Wandelen en je tent opslaan

Kamperen
Getty Images

Ook in Nederland kan het. Je tent opzetten op een mooi plekje in de natuur en genieten van de rust. Paalkamperen, want zo heet het, kent maar één luxe: water uit de pomp.

Niets heerlijkers dan kamperen. Maar moet dat per se op een camping? Sommige mensen kamperen het liefst in het wild. Zomaar ergens onderweg je tentje opzetten en genieten van de stilte. Dat kan bijvoorbeeld in Scandinavië en Groot-Brittannië, en het kan tegenwoordig ook, zij het beperkt, in Nederland. Op speciale, door Staatsbosbeheer aangewezen, gratis toegankelijke mini-kampeerterreintjes.

Een vriend: “Ga je mee een paar dagen wandelen en paalkamperen?” “Ehhh, paalkamperen?” Nooit van gehoord. Een mooie stille nazomerdag. We stam-pen door een beukenbos op het ritme van een tokkende bonte specht. Verder stilte, rust, ruimte, vrije gedachten. Daar, op een open plek, een klein teken aan een boom gespijkerd, met een tentje erop. Zou dat onze overnachtingsplek zijn? Iets verder zien we een paal met een waterpomp. En op een bordje de spelregels van Staatsbosbeheer. Verder niets.

Een paar houtblokken markeren de plek waar anderen ons zijn voorgegaan. Mooie plek. Dan snort al onze brander, thee is in de maak, terwijl wij de tent opzetten op het zachte bladerdek. Als vanzelf gaan we zachter praten; te veel geluid zou deze serene plek geweld aandoen. Geknisper. Daar fietsen twee mensen over het fietspad. Zij zien ons niet, verwachten ons ook niet hier, zomaar midden in het bos. Iets later, aan de thee, zijn we helemaal enthousiast. Wat geweldig dat dit zomaar bestaat, dat dit zomaar kán! Dat er op een aantal plaatsen in Nederland (aan doorgaande lange-afstandswandel- en lange-afstandsfietspaden) kampeerplekken zijn ingericht waar wij, vrije vogels, ‘halfwild’ mogen kamperen. We trekken twee dagen door de Vuursche Bossen en volgen stukken van het Trekvogelpad, LAW 2. Volop afwisseling. Beukenbossen, heideveldjes.

Morgen gaan we verder, richting Bussum, en wandelen we door het Goois Natuurreservaat. Als de zon lager en lager zakt en de schemering intreedt, zijn we op onze hoede. Is dat niet een ree, die daar op het zandpad voorzichtig zijn weg zoekt? Als je de stilte toelaat hoor je alles. Geschuifel, gekraak, een zuchtje, is dat de wind? We maken elkaar van alles wijs, ook door de fles wijn die allang soldaat is gemaakt. Maar de uil roept ons ten slotte in slaap. Zomaar ergens tussen Baarn en Hilversum.

Hier kunt u paalkamperen

  1. Alblasserbos, Papendrecht (aan LAW* 1.3)
  2. Austerlitz, Utrechtse Heuvelrug-Noord (LAW 2)
  3. (Dordtse) Avelingen, Gorinchem (LAW 7.1)
  4. Beekdal Merkse 1 en 2, Castelré.
  5. Canisvliet, vlak bij Sas van Gent.
  6. Chaamse Bossen 1, 2 en 3 (LAW 11)
  7. De Zoete Vaart, Hulst.
  8. Donkse Laagten, De Donk, Alblasserwaard (LAW 7.1)
  9. Dorst, Baronie en Markdal.
  10. Fort Sint Livinus, Axel, Staats-Spaanse Linies.
  11. Gooren en Krochten, Zundert, Beemden.
  12. Het Schot, Boswachterij Staphorst.
  13. Kaapweg, Baarn, Utrechtse Heuvelrug (LAW 2)
  14. Kievietshaar, Boswachterij Staphorst.
  15. Klinkenbelt, Nijverdal, Sallandse Heuvelrug.
  16. Kruiskade, Hazerswoude-Dorp (LF* 2 en LF 4)
  17. Leidschendammerhout, Leidschendam (LF 4)
  18. Linie van de Munnikenhof, ten oosten van Terheijden.
  19. Linie van den Hout, Made, Baronie en Markdal.
  20. Mastbos, Ulvenhout, Baronie Breda, aan het Grenslandpad.
  21. (Permanent gesloten!) Oeverlanden Hollands Diep, Strijensas, Hoeksche Waard (LAW 1.3)
  22. Riviertje De Donge, ten noorden van Dongen.
  23. Strijbeekse Heide, Strijbeek (LAW 11)
  24. Ulvenhoutsebos, Ulvenhout (LAW 11)
  25. Weipoortse Vliet, Zoeterwoude-Dorp, De Wilck (LF37)

LAW staat voor lange-afstandswandelpad. De bekendste is LAW 9, het Pieterpad. De volledige lijst van alle lange-afstands-wandelpaden staat op. Zoek op LAW.

LF staat voor lange-afstandsfietsroute.
Kijk voor een overzicht op. Zoek op LF.

Meer weten over paalkamperen of over de plekken waar dat kan. Kijk op.

Bron 
  • Plus Magazine