Terugkerende blaasontstekingen: een onderschat probleem

"Ga eerder naar een professional"

Advertorial
Dick Janssen is uroloog bij Andros Blaascentrum, een gespecialiseerde kliniek voor blaasontstekingen. Hij ziet regelmatig vrouwen na de overgang met steeds maar terugkerende blaasontstekingen (3 keer of vaker per jaar) op zijn spreekuur. Hij is van mening dat deze vrouwen al eerder naar de specialist zouden moeten gaan.

"Ik zie dat ze met veel angst en radeloosheid bij mij op het spreekuur komen. Ze hebben van alles geprobeerd en de blaasontsteking heeft enorme invloed op het dagelijks leven en het seksueel contact met de partner. Het is echt een onderschat probleem, waar veel meer aan te doen is dan men denkt."

 

"Wanneer een vrouw zich meldt met terugkerende blaasontstekingen willen we eerst weten weten wat de oorzaak is."

 

Overgang verhoogt kans op blaasontstekingen

Dick: "Een blaasontsteking ontstaat meestal als er sprake is van een verstoorde balans, waarin darmbacteriën via de urinebuis in de blaas terecht komen en gaan groeien. Veel vrouwen krijgen er wel eens mee te maken. Tijdens en na de overgang heb je een grotere kans om een blaasontsteking te krijgen. Dit komt omdat het hormoon oestrogeen wegvalt. Oestrogeen zorgt er voor dat de slijmvliezen in de vagina en in de plasbuis beter werken. Slijmvliezen zorgen er voor dat bacteriën de blaas minders snel kunnen binnendringen. Zie het als een kasteelmuur. Hoe sterker de muur, hoe minder makkelijk indringers kunnen binnenkomen. Daarnaast hebben vrouwen op latere leeftijd ook vaker te maken met verzakking van de blaas, waardoor deze minder goed kan worden leeg geplast en bacteriën meer tijd krijgen om in de blaas te groeien. Er is niet altijd één oorzaak te noemen die een blaasontsteking veroorzaakt. Vaak is het een combinatie van dingen waardoor het probleem van terugkerende blaasontstekingen ontstaat."

"Goed kijken naar de oorzaken en deze vervolgens behandelen kan vaak al uitkomst bieden", vertelt Dick. "Dat kan bijvoorbeeld door het hormoon oestrogeen aan te vullen. Artsen kunnen dit medicijn voorschrijven bij overgangsklachten en bij het voorkomen van een blaasontsteking bij vrouwen in en na de overgang. Of door middel van bekkenbodemtherapie waarin je leert om de blaas beter te leren leegplassen. Je moet het zien als een weegschaal met een aantal gewichtjes die op een gegeven moment doorslaat. We gaan samen kijken hoe we de gewichtjes weer op de goede kant kunnen zetten. Bij Andros Blaascentrum werken we vanuit een multidisciplinaire aanpak met verschillende zorgverleners waarin niet alleen wordt behandeld maar ook echt naar de oorzaak wordt gekeken"

Meer behandelmogelijkheden dan antibiotica

"Vaak kunnen we een blaasontsteking goed behandelen en ook voorkomen met een lichte antibioticumkuur, maar dit biedt niet altijd uitkomst. Soms hebben vrouwen al de ene na de andere antibioticumkuur gehad, maar werkt het niet goed meer omdat er resistentie is ontstaan. Ook zijn er vrouwen die liever geen antibiotica meer willen."

Naast de oorzaak proberen weg te nemen en voldoende water drinken, zijn er diverse behandelopties die een terugkerende blaasontsteking helpen te voorkomen. "Er is veel meer aandacht nodig voor preventie: je blaas en urinewegen schoon houden en daardoor de kans op een infectie voorkomen."

Kom in actie wanneer je te maken hebt met terugkerende blaasontstekingen

"Belangrijkste advies wat ik vrouwen wil meegeven die te maken hebben met terugkerende blaasontstekingen is om je goed voor te laten lichten door iemand die er in is gespecialiseerd en kan achterhalen wat de oorzaak is. Je kunt hiervoor om een verwijzing vragen bij je huisarts. Er is meer aan te doen dan je in eerste instantie denkt."
 
Ga voor meer informatie naar stopblaasontsteking.nl.