberry dankt zijn naam aan de eerste Nederlandse emigranten in de VS, die de plant kraanbes noemden ­omdat ze de roze bloem van de plant vonden lijken op de kop van een kraanvogel.
Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine