PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Groot verschil in grafkosten

Bekijk de kosten per gemeente

Advertorial
Een uitvaart kost al gauw tussen de €6.500,- en €11.000,-, afhankelijk van persoonlijke wensen. Bij de keuze voor begraven bestaat een groot deel uit grafkosten. Deze verschillen sterk per gemeente.

De kosten voor een graf zijn afhankelijk van verschillende punten. Zo speelt het soort graf een rol, net als de grondprijs van de gemeente waar het graf ligt en de eventuele kosten voor het onderhoud aan het graf. Voor een graf kan men kiezen voor een gemeentelijke, kerkelijke of particuliere begraafplaats. Ook zijn er historische begraafplaatsen en begraafplaatsen in monumentale parken.

Een graf kent een huurperiode
Een eigen graf wordt gehuurd. Doorgaans geldt dat men kiest voor een huurperiode van 20 jaar. Langer huren is ook mogelijk en een huurperiode kan na het aflopen ervan nog worden verlengd. Bij verlening geldt uiteraard dat er opnieuw grafkosten moeten worden betaald.

Die grafkosten verschillen sterk per gemeente. Gemiddeld kost een graf in 2017 €3.110,-. Utrecht is de duurste provincie, waar een graf gemiddeld €3.946,- kost. In Limburg betaalt men gemiddeld het minst, namelijk €1.852,-. Wie een laatste rustplaats op de algemene begraafplaats in Leiderdorp wenst, moet flink in de buidel tasten: een eigen graf met een huurperiode van 30 jaar kost daar €7.909,-. Daarmee heeft de Zuid-Hollandse gemeente de duurste begraafplaats van Nederland. De goedkoopste begraafplaats ligt in het Groningse Hoogezand, waar men slechts €740,- voor een graf van 20 jaar betaalt.

Wat kost een begraafplaats bij u in de buurt?
Monuta onderzoekt ieder jaar de grafkosten van verschillende begraafplaatsen en presenteert deze in de Grafkostenmeter. Via deze meter krijgt u een indicatie van de grafkosten in uw gemeente. Uiteraard is het wel verstandig om er rekening mee te houden dat voor de exacte kosten altijd contact opgenomen moet worden met de desbetreffende begraafplaats. Wilt u weten wat de grafkosten binnen uw gemeente zijn? Zoek via de grafkostenmeter naar de begraafplaats bij u in de buurt en bekijk wat hun grafkosten voor de verschillende soorten graven zijn.

Bekijk de grafkosten >>