Zo herkent u frauduleuze slotenmakers

Getty Images

Per ongeluk jezelf buitensluiten: het kan iedereen overkomen. Dat wordt een slotenmaker bellen! Helaas zitten er nogal wat oplichters tussen. Zo herkent u foute slotenmakers.

Het is velen van ons wel eens overkomen: per ongeluk valt de deur in het slot. Snel even Googlen, slotenmaker zoeken, en lekker weer naar binnen. Helaas pakt het niet altijd goed uit. Tros Radar deed onderzoek en concludeerde dat veel mensen zijn opgelicht: soms wordt er  600 tot wel 1100 euro afgetikt. Een belachelijk bedrag voor een relatief simpele ingreep.

Let op: een échte slotenmaker vraagt voor een uurtje werk 75 euro. Daar komt natuurlijk wat materiaalverbruik bij, voorrijkosten, wellicht nog een avondtoeslag. Uiteindelijk betaalt u meestal zo'n 100 á 150 euro voor het openbreken van je eigen slot. Maar een rekening van 600 euro of meer: dan zit er iets goed fout. Vaak werken oplichters zonder factuur: ze eisen directe contante betaling. Vaak zijn ze ook ''multi-disciplinair'', ze bieden vaak ook hun diensten aan als bijvoorbeeld loodgieter of tuinman, ook tegen belachelijke prijzen.

Hoe herken je ze?

De website geeft vaak al een aantal alarmerende signalen af. Veel louche bedrijven hebbenhelaas hun ''zoekmachine optimalisatie'' goed op orde en verschijnen daardoor bovenaan de zoekresultaten in Google. Klik niet automatisch op de eerste link als u op Google bent! Het zijn vaak nepbedrijven, tussenpersonen die telefoontjes aannemen en klussen via WhatsApp groepen doorgeven aan de malafide slotenmakers. Op dit soort websites ontbreken een bedrijfsnaam, het vestigingsadres en het inschrijfnummer van de Kamer van Koophandel. Vaak werken dit soort bedrijven met een 085-nummer of invulformulier. Dat wekt de illusie van een landelijk opererend bedrijf. Een lokale slotenmaker rijdt natuurlijk sowieso niet heel Nederland door om even een slot open te breken.

Check bedrijfsnaam in handelsregister Kamer van Koophandel

Voor u belt: check in het handelsregister van de Kamer van Koophandel of het bedrijf ingeschreven staat en of het wel écht in jouw regio gevestigd is. Google vóór je de afspraak maakt of er veel klachten zijn over de bedrijfsnaam of het desbetreffende telefoonnummer. 

Informeer naar zijn CV en betaalmogelijkheden

Vraag bij het arriveren aan de slotenmaker of hij is aangesloten bij de branchevereniging Nederlandse Sleutel- en Slotenspecialisten Gilde (NSSG) of ze een Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) bedrijf zijn. Bij het politiekeurmerk is er sprake van een kwaliteitskeurmerk en worden de medewerkers continu bijgeschoold en voorzien van audits en steekproeven. Vraag vooraf een prijsopgave. Wat zijn de voorrijkosten, wat is het uurtarief en welke toeslagen rekenen ze? Laat dit bedrag het liefst per mail of whatsapp bevestigen. Vraag ook wat de betaalmogelijkheden zijn. Als er per nota achteraf betaald kan worden, geeft dit meer zekerheid. Je hoeft bij betrouwbare bedrijven nooit verplicht met cash geld af te rekenen (wel met pin). Ook krijg je vaak geen factuur van het geleverde werk. En als je een handgeschreven bon krijgt, ontbreken vaak de bedrijfsgegevens. Daarnaast rijden onbetrouwbare slotenmakers in busjes of auto's zonder bedrijfslogo en hebben medewerkers weinig gereedschap bij zich en dragen ook geen bedrijfskleding met logo.

Politie kan weinig doen

De politie doet helaas weinig aan deze vorm van oplichting en ziet het als een civiele zaak. De consument is een overeenkomst aangegaan. De slotenmaker heeft een te dure dienst geleverd. De deur is geopend en de consument heeft betaald voor de dienst en heeft een handtekening gezet op de handgeschreven factuur waarop in kleine lettertjes staat: 'De werkzaamheden zijn zonder tekortkomingen uitgevoerd. De factuur wordt zowel op prijs en inhoud geaccepteerd. De betaling zal per direct ter plaatse plaatsvinden. Ik heb geen klachten over de werkzaamheden.'

Tip: website met 160 betrouwbare slotenmakers

Op de website veiligwonenscan.nl kunt u 160 betrouwbare slotenmakers door heel Nederland vinden die een normaal tarief rekenen en vakwerk leveren volgens het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

Auteur