Stelling: patiënten moeten zelf kunnen kiezen of ze thuis blijven wonen of naar een zorginstelling willen

Getty Images

D66 vindt dat patiënten die veel zorg nodig hebben zelf moeten kunnen kiezen of ze naar een zorginstelling willen of thuis willen blijven wonen. Dit is tevens één van de voorwaarden die de D66 stelt aan de hervorming van het laatste deel van de langdurige zorg. Op donderdag 11 september 2014 debatteert de Tweede Kamer over de hervorming, maar wat vindt u? Moeten patiënten zelf kunnen kiezen of niet?

Patiënten geen inspraak

Volgens het nieuwe wetsvoorstel moet straks een zorgkantoor bepalen of patiënten die veel zorg nodig hebben thuis mogen blijven wonen of in een zorginstelling worden geplaatst. Bij invoering van het wetsvoorstel valt de inspraak dat de patiënten voorheen hadden volledig weg. D66-Kamerlid Vera Bergkamp voor de komst van een onafhankelijke adviseur die deze patiënten helpt om de goede keuzes in de zorg te maken. ''Er zijn zoveel loketten en bijbehorende regels, waardoor er veel onduidelijkheid is.''

Professionele zorg voor patiënten

Thuis blijven wonen wanneer extra veel zorg nodig is voor patiënten is duur.  De afgelopen tien jaar zijn de uitgaven aan de AWBZ volgens het CBS met bijna drie kwart toegenomen. De inkomsten bleven echter achter. In 2012 kwam het tekort uit op 3,3 miljard euro. In datzelfde jaar maakte bijna 800.000 mensen gebruik van de volksverzekering AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten). Deze wet wordt volgend jaar vervangen door de nieuwe Wet langdurige zorg (Wlz).

De invoering van de wet maakt plaats voor 200.000 nieuwe plaatsen in zorginstellingen voor patiënten die extra zorg nodig hebben.  Patiënten die in een zorginstelling geplaatst worden krijgen constante professionele hulp hetgeen bij thuiszorg niet het geval is.

Auteur