Een tablet kopen: leuk, maar welke dan?

Getty Images

Sinds de introductie van de iPad, zo’n vijf jaar geleden, is de tabletmarkt flink gegroeid. Keus genoeg dus. Bepaal welke tablet het meest geschikt is voor u aan de hand van deze vijf vragen.

1. iOS, Android of Windows?

De populairste besturingssystemen voor tablets zijn iOS van Apple en Android van Google. Microsoft is de derde partij en maakt tablets met Windows. Voor elk besturingssysteem geldt dat je een gebruikersaccount aan moet maken. Zo heb je voor iOS een Apple ID nodig, voor Android een Google-account en voor Windows een Microsoft-account. Beschik je al over een van deze accounts, dan is het een makkelijke keuze om voor het bijbehorende besturings­systeem te kiezen. Vind je het geen probleem om een nieuwe account aan te maken, gebruik dan deze checklist:

  • Gebruik ik mijn tablet alleen of met iemand anders?

Gebruik je de tablet met meerdere personen, dan kan het fijn zijn om per persoon een eigen account aan te maken. Windows-tablets bieden deze optie en sommige Android-tablets ook. iPads bieden deze optie niet; wel kun je per persoon een eigen mailbox aanmaken.

  • Wat is mijn budget?

Heb je een beperkt budget, dan kom je automatisch bij de betaalbaarder tablets uit, die over het algemeen op Android draaien. Windows-tablets en iPads zijn een stuk duurder dan Android-tablets.

  • In hoeverre wil ik mijn tablet kunnen inrichten?

Voor het inrichten van de tablet (met apps, instellingen en achtergronden) heb je met Android over het algemeen net wat meer mogelijk­heden dan met een iPad- of Windows-tablet.

  • Hoe belangrijk vind ik de Store (waar je apps downloadt) van de tablet?

De Windows Store heeft beduidend minder apps dan de App Store (iOS) en de Play Store (Android).

  • Hoeveel waarde hecht ik aan veiligheid?

De iPad is veiliger dan een Android- of Microsoft-tablet. Dat komt doordat het op een iPad alleen mogelijk is apps te installeren die door Apple zijn gecontroleerd en goedgekeurd, wat de kans op virussen en malware vrijwel nihil maakt.

2. Alleen wifi of ook 3G/4G?

Als je thuis een draadloos netwerk hebt, dan kun je op de tablet via dat netwerk internetten. Je maakt dan gebruik van wifi. Wifi, gratis en betaald, is ook op steeds meer openbare plekken, zoals restaurants en hotels, beschikbaar. Wil je niet afhankelijk zijn van wifi buitenshuis, schaf dan voor de tablet een mobiel internet­abonnement aan bij een provider. Dit kan een prepaid-abonnement zijn of een vast bedrag per maand. Let er bij de aanschaf van een tablet op dat je deze via een simkaart met een 3G- of 4G-netwerk kunt verbinden. Deze zijn een stuk duurder dan tablets met alleen wifi.

3. Hoeveel geheugen heb ik nodig?

De interne opslagcapaciteit van tablets verschilt. Er zijn tablets met een intern geheugen van 8 GB, maar er zijn ook tablets met 128 GB. Per 8 GB opslagruimte betaal je ongeveer €25 meer voor een tablet. Hoeveel opslagruimte je nodig hebt, is afhankelijk van wat je met de tablet wilt doen. Wil je veel foto’s op de tablet bewaren, dan heb je bijvoorbeeld meer opslagruimte nodig dan wanneer je de tablet alleen gebruikt om te e-mailen en internetten. Over het algemeen is 16 GB voldoende. Twijfel je hoeveel opslagruimte je nodig hebt, koop dan een tablet waarvan de opslagcapaciteit uitbreidbaar is middels een zogenaamde microSD-kaart. Dit is een kleine versie van een SD-kaart. Deze kaarten kun je los kopen en zijn over het algemeen goedkoper dan intern geheugen. Let op: iPads kunnen niet uitgebreid worden met een microSD-kaart.

Getty Images

4. Welk formaat past bij mij?

Tablets zijn er in uiteenlopende formaten, variërend van 7 inch tot 12.2 inch. Het standaard formaat van een tablet is 10.1 inch. Afhankelijk van waar je de tablet voor gaat gebruiken, zoek je een bijpassend formaat. Bijvoorbeeld:

  • Neem ik mijn tablet vaak mee?

Neem je de tablet vaak mee, dan is een kleine tablet ideaal. Deze tablets zijn vaak wat lichter dan de normale tablets (10.1 inch) en nemen minder ruimte in.

  • Wil ik (vaak) films bekijken op mijn tablet?

Wil je de tablet regel­matig gebruiken voor het bekijken van films, dan is een tablet met een groter scherm vaak wat prettiger.

  • Wil ik veel gebruikmaken van Office-programma’s en mail? ­

Wil je de tablet ook voor administratieve zaken gebruiken, dan is een normale tablet of zelfs grotere tablet handiger. Een groter toetsenbord maakt het typen een stuk makkelijker.

  • Kan ik het allemaal goed zien?

Een kleine tablet betekent ook dat alles kleiner getoond wordt. Met een aantal instellingen kun je bepaalde teksten uitvergroten, maar dat is niet altijd voldoende. Dit is een kwestie van uitproberen in de winkel.

5. Is het scherm van goede kwaliteit?

Controleer met name bij goedkope tablets de schermkwaliteit. Blijkt het scherm achteraf niet goed te zijn, dan is de kans groot dat je de tablet minder intensief gebruikt. Je kunt makkelijk zelf testen of het scherm van goede kwaliteit is. Zie je vanaf de zijkant nog goed wat er op de tablet gebeurt, dan kun je ervan uitgaan dat het scherm van goede kwaliteit is. Moet je echt recht van voren naar de tablet kijken om te zien wat er op het scherm staat, dan is het scherm van mindere kwaliteit. Daarnaast is de plaatsing van het scherm van belang. Loopt het scherm over in de behuizing, dan ervaren mensen dat als aangenaam. Ligt het scherm op de tablet, met een klein opstaand randje, dan werkt dat minder prettig.

En dan dit nog

Andere zaken die van belang zijn:
GPS: Wil je de tablet ook gebruiken als navigatiesysteem? Let er dan op dat de tablet GPS heeft.
Printen: Wil je vanaf de tablet kunnen printen? Dan heb je een draadloze printer en een tablet nodig die deze mogelijkheid ondersteunt.
Hoesje: Tablets hebben een kwetsbaar scherm, dus een hoesje is geen overbodige luxe. Zeker niet wanneer je de tablet vaak meeneemt.

Wilt u meer tips over het gebruik van een tablet? Of wilt u meer leren over computer of tablet?
Word dan lid van SeniorWeb en ontvang het boek Overal internet helemaal gratis. U betaalt €29 per kalenderjaar. Ga naar www.seniorweb.nl/plus voor meer informatie.

Seniorweb
Getty Images
Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine