Genealogie online: zoek en vind uw familiegeheimen!

Getty Images

De stamboom van uw familie uitzoeken was lang een tijdrovende klus. Stad en land af om archieven door te spitten en de stamboom opzetten op papier. Dat is allemaal veranderd met de komst van de computer en internet.

De computer en internet hebben het vinden, verzamelen en rubriceren van informatie revolutionair veranderd. Dat geldt ook voor de genealogie: de tak van de geschiedkunde die zich bezighoudt met het uitzoeken en vastleggen van stambomen. Er zit zeker iets avontuurlijks aan fysiek op pad moeten en in boeken en dossierkasten moeten speuren op zoek naar die ene voorvader. Toch is dat nou net ook iets wat veel mensen ervan weerhield om als amateurgenealoog op zoektocht te gaan naar de familiewortels. Hoewel het nodig blijft om buitenshuis op zoek te gaan naar informatie over voorvaderen, is de drempel voor stamboomonderzoek door de computer en internet flink verlaagd.

Missing media-item.

Algemene genealogiesites

Wanneer u begint met genealogie zult u zich wellicht afvragen waar u moet beginnen. Het is noodzakelijk om volgens een plan stamboomonderzoek te gaan doen. Als u willekeurig gaat zoeken, vindt u meestal wel informatie, maar komt u niet verder dan een stamboom met veel gapende gaten.
Een goed begin is de website van de Nederlandse Genealogie Vereniging. Een landelijke vrijwilligersvereniging met diverse afdelingen over het hele land verspreid. Als u lid wordt van de NVG, krijgt u toegang tot verschillende diensten waarmee u uw stamboomonderzoek kunt vergemakkelijken. Voor beginners is vooral de pagina voor starters interessant. Hierop vindt u tips en bronnen voor de startende stamboomonderzoeker.

Ook een goed startpunt: www.wiewaswie.nl Dit is een nieuwe website, heel toegankelijk en die leidt rechtstreeks naar de archieven en documenten.

Voor gerichte informatie over genealogie op de computer kunt u goed terecht bij de website van een van de afdelingen van de befaamde HCC (Hobby Computer Club). Hiervoor is een goede startpagina. Er zijn ook verschillende boeken te koop over stamboomonderzoek die u een goede start kunnen geven. Er is ook een overzicht te vinden van onder andere algemene boeken. Voor boeken die zich meer richten op genealogie in combinatie met de computer, kunt u terecht bij de bekende boekwinkel van Bol.com. Selecteer links van het zoekvak Alle Nederlandse boeken en zoek op termen als genealogie of stamboom: eventueel in combinatie met op internet of op computer.

Missing media-item.

Digitale archieven

Een van de belangrijkste ontwikkelingen bij de genealogie is het digitaliseren van allerlei archieven en registers die voor stamboomonderzoek belangrijk zijn. Dit werd overigens niet alleen gedaan om genealogen ter diensten te zijn, maar simpelweg om alle beschikbare informatie veilig te hebben en te houden. Ook werd het voor de organisaties die al deze historische gegevens beheerden, door de digitalisering een stuk eenvoudiger om zelf specifieke gegevens terug te vinden. Hoe slim en efficiënt informatie ook op papier en microfiche werd opgeslagen en geïndexeerd: het kan niet op tegen de zoekmogelijkheden van de computer.

Er zijn tegenwoordig veel verschillende archieven voor stamboomonderzoek online te vinden. Sommige daarvan zijn gratis te bekijken maar voor andere moet u betalen. Het Centraal Bureau voor Genealogie is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek. U vindt op de site van CBG onder andere de digitale studiezaal, waar diverse collecties, zoals bidprentjes en familieadvertenties, online te bekijken zijn. Een ander voorbeeld is de website van Genlias: een website met een database van de burgerlijke stand-gegevens van de afgelopen 200 jaar. Een lijst met nog meer online archieven staat op genealogie.startpagina.nl in de categorie Algemeen zoeken.
Missing media-item.
U moet er bij archieven op internet wel rekening mee houden dat sommige archieven zo groot zijn dat ze nog niet volledig gedigitaliseerd zijn en dat er ook soms fouten bij de digitalisering kunnen optreden. Onderzoek in het veld blijft daarom nog steeds nodig.

[ITEMADVERTORIAL]
 

Software

U kunt natuurlijk uw stamboom opzetten in programma’s als Word, Excel of Access. Het is echter handiger om speciale genealogiesoftware te gebruiken. Deze programma’s helpen u de stamboomgegevens overzichtelijk te verzamelen en op te slaan. U kunt hierbij kiezen uit gratis programma’s als Aldfaer en Oedipus of betaalprogramma’s zoals de populaire Gens-Data Pro en Pro-Gen.

U vindt een handig overzicht van een aantal genealogieprogramma’s op www.genealogie.hcc.nl. In de tabel kunt u gemakkelijk de verschillende programma’s met elkaar vergelijken wat betreft mogelijkheden, gebruiksgemak en prijs. Inzoomen kunt u met uw muiswieltje of door het ''zoompercentage'' te verhogen.