Wanneer woon je samen voor de AOW?

Ik ben al een tijd alleen, maar heb pas een nieuwe liefde ontmoet. Wat betekent dat voor onze AOW?

Dat ligt eraan hoe hard u van stapel loopt. Brengt u af en toe het weekend met elkaar door, dan houdt u gewoon uw eigen AOW voor alleenstaanden. U heeft dan immers allebei uw eigen huishouden met de daarbij horende vaste lasten.

Gaat u samenwonen of trouwen, dan moet u dat doorgeven aan de Sociale Verzekeringsbank. Vanaf dat moment gaat u beiden een AOW-uitkering voor gehuwden ontvangen, ter hoogte van €752,12 per persoon. Dat is een stuk minder dan de AOW voor alleenstaanden: €1079,93. Deze achteruitgang is op te vangen doordat u bespaart op vaste lasten. Wanneer u daadwerkelijk gaat samenwonen, heeft u immers nog maar één keer woonlasten, één energierekening en één internetabonnement.

Tussen een weekendrelatie en samenwonen is nog veel ruimte. U kunt beiden een eigen huis blijven aanhouden, maar toch regelmatig tijd bij elkaar doorbrengen. U deelt waarschijnlijk wat vaker de kosten van de maaltijden, maar daarnaast hebt u ook nog een eigen huishouden. Of u zorgt voor elkaar. Toch kan het zo zijn dat u voor de wet dan een gezamenlijke huishouding voert en voor de wet dus samenwoont, al woont u niet op één adres. Dan heeft u geen recht op 70% als alleenstaande, maar ieder recht op 50% omdat u als samenwondend wordt aangemerkt. Overigens kunt u ook een gezamenlijke huishouding voeren met familie of een vriend. Uitzondering zijn familieleden van de 1e graad: ouders en kinderen. Neem deze regels niet te licht op, want in het ergste geval vordert de SVB het teveel betaalde terug. De SVB raadt daarom iedereen aan vooraf informatie in te winnen.

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl