PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

De videotheek thuis

De keuze aan films en series is reuze, maar wat wil je nu echt zien? Met video on demand bekijk je thuis films, series en andere programma’s.

Video op aanvraag

Bij video on demand wordt gewoonlijk beeld en geluid ­gestreamd naar het apparaat waarop je de video bekijkt. Dat kan een tv zijn, maar ook een pc, tablet of smartphone. Streamen houdt in dat de oorspronkelijke video bij de aanbieder blijft staan en stukje bij beetje naar je wordt gezonden. Dat is dus iets anders dan downloaden. Daarbij wordt het hele ­videobestand binnengehaald en sla je het op.

Voor- en nadelen

Het voordeel van streamen is dat je min of meer direct kunt kijken naar een film of serie. Je hoeft niet eerst te wachten tot die helemaal binnen is. Ook scheelt het opslagruimte, want je hoeft geen videobestanden thuis te bewaren. Een nadeel is dat je altijd contact met de aanbieder van de ­video’s moet hebben om te kunnen kijken: je moet online zijn.

Zo werkt het

Het streamen gaat via verschillende kanalen. Dit is afhankelijk van de aanbieder. Sommige, zoals Videoland, zijn opgenomen in het pakket van een tv-aanbieder. Je kunt dan via de gewone tv-verbinding en met de afstandsbediening van de televisie films uitzoeken en bekijken. Veruit de meeste aanbieders streamen via internet. Je hebt dan dus een internetconnectie nodig: bedraad of draadloos. Ook komt er nog extra apparatuur bij kijken voor het doorgeven van het beeld en geluid. Dat kan gaan om een pc, tablet, smartphone, gameconsole, mediaspeler of smart-tv. De apparaten die je kunt gebruiken, verschillen per video-on-demand-aanbieder.

Abonneren, huren, kopen

Naast het technische deel is er ook nog verschil in hoe je de video’s kunt bekijken. Bij bepaalde aanbieders huur of koop je losse films, bij andere kun je met een abonnement alle ­video’s zien. Bij sommige video-on-demand-aanbieders is er keuze uit verschillende abonnementen: inloggen op één apparaat of inloggen op verschillende
apparaten tegelijk. De laatste optie is duurder. En de kwaliteit van de video’s (SD, HD of ultra HD) kan verschillen.

Huurfilm

Een huurfilm kun je tijdelijk bekijken. Hoelang verschilt per film en aanbieder. Gewoonlijk is het maximaal een paar dagen. Als de huurperiode voorbij is, is de film niet meer toegankelijk, totdat je hem opnieuw huurt. De huurperiode gaat bij sommige aanbieders pas in als je de film echt start. Je hebt dan een afwachtperiode van een aantal weken.

Koopfilm

Een koopfilm kun je na de eenmalige betaling altijd bekijken. Bij een video-on-demand-dienst als Pathé blijft een koopfilm in de online-ruimte staan, maar is hij wel vrij toegankelijk. Bij iTunes kun je de gekochte film ook echt downloaden als videobestand, om dan net zo vaak af te spelen als je wilt. Kopen is wel duurder dan huren. De prijzen variëren en dit is vooral afhankelijk van hoe oud de film is en of het om een topfilm of een minder bekende film gaat.

Netflix

 • Maandabonnement: €7,99 (1 account – SD)/€9,99 (2 accounts – HD)/€11,99 (4 accounts – Ultra HD).
 • Proef: 1 maand gratis.
 • Apparaten: smart-tv, tablet, smart­phone, gameconsole, mediaspeler, ­set-top box, pc.

Deze inmiddels bekendste video-streamdienst in Nederland begon ooit als videoverhuur per postbedrijf in de Verenigde Staten. Dat was zeer succesvol en Netflix bleek dat succes vast te kunnen houden door tijdig over te stappen naar video-aanbod via internet.

Abonnees kunnen bij Netflix voor een vast bedrag per maand alle aanbod vrij bekijken. De voorraad beschikbare films in Nederland is niet erg groot. Bovendien kun je niet de nieuwste films kijken en verdwijnen ze soms na een jaar al uit het schap. Wel bijzonder is dat je bij Netflix ook interessante documentaires en filmhuisfilms vindt. Het succes komt ook door het grote aanbod van series in allerlei genres. Van de oorspronkelijke Star Trek uit de jaren zestig tot de allernieuwste seizoenen van Orange Is The New Black. Netflix produceert ook steeds meer eigen unieke series, films en documentaires die nergens anders te zien zijn, zoals House of Cards. Meestal wordt in één keer het hele seizoen online gezet.

Videoland

 • Maandabonnement: €8,99.
 • Proef: 2 weken gratis.
 • Apparaten: smart-tv, tablet, smart­phone, gameconsole, mediaspeler, ­set-top box, pc.

In 2010 stapte Videoland over naar video on demand. Net als Netflix heeft Videoland een maandabonnement waarmee je onbeperkt films en series kijkt. In tegenstelling tot Netflix biedt Videoland ook films die kortgeleden in de bioscoop werden gedraaid. Deze vallen niet onder het abonnement maar kun je voor een extra bedrag per film huren.

In 2013 werd Videoland overgenomen door RTL Nederland, waardoor een groot aantal Nederlandstalige series, films en andere tv-programma’s beschikbaar kwam. Naast populaire
Nederlandse series als Nieuwe buren, zijn ook buitenlandse series als Broadchurch en The Blacklist te bekijken. Sommige series en programma’s zijn alleen bij Videoland beschikbaar, maar een deel is ook al te zien geweest op Nederlandse en buitenlandse tv-zenders. Een handige optie is Download to Go. Hiermee kun je films en series downloaden naar smartphone of tablet, zodat je ze zonder internet kunt bekijken.

Pathé Thuis

 • Kopen en huren
 • Apparaten: smart-tv, tablet, smart­phone, gameconsole, pc.

Pathé Thuis is een dienst waarbij je zeer recente en oudere films kunt huren en kopen. Pathé Thuis heeft geen ­abonnement en biedt ook geen series. Gekochte films zijn niet te downloaden maar wel onbeperkt online te bekijken. Pathé Thuis is vooral een video-on-demand-dienst voor filmliefhebbers.

Ziggo Movies & Series XL

 • Maandabonnement (alleen voor ­Ziggo-klanten): €11,95 voor het Movies & Series XL-pakket.
 • Proef: 4 maanden 50% korting.
 • Apparaten: tablet, smartphone, set-top box Ziggo.

Voorheen was HBO, de bekende ­betaalzender uit de VS, jarenlang ook als video-on-demand-zender in Nederland beschikbaar. Inmiddels bestaat HBO niet meer als zelfstandige aanbieder, maar is overgenomen door tv-provider Ziggo. Je kunt voor een paar euro extra abonnementskosten per maand alle door HBO gekochte en gemaakte series en films bekijken. Dit kan alleen als je al een abonnement bij Ziggo hebt. HBO is bekend van populaire series als Game of Thrones en Westworld.

iTunes

 • iTunes Store-app/programma
 • Kopen en huren
 • Apparaten: tablet, smartphone, iPod, mediaspeler, pc, smart-tv.

iTunes is bekend als de mediawinkel van Apple. Behalve muziek en games kun je er ook films en tv-series kopen of huren: zowel oud als vers uit de bioscoop. Deze online-Apple-winkel heeft een aanbod van tienduizenden films.

Voor het winkelen gebruik je de iTunes-app. Dat kan via een tablet, smartphone of mediaspeler als Chromecast of ­Apple-tv. Naast bekijken via streamen is een pluspunt dat gekochte en gehuurde films (tijdelijk) ook te downloaden en offline te bekijken zijn.

Buitenbeentjes

NLziet

 • Maandabonnement: €7,95.
 • Proef: 1 maand gratis.
 • Apparaten: smart-tv, tablet, smartphone, mediaspeler, pc.

NLziet is bijzonder omdat het zich richt op programma’s die zijn en nog worden uitgezonden op de Nederlandse zenders NPO, RTL en SBS. Met een abonnement kun je kijken naar series, films, documentaires, talkshows en amusementsprogramma’s tot een jaar terug. Het meeste is Nederlandstalig, maar er zijn ook programma’s uit andere landen beschikbaar.

MUBI

 • Maandabonnement: €5,99.
 • Proef: 1 week gratis.
 • Apparaten: smart-tv, tablet, smartphone, gameconsole, mediaspeler, pc.

MUBI is een buitenbeentje omdat het exclusief filmhuisfilms aanbiedt. Deze video-on-demand-dienst is actief in meer dan 200 landen en heeft dan ook films uit veel verschillende wereldregio’s. Ze bieden ­recente en oudere films. MUBI is vooral interessant voor cinemafijnproevers.

Dit artikel is eerder verschenen in Plus Magazine september 2017. Nog geen abonnee van Plus Magazine? Abonnee worden doet u in een handomdraai!

Bron(nen):