Help, mijn mobiel schiet tekort!

Getty Images

Samen een smartphone delen, een oude smartphone gebruiken of geen smartphone hebben. Dat gaat lang goed, totdat je tegen de beperkingen aanloopt. Gelukkig zijn er goede en goedkope oplossingen.

Er zijn heel wat mensen die een smartphone samen met hun partner genoeg vinden. In geval van nood bereikbaar zijn, is voor hen de belangrijkste reden om een mobieltje te hebben. Een smartphone is dan zelfs niet nodig, want een gewoon mobieltje waarmee je alleen kunt bellen en sms’en voldoet ook voor noodgevallen.
Anderen hebben wel een smartphone, maar een oude die niet meer ge-update kan worden of een die werkt met Windows.
In al deze gevallen kun je vroeg of laat tegen beperkingen of zelfs problemen aanlopen. Veel bedrijven, organisaties en overheden gaan er steeds meer vanuit dat iedereen wel een eigen, moderne smartphone heeft. Dat heeft gevolgen als je iets moet regelen, bijvoorbeeld bij het aanvragen van een uitkering of verzekering, internetbankieren en het gebruiken van apps als de CoronaCheck app.

Een gewone mobiel

Als je een gewone mobiele telefoon (gsm) hebt, kun je bellen en sms’jes sturen. Maar op internet gaan en apps gebruiken kan niet. Dat was lange tijd geen probleem, maar de laatste jaren wordt het steeds lastiger om alles met een gewoon mobieltje te regelen.
Banken bijvoorbeeld sturen hun klanten met zachte dwang steeds meer richting internetbankieren met een bank app op de smartphone. Je kunt nog wel via de website van de bank je geldzaken doen, maar moet dan bij voorkeur via je smartphone het overschrijven van geld bevestigen.
Het is nog wel mogelijk dit met een apart beveiligingsapparaatje van de bank te doen, maar dat is meestal omslachtiger. Kijk niet vreemd op als vroeg of laat banken besluiten dat je alleen nog maar bankzaken kunt doen met behulp van een smartphone.
Andere bedrijven houden al niet eens rekening meer met het feit dat lang niet iedereen een smartphone heeft. Ze gaan er gewoon vanuit dat je hun app kunt downloaden en zal gebruiken.

Samen een smartphone

Als je een smartphone hebt en die deelt met je partner kun je wel apps gebruiken. Toch loop je dan ook steeds meer tegen beperkingen op. Verschillende diensten gaan ervanuit dat je een uniek mobiel telefoonnummer hebt. Een WhatsApp account is bijvoorbeeld gekoppeld aan een mobiel nummer. Een nog belangrijker voorbeeld is DigiD. DigiD wordt voor allerlei diensten gebruikt, zoals belastingaangifte doen en zorgdeclaraties indienen. Je leest hier meer over DigiD: Complete uitleg: zo vraagt u DigiD aan | PlusOnline
DigiD wordt niet alleen gekoppeld aan jouw naam en adres maar ook aan je mobiele nummer. Dat betekent dat je smartphone maar met een DigiD verbonden kan worden. Als de andere persoon met zijn DigiD ergens toegang wil krijgen, kan dat niet zomaar op dezelfde smartphone.
Dit kan onder andere een probleem zijn bij het maken van een testafspraak voor corona of een vaccinatiebewijs laten zien met de CoronaCheck app (Zo werkt de CoronaCheck app | PlusOnline). Het is hierbij nog wel mogelijk voor de tweede persoon op een andere manier iets te regelen (Geen CoronaCheck app? Zo krijg je toch een bewijs | PlusOnline), maar dat werkt minder makkelijk.

Ook buiten de boot

Als je wel een smartphone hebt voor jezelf, kun je toch nog buiten de boot vallen. Bij een oude smartphone is op een gegeven moment het besturingssysteem -Android of iOS (Apple)- niet meer te updaten. Daardoor kun je in de loop van de tijd steeds minder apps nog installeren en gebruiken.
Apps worden voortdurend ge-update en vragen een minimale versie van een besturingssysteem. Bijvoorbeeld de CoronaCheck app kun je alleen gebruiken in Android vanaf versie 6 en op iPhones vanaf versie iOS 12.

Tot slot zijn er nog mensen die ooit een Windows smartphone hebben gekocht. Helaas wordt het gebruik van Windows niet meer ondersteund op smartphones. Dat betekent dat er steeds minder apps beschikbaar zijn om te gebruiken op een Windows smartphone. Een voorbeeld daarvan is de CoronaCheck app, die er alleen is voor Android en Apple.

Dit zijn de oplossingen

Vroeg of laat zal je als eigenaar van een gewone mobiele telefoon, een gedeelde smartphone of een te oude smartphone merken dat je daar niet meer verder mee komt. Er zijn in dat geval twee oplossingen.

De eerste is een nieuwe of tweedehands smartphone kopen. Dat hoeft minder duur te zijn dan je misschien zou denken.

Een andere mogelijkheid is wat minder bekend: gebruik dual sim. Veel moderne smartphones hebben de optie om een tweede, extra simkaart te plaatsen. Dat betekent dat je op je smartphone twee mobiele telefoonnummers hebt. Dit is de goedkoopste oplossing, want je hoeft niet met twee smartphones rond te lopen. Je leest hier meer over hier.