Zijn wandelsokken echt nodig?

Getty Images

Sokken zijn sokken, zou u denken. Maar nee, niets is minder waar. Goede wandelsokken kunnen zomaar het verschil zijn tussen een heerlijke wandeltocht en een ware helletocht. Wandelsokken zijn hun geld dus meer dan waard. Maar wat is een goede wandelsok?

Ze bestaan echt: mensen die nooit blaren hebben en die het fenomeen ‘brandende voetzolen’ niet eens kennen. Voor al die andere wandelaars is er gelukkig de wandelsok.

Wollen wandelsokken?

Een goede wandelsok heeft verschillende functies. Ten eerste houdt hij de voet droog. Dat is meteen heel belangrijk, want door het wandelen gaan de voeten transpireren, waardoor de kans op blaren een stuk groter wordt. Goede wandelsokken voeren het vocht echter niet alleen af van de huid, ze slaan het ook op. Slim, want de voet zit in een schoen en vocht afvoeren is dan toch wat moeilijker. Veel wandelsokken hebben een kunstvezel aan de binnenkant: die houdt de voet droog. De buitenkant van de sok is vaak van wol, omdat wol veel vocht kan opnemen. Natuurlijk kunt u ook 100% wol aan de voeten doen, maar houd er dan rekening mee dat dat kan gaan kriebelen en dat de sokken sneller slijten.

Dikke of juist dunne wandelsokken?

In de buitensportzaak hangen ze te kust en te keur: dikke sokken, dunne sokken, er-net-een-beetje-tussenin sokken. Dus: wat is wijsheid? Dat is een vraag die alleen u kunt beantwoorden. De een vindt dikke sokken prettig, omdat die tezamen met voet en schoen een gefixeerd geheel kunnen vormen. Maar als uw schoen al weinig ruimte geeft of als uw voeten snel opzetten, is een dunnere sok waarschijnlijk een beter idee. Het beste advies is het gewoon uit te proberen: u voelt vanzelf welk type sok het beste bij uw voet en schoen past. Houd daarbij natuurlijk wel rekening met buitentemperatuur.

Kies de juiste maat

Het klinkt als een open deur, maar toch: let er goed op dat u wandelsokken in de juiste maat koopt. Te grote wandelsokken gaan plooien en kunnen daardoor blaren veroorzaken. Met te kleine sokken loopt u het risico op vervelende schuurplekken. Als u gevoelig bent voor blaren en ander voetenleed, let dan zeker ook op de naden bij de tenen. Een te dikke naad kan veel irritatie geven.

Links en rechts, voor dames en voor heren

Damesvoeten zijn over het algemeen wat smaller, en de betere wandelsok voor dames is dus ook wat smaller dan de betere wandelsok voor heren. Verder zijn veel wandelsokken anatomisch gevormd: de linkersok volgt de drukpunten van de linkervoet, de rechtersok volgt die van de rechtervoet. Voor de wandelaar zonder voetproblemen maakt het waarschijnlijk niet veel uit. Maar als u wel ‘lastige’ voeten hebt, zijn zulke sokken zeker wel de moeite waard.

Katoen, wol, polyamide

Wandelsokken bestaan meestal uit een mix van verschillende materialen. Maar wat doen die materialen, en wat doen ze niet?
•    Katoen is comfortabel en goedkoop. Maar katoen krimpt ook en is niet erg vormvast. Eenmaal nat droogt katoen langzaam. De wandelaar die snel last van blaren heeft, koopt daarom wandelsokken zónder katoen.
•    Wol en merinowol is zacht en comfortabel, maar kan ook kriebelen. Het slaat veel vocht op, maar droogt langzaam.
•    Polyamide of nylon is waterafstotend, sneldrogend en zeer duurzaam.
•    Polyester is waterafstotend, sneldrogend maar minder slijtvast dan polyamide.
•    Polypropyleen is extreem waterafstotend, zeer sneldrogend en slijtvast.
•    Viscose is zacht, glad en koel en voert vocht goed af.
•    Tencel of Lyocell heeft dezelfde eigenschappen als viscose, maar wordt milieuvriendelijker gemaakt.

Hikingsokken of trekkingsokken?

Hikingsokken zijn vooral gemaakt voor dagwandelingen. Trekkingsokken zijn meer geschikt voor meerdaagse tochten. Het verschil zit ‘m in het materiaal waarvan de sok is gemaakt.

Ondersokken: ja of nee?

En dan hangen er ook nog ondersokken in de winkel, wat moet u daar nu weer mee? Als u kiest voor een traditionele wandelsok met een hoog wolgehalte, kán een ondersok prettig zijn. Ondersokken zijn namelijk dunne en gladde sokken die wrijving reduceren en vocht snel afvoeren. Heeft u snel last van blaren, dan kan zo’n ondersok helpen. Veel wandelsokken combineren een vochtafvoerende binnenlaag met een buitenlaag die het vocht opneemt. Meestal zijn ondersokken dan overbodig.

Bron: Wandel.nl

Auteur