Slimme apparaten updaten en beveiligen: veel gestelde vragen

Getty Images

We vinden het heel normaal dat we computers, tablets en smartphone up tot date moeten houden. Maar ook andere apparaten in ons huis hebben updates nodig om veilig te blijven.

Er zijn tegenwoordig heel wat apparaten met een soort computer aan boord. Dit worden slimme apparaten genoemd. Voorbeelden van slimme apparaten zijn smart-tv’s, intelligente deurbellen en slimme thermostaten. Om te kunnen communiceren zijn deze apparaten verbonden met het thuisnetwerk en ook vaak met internet. Een slimme deurbel stuurt bijvoorbeeld op die manier camerabeelden door naar je smartphone, zodat je kan zien wie er voor de deur staat.

Ook wisselen slimme apparaten gegevens uit met de producent van het apparaat. Bij een smart-tv wordt die informatie gebruikt om programma’s en andere diensten naar de smaak van de gebruiker aan te bieden.

Belangrijk is ook dat vanaf internet noodzakelijke updates voor slimme apparaten te downloaden en installeren zijn. Die updates bevatten een verbeterde versie van de software die een slim apparaat gebruikt. Dat is onder andere nodig voor een goede beveiliging tegen hackers en virussen. In de Plus special over updaten van slimme apparaten lees je hier meer over: Daarom moet je altijd updaten | PlusOnline

Hieronder worden een aantal vragen die vaak gesteld worden over het updaten van slimme apparaten beantwoord.

Moet ik de modem/router van mijn internet- en tv-provider updaten?

Een modem/router die je van je internet- en tv-provider bij je abonnement krijgt, wordt altijd automatisch ge-update. Hier hoef je dus niet naar om te kijken. Dit is zo ingesteld zodat klanten niet massaal in de problemen komen door een verouderde update. Ook de mediabox die bij je abonnement hoort wordt automatisch ge-update.

Ik gebruik een eigen router. Kan ik die zelf updaten?

Als je een eigen router voor internet gebruikt en die zelf hebt ingesteld, ben je gevorderd genoeg om die ook up te daten via het instellingenpaneel van de router. Als iemand anders de router voor je geïnstalleerd heeft, is het verstandig om die router te laten updaten door een gevorderde computergebruiker.

Kan ik zelf slimme apparaten updaten?

Dat hangt van het apparaat af. Sommige slimme apparaten controleren zelf op nieuwe updates via internet, maar dat is zeker niet bij alle apparaten het geval. Het is dan ook verstandig dit te controleren bij de instellingen van het apparaat of in de handleiding.

De update opties voor slimme apparaten als tv’s en mediaspelers kun je meestal makkelijk bereiken via het bedieningsmenu bij het apparaat. Dit is een eenvoudige en veilige procedure, zolang je maar niet de stroom uitschakelt tijdens het updaten. Kijk voor de instructies in de handleiding bij het apparaat.

Waar moet ik op letten als ik een apparaat niet via een menu kan updaten?

Zelf apparatuur met de hand updaten is nogal risicovol omdat je de goede update op internet moet opzoeken en daarna met de hand moet installeren. Dit heet ook wel de firmware updaten. De firmware is de software die het apparaat bestuurt. Als je de verkeerde update gebruikt of de procedure niet goed stap voor stap uitvoert, is het gevolg vaak dat het apparaat niet meer werkt. Dit is dan ook een klus voor ver gevorderden.

Haal de update van de website van de producent, zodat je zeker weet dat deze veilig is en geen virus bevat. Let altijd goed op het versienummer van de update. Als deze lager of hetzelfde is als de versie van de firmware in het apparaat, moet je deze update niet installeren.

Hou er rekening mee dat wanneer een update op de website van een fabrikant wel nieuwer is dan versie op je apparaat, deze toch verouderd kan zijn wat betreft de beveiliging. Dat betekent dan dat het slimme apparaat toch nog niet volledig beveiligd is.

Om te controleren of een apparaat, zoals een router, zichzelf update of een nieuwe update nodig heeft, moet je op je pc, laptop of mobiel een internetbrowser gebruiken. Die gebruik je om contact met het slimme apparaat te maken. Je surft daarvoor naar het ip-adres van het apparaat. Een ip-adres kun je wel vergelijken met een huisadres.
Je komt zo terecht op een inlogscherm en krijgt na het invoeren van de inloggegevens toegang tot het administratiepaneel. Het ip-adres van je apparaat staat in de handleiding bij het apparaat. Via deze route kun je ook een beter wachtwoord voor je slimme apparaat opgeven voor een betere beveiliging.

Hoe voorkom ik dat hackers via mijn slimme apparaat op mijn netwerk komen?

In de eerste plaats is het belangrijk dat het wachtwoord voor toegang tot het apparaat goed genoeg is. Daar lees je hier meer over hier: Tips voor een veilig wachtwoord voor uw slimme apparaten | PlusOnline

Een andere oplossing om te voorkomen dat hackers via slimme apparaten toegang tot je netwerk en daarmee je computer, tablet en smartphone krijgen, is alle slimme apparaten  aansluiten op een tweede Wifi-netwerk. Op je eerste Wifi-netwerk sluit je dan alleen je computers, tablets en smartphones aan. Zo heb je twee gescheiden netwerken. 

Je kunt bij alle routers minstens een gastnetwerk als tweede Wifi-netwerk aanmaken via de instellingen. Wel moet je er daarbij voor zorgen dat die een andere gebruikersnaam en wachtwoord krijgt dan het eerste netwerk. Ook moet je instellen dat de twee netwerken gescheiden blijven. Meer informatie hierover staat in de handleiding bij de router. Dit is wel een klusje voor een gevorderde computergebruiker.

Alex Wit