Zonnepanelen financieren: welke mogelijkheden heb je?

Van hypotheek tot lening

Zonnepanelen
Getty Images

Met zonnepanelen kun je je eigen stroom opwekken. Dat levert een veel lagere energierekening op. Goed voor het milieu dus, maar zeker ook goed voor de portemonnee! Wist je dat je voor zonnepanelen niet altijd zelf geld van je spaarrekening hoeft te halen? Er zijn ook andere mogelijkheden om zonnepanelen te financieren. Van je hypotheek verhogen tot een groene lening voor zonnepanelen: dit zijn de opties.

Zonnepanelen verdien je binnen 5-7 jaar terug

Zonnepanelen zijn om meerdere redenen de investering waard. Ten eerste bespaar je er flink mee op je energierekening. Je wekt immers een deel van de benodigde energie zelf op via de zon. Daarnaast is zonne-energie beter voor het milieu dan gewone stroom. Verder ben je met zonnepanelen op het dak minder afhankelijk van prijsschommelingen bij de energieleverancier. Ook fijn!

Met de besparing aan energiekosten die zonnepanelen je opleveren, verdien je de gemaakte kosten vaak al binnen 5-7 jaar terug. Het voordeel dat de panelen je jaarlijks opleveren, staat gelijk aan ongeveer 1/5e tot 1/7e van de investering in de zonnepanelen. Aangezien zonnepanelen een gemiddelde levensduur van 25 jaar hebben, profiteer je heel wat jaren van “gratis” stroom.

Wil je weten wat jouw opties zijn om zonnepanelen te financieren vanuit je hypotheek? Bereken jouw financieringsopties eenvoudig online.

Bereken jouw maximale hypotheek >>

Welke opties zijn er om zonnepanelen te financieren?

Natuurlijk kun je eigen spaargeld gebruiken om zonnepanelen te financieren. Maar dat is niet de enige mogelijkheid. Er zijn nog 5 manieren om zonnepanelen te financieren:
1.    Je hypotheek verhogen
2.    Energiebespaarlening voor zonnepanelen
3.    Duurzaamheidslening
4.    Persoonlijke lening
5.    Subsidie aanvragen (als aanvulling op een hypotheek, lening of eigen geld)

We zullen die opties een voor een bespreken.

Optie 1: je hypotheek verhogen voor zonnepanelen

Een eerste aantrekkelijke optie is dat je je bestaande hypotheek verhoogt of een tweede hypotheek neemt om zonnepanelen te financieren. Als je overwaarde hebt op je huis, kun je namelijk extra hypotheek opnemen. Besteed je die extra hypotheek aan verduurzaming, dan heb je nóg meer opties. Je kunt namelijk vanaf 2024 meer lenen voor energiebesparende maatregelen als je woning een lager energielabel heeft.

Overigens kun je ook een extra bedrag aan hypotheek opnemen voor andere verduurzamings- of verbouwwensen. Denk aan een nieuwe keuken, een warmtepomp of een grotere dakkapel.

Zonnepanelen financieren vanuit je hypotheek heeft een paar voordelen:

  •  Je smeert de kosten uit, waardoor je niet in één keer een flink bedrag hoeft uit te geven.
  • De rente ligt lager dan bij een persoonlijke lening.
  • Je mag de rente aftrekken (onder bepaalde voorwaarden) als je met de hypotheek verduurzamende maatregelen (zoals zonnepanelen) financiert.

Er kleven trouwens wel twee nadelen aan je hypotheek verhogen voor zonnepanelen. Ten eerste moet je rekening houden met afsluitkosten als je een tweede hypotheek neemt. Dat zijn bijvoorbeeld notariskosten en kosten voor de taxatie van je woning. Ten tweede toetst de hypotheekaanbieder je inkomen om te bepalen of jij deze hogere hypotheek kunt dragen. Als je minder verdient dan eerst, met pensioen bent of binnen 10 jaar met pensioen gaat, kun je mogelijk minder lenen.

Optie 2: Energiebespaarlening voor zonnepanelen

Een andere mogelijkheid is dat je de speciale Energiebespaarlening afsluit. Deze lening is speciaal bedoeld om verduurzamende maatregelen, waaronder zonnepanelen, te bekostigen. De verstrekker is het Nationaal Warmtefonds. Omdat de overheid met deze lening huishoudens wil stimuleren om hun woning te verduurzamen, betaal je over de Energiebespaarlening een lagere rente dan over een normaal consumptief krediet.

Ook heeft de lening gunstige voorwaarden. Zo kun je zelf kiezen voor een looptijd tussen de 7 en 20 jaar en mag je altijd boetevrij aflossen. Verder betaal je 0% rente als je toetsingsinkomen lager dan € 60.000,- is en geldt voor de aanvraag van deze lening geen maximale leeftijd.

Optie 3: de Duurzaamheidslening

Naast de Energiebespaarlening bestaat ook de Duurzaamheidslening. Dit is een lening die een groot aantal Nederlandse gemeenten aanbiedt voor verduurzaming. Op de website van de SVn kun je checken of jouw gemeente de lening verstrekt. Ook de Duurzaamheidslening is een “groene lening” met een lagere rente en gunstige voorwaarden (zoals altijd de optie om boetevrij af te lossen).

Voordelen van deze lening en de Energiebespaarlening is dat er een minder strenge inkomenstoets is dan voor een hypotheek. Ook ben je geen kosten kwijt voor bijvoorbeeld een notaris, taxatie of hypotheekadvies.

Wel is de Duurzaamheidslening aan een leeftijdsgrens gebonden. Beide aanvragers mogen niet ouder zijn dan 75 jaar.

Optie 4: zonnepanelen financieren met een persoonlijke lening

Je kunt ook in plaats van een hypotheek of een speciale lening voor verduurzaming kiezen voor een persoonlijke lening. Dit sluit je bij een kredietverstrekker af tegen een bepaald rentepercentage. De rente ligt altijd hoger dan bij een hypotheek. Ook betaal je meer maandlasten, omdat de looptijd van zo’n lening meestal korter is. Verder maak je met de kredietverstrekker afspraken over onder andere de looptijd van de lening en de mogelijkheid om tussentijds af te lossen.

Optie 5: subsidies als aanvulling

Los van de genoemde manieren om zonnepanelen te financieren, kun je soms subsidie aanvragen voor zonnepanelen. Dat is altijd een aanvulling op een lening, hypotheek of financiering met spaargeld. Dankzij subsidie hoef je minder eigen geld in te leggen of minder te lenen. Zeker interessant dus!

Er is geen speciale zonnepanelensubsidie, maar er bestaan wel diverse verduurzamingssubsidies. Mogelijk kom je daarvoor in aanmerking en krijg je zo een mooi bedrag terug. Kijk hiervoor in de Energiesubsidiewijzer. Daar kun je zien welke subsidies in jouw gemeente beschikbaar zijn.

Geïnteresseerd in een hypotheek voor verduurzaming?
Heb jij plannen voor verduurzaming van je woning en wellicht ook voor een verbouwing? Je hypotheek verhogen kan een interessante manier zijn om dat te financieren.

Wil je weten wat jij kunt lenen om je woning te verduurzamen? Je berekent het eenvoudig zelf met een online rekentool.

Bereken jouw hypotheekmogelijkheden >>

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met NBG hypotheken.
 

Auteur