Allrisk, WA Casco of WA-verzekering voor mijn auto?

Autorijden verzekering
Getty Images

Als je je auto wilt verzekeren, kun je uit verschillende vormen kiezen. Maar welke past het beste?


Autoverzekeringen bieden drie verschillende dekkingen: WA, WA (beperkt) casco en WA volledig casco of  Allrisk. De meest uitgebreide dekking is WA volledig casco, vandaar de naam allrisk verzekering. De dekking én de premie verschilt per vorm sterk en welke het beste bij je past, verschilt van geval tot geval. We zetten de belangrijkste verschillen hier op een rij.

De WA verzekering: goedkoop

De WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) verzekering is verplicht als je met je auto deelneemt aan het verkeer. Veroorzaak jij met je auto schade aan anderen? Dan is dat gedekt in de WA autoverzekering. Dat geldt dus niet alleen voor schade aan de auto van iemand anders, ook bijkomende schade, zoals letsel, is verzekerd. Eigen schade krijg je niet vergoed. Door deze beperkte dekking is dit de goedkoopste autoverzekering.

WA (beperkt) casco: goede middenweg

De iets duurdere WA casco verzekering keert wel uit bij sommige eigen schade. Het gaat dan om schade buiten je eigen schuld, zoals:

  • brand
  • storm
  • hagel
  • diefstal van de auto
  • inbraak in de auto
  • botsing met loslopende dieren

Allrisk: ruime dekking

De Allrisk, of WA volledig casco verzekering, gaat nog een stap verder en vergoedt ook de schade die je zélf veroorzaakt aan je eigen auto. Ook vandalisme is gedekt. Soms is er een dekking voor vervangend vervoer en soms zelfs een mogelijkheid tot pechhulp of andere service.
In deze video van Interpolis worden de verschillen helder op een rij gezet. Tekst gaat door onder de video.

Welke autoverzekering past het beste bij mij?

Voor nieuwe auto’s tot ongeveer vijf jaar kiezen veel automobilisten voor een Allrisk verzekering. Doordat een auto in waarde daalt, kan het na vijf jaar interessant zijn over te stappen naar een andere autoverzekering: WA (beperkt) casco of zelfs de ‘budget’ WA verzekering.

Rijd je al lang zonder schade? Dan heb je recht op de zogeheten No-Claim korting. Deze korting wordt ieder jaar dat je geen schade meldt, hoger. Deze schadevrije jaren worden bijgehouden in het zogeheten roy-data systeem en kan je meenemen als je overstapt naar een andere verzekeraar. Als je een keer schade hebt, kan je (een deel van) deze korting kwijtraken. Rij je al jaren schadevrij en heb je daardoor een hoge No-Claim korting? Dan kan een No-Claim Garantie interessant zijn. Met deze garantie bescherm je de hoge korting voor schadevrij rijden, zélfs als je toch een keertje schade hebt.

Er kunnen ook nog andere redenen zijn om de autoverzekering nog eens tegen het licht te houden. Een nieuwe auto of als je minder kilometers gaat rijden of als iemand anders juist méér gaat rijden, bijvoorbeeld door een verandering in de gezinssamenstelling. Eén telefoontje naar de eigen autoverzekering kan soms al veel inzicht én voordeel opleveren. Kijk dan ook even naar de inzittendenverzekering, want daarmee zijn ook de passagiers goed verzekerd!

Auteur 
  • Webredactie