Vier recepten met gehaktballen

Deze balletjes met pit stelen aan tafel de show.

Getty Images

Gehaktballetjes. 4 keer anders klaargemaakt. Met de wijntip van Harold Hamersma.

Rundergehaktballetjes met pinda’s

Borrelhapje voor 4 personen. Bereidingstijd 25 minuten. Per persoon 425 calorieën.

Getty Images


Ingrediënten

  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 25 g ongezouten pinda’s
  • 400 g runder­gehakt
  • 2 eieren
  • 40 g panko*
  • ½ tl sambal oelek
  • ½ tl gemalen komijn
  • 1 tl gemalen koriander
  • peper, zout
  • 2 el tarwebloem
  • 4 el vloeibare margarine

*Panko (Japans paneermeel) is te koop in toko’s en in sommige supermarkten.

Bereiding
Pel en snipper de ui en de knoflook. Hak de pinda’s in stukjes. Meng de ui, knoflook en pinda’s door het gehakt, evenals 1 los­geklopt ei, de helft van de panko, de sambal, komijn, ­koriander en peper en zout naar smaak. Vorm er kleine balletjes van.

Strooi de bloem in een diep bord. Klop in een ander diep bord 1 ei los. Breng dit op smaak met wat peper en zout. Strooi de rest van de panko in een derde diep bord.

Rol de balletjes eerst door de bloem, dan door het losgeklopte ei en ten slotte door de panko. Druk het kruim goed aan. Verhit de vloei­bare margarine in een koekenpan en bak de balletjes rondom ­lichtbruin en in 10 minuten gaar.

Ook lekker met… ­makkelijke nasi goreng
De ‘pindaballetjes’ kun je ­prima combineren met nasi ­goreng. Kooae aanwijzingen op de verpakking gaar. Wel ­intussen een zakje groenten- en kruidenmix voor nasi ­goreng (à 48 g) in 100 ml ­kokend water. Roerbak 400 g nasi- of bamigroenten 5 ­minuten in 3 eetlepels ­wokolie. Schep de rijst en de ­gewelde nasimix door de groenten en warm dit nog 2 ­minuten goed door. Serveer met de gehaktballetjes.

Lamsgehakt­balletjes met kruiden

Bijgerecht voor 4 personen. Bereidingstijd 35 minuten. Per persoon 295 calorieën.

Getty Images


Ingrediënten 
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 envelopje (of buisje) saffraan
  • 15 g verse koriander
  • ½ citroen
  • 400 g lamsgehakt
  • 1 ei
  • 4 el paneermeel
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • ½ tl ­gemalen komijn
  • peper, zout
  • 2½ el olijfolie
  • 2 dl groentebouillon (van een tablet)
  • ½ tl suiker

Bereiding
Pel en snipper de ui en hak 1 teentje knoflook heel fijn. Week de ­saffraan in 2 eetlepels warm ­water. Snij 2/3 van de ­korianderblaadjes fijn en de rest grof. Pers de citroen uit.

Meng het gehakt met 1/3 van de gesnipperde ui, de gehakte knoflook, het ei, paneermeel, ­kaneel- en korianderpoeder, komijn, de fijngesneden verse koriander en ­peper en zout. Vorm er balletjes van 4 cm doorsnede van.

Verhit de olie in een braadpan of vuurvaste ­tajine en bak de balletjes met de rest van de ui rondom bruin. Pers het overgebleven ­teentje knoflook. Voeg dit samen met de saffraan en het weekwater, de helft van het citroensap, de bouillon, de suiker en peper en zout naar smaak toe. Laat alles met de deksel op pan of tajine
15 minuten zacht stoven.

Doe de balletjes met de saus in een schaal en druppel er de rest van het citroensap over. ­Garneer met de grofgesneden verse ­koriander.

Lekker met… supersnelle couscous
Bereid 300 g couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een wok en roerbak 1 grote ui die je in partjes hebt gesneden, 2 in plakjes gesneden teentjes knoflook en 2 in blokjes gesneden paprika’s (rood en geel) 5 minuten.

Voeg 1 in halve plakjes ­gesneden ­courgette toe en roerbak de groenten tot ze beetgaar zijn. Schep de ­couscous erdoor met 2 eet­lepels couscouskruiden en ­peper en zout. Warm goed door. Strooi er 2 eetlepels grof gesneden koriander over en serveer met de balletjes en de saus.

Kipgehakt­balletjes met basilicum

Bijgerecht voor 4 personen. Bereidingstijd 25 minuten. Per persoon 260 calorieën.

