Borstvoeding zorgt voor gunstige keelbacteriën

Getty Images

Borstvoeding kan een gunstige invloed hebben op de bacteriesamenstelling in de keel en neus van baby’s. Gunstige bacteriën gaan vaak samen met minder luchtweginfecties. Dat blijkt uit het onderzoek van het UMC Utrecht, het Linnaeus Instituut en TNO.

Luchtweginfecties als verkoudheden en oorontstekingen zijn één van de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij jonge kinderen. Ze worden veroorzaakt door bacteriën en virussen die zich nestelen in de neus en keel van het kind. Het is nog steeds erg onduidelijk waarom het ene kind een luchtweginfectie ontwikkelt en het andere niet, maar het krijgen van borstvoeding lijkt beschermend te werken.

Bacteriën keelholte

Debby Bogaert en collega’s onderzochten daarom twee jaar lang 60 kinderen waarvan de helft een half jaar borstvoeding had gekregen. Op vier leeftijden – zes weken, zes maanden, één jaar en twee jaar – analyseerde ze de bacteriesamenstelling van de keelholte. Op elk van die vier leeftijden vergeleek ze de bacteriesamenstelling van de 60 kinderen met een controlegroep van 140 kinderen. Daarnaast hielden de onderzoekers bij hoeveel verkoudheden en oorontstekingen de kinderen hadden.

Beschermende mix

Het bleek uit te maken welke bacteriën in de keelholte voorkomen. De onderzoekers konden zeven bacterieprofielen onderscheiden, elk met een bepaalde mix van bacteriesoorten. Twee van deze zeven profielen bleken te 'beschermen' tegen luchtweginfecties. Kinderen die borstvoeding hadden gekregen, hadden 2,5 keer vaker een bacterieprofiel dat beschermde tegen luchtweginfecties.
 
"Zo’n goede mix van bacteriën lijkt de ziekmakende bacteriën in toom te houden", verklaart Bogaert. "De ziekmakende bacteriën kunnen zich vervolgens niet verspreiden naar het middenoor of de longen en dus geen ziekte veroorzaken".

De resultaten van het onderzoek zijn verschenen in twee wetenschappelijke publicaties in het tijdschrift American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Bron 
  • UMC Utrecht