Jonger uiterlijk door een facelift

Een strakker en jeugdiger gezicht

Hoe snel uw huid veroudert, hangt af van uw aanleg en uw gewoontes. Roken en drinken hebben bijvoorbeeld een grote invloed op het verouderingsproces. Een facelift kan een oplossing zijn in de strijd tegen een ouder gezicht.

Door een uitgezakte kaaklijn en hals ziet u er vaak ouder uit dan u zich voelt. Dit is een goede reden voor een facelift.

Meest voorkomende technieken
De keuze voor een bepaald type facelift hangt af van verschillende factoren:

  • de elasticiteit van de huid
  • de mate van uitzakking van de kaaklijn
  • de mate van uitzakking van de hals en/of lokale vetophoping in de hals
  • de voor- en nadelen van de gekozen facelifttechniek
  • de risico's die hieraan verbonden zijn
  • de ervaringen van de plastisch chirurg

Minifacelift
Met de minifacelift bereikt u een langdurig effect. De plastisch chirurg trekt sommige oppervlakkige gezichtsspieren aan. Dit kan door het inkorten van de spieren. Met speciale hechtingen kan hij ook uw gezichtsspieren aantrekken. Dit noemen ze de MACS-lift.

 

De plastische chirurg moet wel rekening houden met de hals. Wanneer uw hals te dik is door plaatselijke vetophoping of te veel is uitgezakt, is een aanvullende halsbehandeling nodig. U krijgt dan liposuctie in de hals. Of uw halsbandspieren worden ingekort. Soms moeten beide ingrepen gebeuren. Is uw hals te veel uitgezakt? Dan is een totale facelift nodig.

 

Facelift
Verwacht de chirurg dat een minifacelift onvoldoende resultaat oplevert? Dan kiest hij voor een totale facelift. Die bestaat uit:

  • een uitgebreide huidondermijning van uw huid langs de kaak en hals
  • het aantrekken van uw gezichtsspieren
  • het verwijderen van overtollige huid na het aantrekken

Littekens lopen voor uw oor, maar ook achter uw oor tot in uw haar. Tevens krijgt u een klein litteken net onder uw kin in de plooi waar de arts uw halsbandspieren aantrok.

Anesthesie en operatieduur 
Een minifacelift gebeurt meestal onder plaatselijk verdoving. Zo'n behandeling duurt ongeveer 60 tot 120 minuten. Een totale facelift kan ook goed onder plaatselijke verdoving. Toch voeren chirurgen deze operatie vaak onder algehele narcose uit, omdat de operatie 180 tot 240 minuten duurt.

Na de operatie
Na afloop van een facelift legt de arts een speciaal faceliftverband aan. Deze moet meestal één tot drie dagen blijven zitten. Daarna moet u nog gedurende één tot drie weken een ondersteunende faceliftband dragen.

De hechtingen worden na vijf tot zeven dagen verwijderd. Drains, die in het wondgebied worden achtergelaten, moeten een paar uur tot een dag blijven zitten.

Complicaties
Na een facelift krijgt u bloeduitstortingen. Een fikse bloeduitstorting komt af en toe voor, wondinfecties gelukkig zelden. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat roken een risicofactor is voor het ontstaan van wondproblemen. Alleen de totale facelift kent ook nog een klein risico op beschadiging van een deel van uw aangezichtszenuw. Het gaat dan vooral om de mondtak.

Het te verwachten resultaat
Na een facelift kan uw gezicht en hals wat opgezet zijn door bloeduitstortingen en wondvochtophopingen. Dit verdwijnt in de loop van een aantal weken. Na zes tot twaalf weken is het eindresultaat goed te zien. Uw littekens zijn in het begin soms een beetje rood. Later verbleken de littekens bijna altijd. Dan zijn ze meestal nauwelijks meer zichtbaar.

U kunt overwegen gedurende minimaal drie maanden de littekens te behandelen met siliconengel. Uw littekens zijn dan minder lang rood. In de losgemaakte huid verdwijnt het gevoel voor een groot gedeelte. Dit veroorzaakt een vreemde sensatie bij aanrakingen, maar het herstelt zich gelukkig deels in de loop van een jaar.

Met dank aan dr. B. van der Lei, plastisch chirurg, verbonden aan het Medisch Centrum Leeuwarden en aan Privé-kliniek Heerenveen.