10 dingen die uw lijf doet als u slaapt

Afvallen, groeien, bewegen en winden

Getty Images

Terwijl u lekker slaapt, is uw lichaam hard aan het werk. ’s Nachts vinden er allerlei processen plaats waar u zich helemaal niet bewust van bent. Maakt u zich geen zorgen, dat is alleen maar gezond. Wat gebeurt er zoal als u in bed ligt?

1. U valt af

Vindt u zichzelf een tikje aan de zware kant? Stap ‘s ochtends op de weegschaal in plaats van voor u naar bed gaat, dat scheelt een beetje. Terwijl u slaapt verliest u namelijk veel vocht via uw ademhaling en omdat u transpireert. Gedurende de dag gebeurt dat ook, maar dan vul je het vochtverlies direct aan door te drinken en te eten.

Dit gewichtsverlies is helaas maar van korte duur, overdag eet en drinkt u de verloren grammen er weer aan. Diverse onderzoeken tonen wel aan dat slechte slapers meer eten. Wat dat betreft is een goede nachtrust dus toch goed voor uw lijn.

2. Uw spieren verlammen

Het klinkt misschien eng, maar het is heel nuttig: in uw slaap raken uw spieren tijdelijk verlamd. Tijdens de REM-slaap, de fase waarin u droomt, verslappen uw spieren. Dat is wel zo handig, want daardoor kunt u de belevenissen waar u over droomt tenminste niet uitvoeren in uw bed.

Bij mensen met een REM-slaap gedragsstoornis (RBD) wordt de spieractiviteit tijdens de REM-slaap niet goed afgeremd. Hun spieren werken nog wel in dromenland. Ze dromen niet alleen dat ze opspringen, slaan of schoppen, maar doen dat ook echt en daardoor zijn ze ’s nachts een gevaar voor zichzelf en hun eventuele bedgenoot.

3. Uw ogen bewegen

Gedurende de REM-slaap ligt uw lichaam letterlijk ‘plat’, maar uw ogen bewegen juist. REM is de afkorting voor rapid eye movement (snelle oogbeweging). In deze slaapfase zijn uw hersenen actief: de hersenactiviteit is vergelijkbaar met die van overdag. Ze zijn druk met het verwerken van allerlei informatie. Waarom uw ogen daarbij heen en weer schieten, is onbekend.

4. U wordt langer

Ook als u al lang uit de groei bent, bent u ’s morgens een paar centimeter langer dan de avond ervoor. Dat komt door uw tussenwervelschijven. Deze zitten in de wervelkolom tussen de wervels om schokken op te vangen. Ze hebben een geleiachtige kern die voor zo’n 80 procent uit water bestaat.

Terwijl u overdag zit en staat, plet de druk op de wervelkolom de tussenwervels en wordt er vocht uitgeperst. Daardoor krimpt u. Als u ligt te slapen vermindert de druk en krijgen de tussenwervels de kans om vocht op te nemen en uit te zetten, zodat u ’s ochtends iets langer bent.

5. U raakt opgewonden

Niet alleen uw hersenen zijn actief in de REM-slaapfase, maar ook uw geslachtsdelen. Mannen kunnen een erectie krijgen, bij vrouwen raakt de clitoris extra doorbloed. Dat heeft niets te maken met de pikante inhoud van uw dromen, het is een puur lichamelijk verschijnsel.

6. Uw bloeddruk daalt

De hoogte van de bloeddruk varieert: bij het opstaan is deze over het algemeen het hoogst. Ook stress en inspanning verhogen de bloeddruk. ’s Nachts daalt de bloeddruk juist. Om zeker te weten of u een verhoogde bloeddruk heeft, moet de bloeddruk dus regelmatig gemeten worden.

7. U laat windjes

Uw spieren ontspannen als u slaapt en dat geldt ook voor uw kringspier. Zo kan er gemakkelijk een wolkje gas ontsnappen. Gelukkig werkt uw neus in uw slaap wat minder goed. Uw partner merkt waarschijnlijk niets van uw nachtelijke windjes. Dat heeft ook een nadeel: brand ruikt u ook niet in uw slaap en daarom is een rookmelder aan te raden.

8. U kunt een schokje voelen

Veel mensen voelen een schokje als ze in slaap vallen. Of ze hebben het gevoel dat ze vallen. Dit fenomeen heet een hypnagoge schok of een slaapstuip. Wat deze gekke sensatie veroorzaakt, is nog niet duidelijk. Wetenschappers hebben wel een aantal theorieën. Zo zou het te maken kunnen hebben met stress, angst, een verstoorde nachtrust of mini-REM-slaapjes.

9. Uw lichaamstemperatuur daalt

Gedurende de dag verandert uw lichaamstemperatuur een beetje, van ongeveer 35,5 tot 38,5 graden Celsius. Als het donker wordt, gaat u melatonine aanmaken. Dat zorgt ervoor dat uw kerntemperatuur daalt. Zo rond drie, vier uur in de nacht is de melatonineproductie het hoogst en bent u dus het koudst.

In een warme slaapkamer kan uw lijf de warmte minder goed kwijt, waardoor u minder gemakkelijk inslaapt. De ideale slaapkamertemperatuur is gemiddeld 16 tot 18 graden Celsius.

10. U maakt collageen aan

Collageen is een eiwit dat structuur geeft aan allerlei onderdelen van uw lichaam. Het zit in uw tanden en botten, ondersteunt uw organen en geeft stevigheid aan de bloedvaten. Misschien kent u het ook van uw potje anti-rimpelcrème. Collageen zorgt er namelijk voor dat de huid stevig en elastisch is.

’s Nachts is de collageenproductie in de huid het hoogst. Bovendien herstelt de huid zich ’s nachts. U heeft uw schoonheidsslaapje dus echt nodig. Na uw 25e neemt de collageenproductie af, met een slappere huid en rimpeltjes tot gevolg.

Bron 
  • WebMD
  • Rijksuniversiteit Groningen