Dit moet je niet doen met je auto in de winter

En wat juist wél goed is

Getty Images

In de wintermaanden zijn de omstandigheden een stuk zwaarder voor de auto. Als bestuurder kun je je maar beter goed voorbereiden. Een overzicht van wat je wel en niet moet doen.

Geen warm water

Gooi nooit warm water over de autoruit. Daardoor kan het glas uiteindelijk gaan barsten.

Handrem eraf

De handrem kan vastvriezen. Het is verstandig om die in de koude maanden helemaal niet te gebruiken. Je kunt de auto gewoon in de parkeerstand zetten (P) of in de eerste versnelling. Is de handrem alsnog vastgevroren? Laat de motor draaien totdat alles is ontdooid.

Geen karton op de ruit

Sommige mensen knutselen zelf iets in elkaar om de volgende ochtend niet te hoeven krabben. Ze plaatsen bijvoorbeeld een stuk karton voor de ruit. Toch is dit niet verstandig. Als het gaat regenen, bevriest ook het karton en ben je veel verder van huis. Gelukkig zijn er genoeg andere opties:

Voorruitfolie
Een folie plaatsen is de simpelste manier om de auto ijsvrij te houden. Zorg ervoor dat je het folie ook onder de ruitenwissers schuift, zodat die niet vastvriezen.

Anti-ijsdeken
Een deken laat zich wat makkelijker vastklemmen dan folie, omdat die net wat dikker is. Daarnaast kan een voorruitfolie scheuren door de scherpe wind, waardoor je alsnog moet krabben. Je betaalt daarentegen ook iets meer voor een anti-ijsdeken.

Autodakhoes
Een dakhoes bedekt naast de voorruit ook de zijramen, het achterruit en de zijspiegels. Ideaal voor mensen die helemaal niets willen krabben 's ochtends vroeg. Lees hier meer over de dakhoes.

[ITEMADVERTORIAL]

Dit moet je juist wel doen:

Accu sparen
De meeste problemen met de auto ontstaan door de accu. Het is dus verstandig om de accu zoveel mogelijk te sparen. Als bestuurder kun je beter langere stukken rijden, in plaats van meerdere korte afstanden. De dynamo heeft tijd nodig om de accu weer volledig op te laden.

Dekens
Niemand heeft er plezier in om op een koude ochtend de ruiten te krabben. Dit kost tijd en flink wat energie, terwijl dat vaak niet nodig is. Er zijn speciale dekens te koop die je een krabbeurt besparen. 

Deuren invetten
Deuren kunnen vastvriezen in de winter. Gelukkig kun je dit als bestuurder voorkomen door de rubbers in te vetten. Er bestaan sticks met een smeerseltje om het rubber niet vast te laten vriezen. Een andere tip is talkpoeder. Om te voorkomen dat je bij bevroren sloten niet naar binnen kunt, is het handig om slotontdooier op zak te hebben.

Ruiten schoon
Goed zicht op de weg is altijd belangrijk. Dat wordt nog weleens belemmerd door condens. Het is goed om de ruiten regelmatig schoon te maken en de airco aan te zetten.

Folie vergeten en toch krabben? Dit is het advies.Tips voor rijden bij gladheid vind je hier.

Bron: ANWB