Geen aanpassingen, maar verhuizen

Getty Images

Voor woningaanpassingen hebben vele gemeenten geen geld beschikbaar. Het advies bij de aanvraag van een traplift is dan ook vaak: Gaat u maar verhuizen!

Ouderenorganisatie ANBO heeft in samenwerking met onderzoeksbureau Kien 30 gemeenten onderzocht naar hun beleid op het gebied van woningaanpassingen. Van de conclusies word je niet blij. Ongeveer de helft van de gemeenten (47 procent) hanteert strenge criteria om te bepalen of iemand recht heeft op een woningaanpassing.

Weinig geld
Minder gemeenten (46 procent) hebben geld beschikbaar gesteld voor woningaanpassingen. Volgens ANBO-directeur Liane den Haan geven gemeenten vaak het advies om maar te verhuizen als hun woning niet meer voldoet. Het grote probleem bij dit advies is dat er een groot te kort aan geschikte seniorenwoningen is. In 2013 bleek al uit ander onderzoek dat er 84.000 seniorenwoningen te weinig zijn.

Veel zicht?
Uit het onderzoek van de ANBO bleek bovendien dat een op de vier gemeenten goed zicht claimt te hebben op welke aanpassingen senioren zeggen nodig te hebben. Veel meer gemeenten (59 procent) zeggen zicht te hebben op het aanbod aan geschikte seniorenwoningen. Ze zouden dus kunnen weten dat een geschikte seniorenwoning niet zomaar gevonden is.

Bemiddeling bij het vinden van een geschikte woning voor ouderen zien de meeste gemeenten niet zitten. Slechts een paar van de onderzochte gemeenten ( 7 procent) ziet voor zichzelf een actieve rol bij het vinden van een geschikte seniorenwoning. Dat is jammer volgens Den Haan, want in de gemeente Utrecht zijn juist goede ervaringen met een verhuisadviseur.

Bron 
  • Proud to be Senior