Test: de beste spaarrekening

Getty Images

Een spaarrekening levert nauwelijks rendement op. Maar er zijn verschillen. Bij dagelijks opvraagbare spaarrekeningen bieden Knab, RegioBank en Zwitserleven de hoogste rente. Wie zijn geld langere tijd wil vastzetten, krijgt de meeste rente bij Anadolubank, Bigbank en LeasePlanBank.

Dit blijkt uit het SpecialItem van MoneyView. Zwitserleven Maandsparen behoort voor de eerste keer tot de dagelijks opvraagbare spaarrekeningen met de hoogste rente. Knab Kwartaal Sparen en RegioBank Eigen Huis Sparen zijn al eerder als beste uit de bus gekomen. Deze drie spaarrekeningen hebben alle drie een beperkende voorwaarde. Knab geeft een bonusrente als het saldo minimaal een kwartaal op de rekening staat. De RegioBank berekent kosten bij het opnemen, tenzij het geld wordt gebruikt voor de aankoop van een huis of de aflossing van een hypotheek. Bij Zwitserleven dient de spaarder maandelijks een vast bedrag te sparen tussen de honderd en duizend euro.

Lage rente

Het gemiddelde rentetarief op spaarrekeningen is inmiddels gezakt tot 0,7 procent. Slechts 6 van de 63 spaarrekeningen bieden meer dan 1 procent rente. Vorig jaar waren dat er nog 54 van de 64. Ook de rente op termijndeposito’s daalt. Wie het spaargeld één of twee jaar vastzet krijgt gemiddeld minder dan 1 procent rente. Vijfjaardeposito’s zitten wat hoger en bieden gemiddeld 1,12%. Banken bieden zo weinig rente omdat ze geen noodzaak hebben spaargeld van particulieren aan te trekken. Bij de ECB, de Europese Centrale Bank, kunnen ze namelijk gratis geld lenen.

Voorwaarden

MoneyView heeft alle spaarrekeningen ook op voorwaarden onderzocht. Gekeken is onder andere naar de mogelijkheid van mobiel- en internetbankieren, de hoogte van de eerste inleg en de eventuele boete bij opnemen van het saldo. ASN Ideaalsparen, Rabo SpaarRekening en Spaar-op-Maar Vrij van RegioBank komen op dit punt als beste uit de bus.

Onderzoek

De onderzoekers hebben 63 dagelijks opneembare en 36 lange termijn deposito’s onderzocht. Met peildatum 1 mei zijn de rentetarieven bij een spaarsaldo van tienduizend euro vergeleken. Bij de lange termijn deposito’s zijn drie looptijden gekozen, één, twee en vijf jaar. De onderzoekers keken niet alleen naar de huidige rentetarieven, maar ook of de rentetarieven de laatste tweeënhalf jaar tot de hoogste behoorden.

Bron: www.moneyview.nl

Auteur