Anesthesioloog-intensivist: 'Beter omgaan met het zwarte gat na de IC’

Getty Images

Nederland is in de greep van corona. De meeste mensen blijven zoveel mogelijk thuis, terwijl zorgverleners opboksen tegen de heftige gevolgen van het virus en daarbij alles op alles zetten. Marc Buise is anesthesioloog-intensivist in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Hij werkt hard aan een hulpmiddel tegen het post-IC-syndroom.

Marc Buise: ‘Vóór de coronacrisis overleden er ook mensen jong of onverwacht op de IC. Ook toen moesten we families begeleiden. Maar nu liggen er 25 mensen met dezelfde diagnose. En niet gemiddeld 2 dagen, maar 4 weken. Ze krijgen heel intensieve zorg, maar gaan ontzettend traag vooruit. Dat is frustrerend.

‘We draaien nu 12 uurs-diensten. Het werk is intensiever, ik draai meer uren, ik slaap wat slechter, maar ik vind het niet stressvol. Als intensivist moet je snel kunnen schakelen en je aanpassen aan nieuwe situaties; basiscompetenties die nu worden uitgedaagd. Dat is moeilijk, maar ook spannend en leuk.

‘Ik heb in deze periode extra vaart gemaakt met de digitale versie van het Post-IC-dagboek, waarin zorgverleners en familie notities en (video)beelden kwijt kunnen. Zo’n dagboek helpt patiënten na hun ontslag uit de IC te dealen met het zwarte gat dat de IC-periode voor hen is. Het is nu extra belangrijk, omdat de familie niet bij de patiënt mag komen.

‘Mijn werk is mijn hobby en een manier van leven. Als dat werk nu meer van me vraagt, doe ik dat. Het is wel belangrijk om fysiek en mentaal fit te blijven. Ik ga graag buiten hardlopen om mijn gedachten te verzetten. Het helpt ook dat we met een hecht team werken.

‘Met de beschermende kleding die we hebben, lopen we weinig risico. Tegelijk komt de ziekte wel heel dichtbij, nu (half april 2020, red.) een van onze medewerkers op de IC ligt. Ik dacht na een maand “als ik het nu niet heb, zal ik het ook niet krijgen”, maar dat is dus niet zo.’

Meer interview smet zorgverleners lezen?

Anneke van Strien, specialist ouderengeneeskunde: ‘Bezoekverbod in verpleeghuis zorgt voor veel verdriet’

Getty Images

Mirjam Knots, begeleider gehandicaptenzorg: ‘Onze bewoners hebben alleen elkaar nog'

Getty Images
Auteur