Getty Images


Ingrediënten
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 4 takjes basilicum
  • 500 g kipgehakt
  • 1 ei losgeklopt
  • 1 el bloem
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 tl gedroogde oregano
  • peper, zout
  • 2 el olijfolie
  • 1 dl kippenbouillon
  • 1 takje verse oregano

Bereiding
Pel en snipper de sjalot en knoflook. Snij de blaadjes ­basilicum fijn. Meng het gehakt met het ei, de sjalot, knoflook, 2/3 van de basilicum, de bloem, de helft van de tomatenpuree, ­gedroogde oregano, en peper en zout.

Vorm er kleine balletjes van. Verhit de olie in een braadpan en bak de balletjes rondom bruin. Schenk de bouillon erbij, voeg de rest van de tomaten­puree en het takje oregano toe en laat de balletjes in 10 minuten goed gaar stoven.

Lekker met… risotto
Smelt 25 g boter in een pan met dikke bodem. Fruit 1 ui en 1 teentje knoflook (gesnipperd) 5 minuten in de boter. Voeg 300 g risottorijst toe en bak tot de korrels glazig zijn. Voeg 1 dl droge witte wijn toe en kook dit 3 minuten op hoog vuur. Voeg 9 dl runderbouillon toe en breng al roerend aan de kook. Zet het vuur laag en laat de risotto ­onder regelmatig roeren gaar ­worden. Voeg 10 minuten voor het ­einde van de bereidingstijd 400 g doperwtjes (diepvries) toe. Serveer met geraspte Parmezaanse kaas.

Visballetjes met kokos

Borrelhapje voor 4 personen. Bereidingstijd 25 minuten. Per persoon 200 calorieën.

Getty Images


Ingrediënten
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • ½ limoen
  • 500 g kabeljauwfilet
  • 25 g geraspte kokos
  • 1 à 2 tl sambal oelek
  • 1 el bloem
  • 1 eiwit
  • peper, zout
  • 2 el fijn­gesneden korianderblad
  • 1½ el plantaardige olie
  • 2 el ketjap manis
  • Ook nodig: een keukenmachine.

Bereiding
Pel de sjalot en de knoflook. Was de limoen en rasp de schil heel dun af. Doe in de keuken­machine de vis, sjalot, knoflook, kokos, sambal, bloem en eiwit en hak dit fijn. Neem het ­vismengsel uit de keuken­machine en meng de limoenrasp, het korianderblad en peper en zout erdoor.

Vorm van het mengsel balletjes van 3 cm. Verhit de olie in een koekenpan en bak de balletjes rondom lichtbruin. Schep ze voorzichtig om. Voeg de ketjap en 50 ml heet water toe en stoof de balletjes nog 7 minuten op laag vuur.

Ook lekker met… mie & Chinese ­roerbakgroenten
Kook 250 g eiermie. Roerbak intussen 1 ui (gesnipperd), 1 teentje knoflook (fijngehakt) en 1 eetlepel gemberwortel (plakjes) in 2 eet­lepels olie. Voeg 1 Chinese kool (reepjes) en 150 g shiitake (dunne plakjes) toe.

Bak de kool in 5 minuten beetgaar. Schep de mie en 2 bosuitjes (in ringetjes),1 eetlepel vissaus, 2 eetlepels sojasaus en peper en zout erdoor. Bestrooi met geroosterde sesamzaadjes.

Getty Images
Wijntip van Hamersma: gehaktballenwijn

Onze eigen gehaktbal. Hij is niet alleen lekker, we ­mogen er nog trots op zijn ook. ­Vorig jaar kwam er zelfs een Japanse ­filmploeg naar Nederland om een reportage over de gehaktbal te ­maken in een Amsterdams café.

Niet ondenkbaar dat er toen een biertje bij werd geschonken. Maar laat onze bal nu ook een groot wijnliefhebber zijn. En dan is-ie niet al te kieskeurig.

Wie extra wil genieten, neemt een wat stevige rode, eentje die ook de eventuele smaakvolle of scherpe mosterd op de rand van het bord ­voldoende partij biedt.
 

In ieder geval staat in míjn balboekje een Côtes du Rhône genoteerd. Côtes du Rhône is een niet al te kostbare, pretentieloze wijn die – evenals de gehaktbal – aangenaam smeuïg is, wat kruiderij kent, plus een prettig pepertje. Als ik er eentje mag aanbevelen dan is het wel de Domaine Saint Martin 2012. Wat mij betreft is dat vanaf heden de officiële Nederlandse gehaktballenwijn. Niet alleen wordt deze wijn gemaakt door onze landgenoot Rutger ­Gryseels, de wijn is ook nog eens te koop bij onze eigen Hema. Een Nederfranse wijn bij een Nederlandse bal.

Domaine Saint Martin 2012 (Frankrijk). Hema, €5,75.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine