Online veilingen: één startpunt, drie tips

Advertorial
Voor betrouwbare online veilingwebsites ga je via Startpagina.nl aan de slag. Pas nadat de site is geverifieerd, beoordeeld en goedgekeurd komt er een verwijzing op Startpagina.nl te staan. Daarmee is het eerste deel geregeld: veiligheid Maar waar moet je nog meer op letten bij het bieden op online veilingen?

Veilingen zijn niet persé goedkoper

Het eindbedrag van een veilingitem wordt bepaald door een aantal factoren. Maar er zit geen limiet aan. Voordat je je laat meeslepen in het spel van de veiling is het dan ook verstandig om eerst onderzoek te doen naar je potentiële aankoop. Zoek online naar soortgelijke producten, bekijk prijzen en neem die kennis mee naar de online veiling. Je hebt nu jouw eigen limiet gecreëerd en weet zeker dat je nooit teveel betaalt.

Laat je niet meeslepen

De spanning van een veiling kan al snel een loopje met je nemen. Na het uitbrengen van een eerste bod raak je (onbewust) emotioneel gehecht aan het item. Als daarna iemand een hoger bod uitbrengt, dan leidt het verlies-gevoel tot een grotere impuls om zelf weer over te bieden. Psychologen noemen dat het Endowment Effect. Tel daar de tijdsdruk en het beperkt aantal items bij op en je hebt een cocktail voor ondoordachte beslissingen te pakken. Wees daarom altijd goed voorbereid voor je mee gaat doen en houd je aan je eigen voornemens.

Veertien dagen bedenktijd

Een winnend bod op een veilingsite hoeft niet een definitieve aankoop te betekenen, ook al zou je denken van wel. In de meeste gevallen geldt er namelijk een bedenktermijn van veertien dagen in verband met de Wet koop op afstand. Deze wet is in het leven geroepen om de consument te beschermen wanneer het geleverde product niet is wat het beloofde te zijn. Maar let op: als de veiling óók fysiek te bezoeken is, dan geldt deze wet niet meer. Houd dit dus altijd goed in de gaten.

Wanneer je deze drie tips in het achterhoofd houdt, kom je altijd goed beslagen ten ijs op online veilingen. En dankzij Startpagina.nl weet je ook welke websites veilig zijn.