PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Computertip: Download gratis originele lettertypes!

Tekstprogramma’s zoals Word hebben meestal een keur aan lettertypen om te gebruiken. Bent u daarop uitgekeken of zoekt u een speciale letter voor een speciaal doel? Op internet zijn honderden gratis lettertypen te vinden om te downloaden en te gebruiken. In dit artikel leest u hoe u dit doet in Windows 7, Vista en XP.

Website met lettertypen

Een Nederlandstalige website voor het downloaden van lettertypen is Lettertype.net. De website biedt zowel gratis als betaalde lettertypen aan. U kunt één lettertype vrijblijvend downloaden. Om meer lettertypen te kunnen downloaden is een gratis registratie vereist. U krijgt vervolgens het verzoek om een bijdrage te leveren aan het forum. In dit forum vindt u ook een overzicht van veelgestelde vragen, onder andere hoe u lettertypen kunt downloaden en installeren met verschillende besturingssystemen.
 

Stap 1: Lettertype downloaden (Windows 7, Vista en XP) (1)

 • Ga naar Lettertype.net
 • Kies Gratis lettertypes
 • Maak een keuze uit de honderden aangeboden lettertypen. U kunt kiezen op thema, bijvoorbeeld handgeschreven, gothic of retro. Ook kunt u een eigen tekst invullen waarin u het lettertype wilt bekijken, bijvoorbeeld uw naam.
 • Lettertype gevonden? Klik op Download.
 • Zet een vinkje voor Ik ga akkoord met de voorwaarden (onder andere dat u het lettertype niet commercieel zult gebruiken) en klik op Download.  
 • Op de pagina die verschijnt staan enkele advertenties. Na een paar seconden verschijnt de knop Klik hier om de download te starten. Klik erop.

Stap 2: Lettertype downloaden (Windows 7, Vista en XP) (2)

 • Klik in het dialoogvenster op Openen.
 • Mogelijk verschijnt een dialoogvenster met de vraag of u de website vertrouwt (niet bij Windows XP). Klik op Toestaan.

Stap 3:Lettertype downloaden (Windows 7, Vista en XP) (3)

 • Klik op Alle bestanden uitpakken. Gebruikers van Windows XP moeten de hierna volgende aanwijzingen overslaan en verder lezen bij: Vervolgstappen in Windows XP.
 • Kies een map waarin u de bestanden wilt uitpakken. Met behulp van de knop Bladeren kunt u bijvoorbeeld het Bureaublad selecteren. Klik vervolgens op Uitpakken.

We gaan nu verder met de werkwijze voor Windows 7. Verderop pakken we de draad voor Windows Vista en XP weer op.

Stap 4: Vervolgstappen in Windows 7 (1)

 • Ga naar het Bureaublad en dubbelklik op het uitgepakte lettertypebestand.
 • Klik op Installeren.

Stap 5: Vervolgstappen in Windows 7 (2)

 • Als het installeren klaar is, staat het lettertype tussen de andere lettertypen die op uw computer beschikbaar zijn. U kunt dit controleren via Configuratiescherm > Vormgeving en persoonlijke instellingen > Lettertypen. 
 • In Word kunt u nu het nieuwe lettertype gebruiken. Klik in Word in het lettertypeveld (of ga naar het lettertype via Opmaak > Lettertype) en zoek in de lijst van lettertypen het nieuwe lettertype.

Stap 6: Vervolgstappen in Windows Vista (1)

In de vorige stappen is het downloaden van een nieuw lettertype met Windows Vista beschreven. We gaan nu het lettertype installeren.

 • Ga naar Configuratiescherm > Vormgeving aan persoonlijke voorkeur aanpassen > Lettertypen.
 • Klik ergens tussen de geïnstalleerde lettertypen met de rechtermuisknop en kies Nieuw lettertype installeren...

Stap 7: Vervolgstappen in Windows Vista (2)

Blader in de mappen naar de map waarin u het lettertype heeft opgeslagen. Kies voor het Bureaublad het volgende pad: C:\ > Users > Gebruiksersnaam > Desktop. Klik vervolgens op Installeren.
 

Tip

U kunt ook het lettertype verslepen van het Bureaublad naar de map Lettertypen in het Configuratiescherm. Open daarvoor de map Lettertypen in een verkleind venster terwijl u ook het Nureaublad nog ziet. Klik op het lettertypebestand en houd de muisknop ingedrukt. Sleep het bestand naar de map Lettertypen en laat los. Dezelfde methode kunt u ook toepassen in de Verkenner (Windows-toets + E) als u hieraan gewend bent. In Word kunt u nu het nieuwe lettertype gebruiken.  

Stap 8: Vervolgstappen in Windows XP (1)

Hierboven las u hoe u het lettertype downloadt in Windows XP. Nu beschrijven we hoe u het installeert.

 • Nadat u heeft geklikt op Alle bestanden uitpakken start de wizard Bestanden uitpakken.  
 • Klik op Volgende. 
 • Kies een map waarin u de bestanden wilt uitpakken. Met behulp van de knop Bladeren kunt u bijvoorbeeld het Bureaublad selecteren. Klik op Volgende.
 • Klik op Voltooien. 
 • Ga naar Configuratiescherm > Vormgeving en thema's > Lettertypen

 

Stap 9: Vervolgstappen in Windows XP (2)

 • Kies Bestand en klik op Nieuw lettertype installeren...
 • Blader in de mappen naar de map waarin u het lettertype heeft opgeslagen. Kies voor het Bureaublad het volgende pad: C:\ Documents and Settings > Gebruikersnaam > Bureaublad. Klik op het lettertypebestand dat verschijnt in het vak linksboven. Klik op OK.
 • Nu kunt u het lettertype in Word gebruiken.

Stap 10: Andere (Engelstalige) websites

Op de Engelstalige website 1001freefonts.com kunt u talloze font downloaden zonder registratie en met minder opdringerige reclames. De werkwijze is gelijk aan de hierboven beschreven stappen.

Meer handige computertips?

SeniorWeb is de computerhulp voor u! We helpen u verder met de beste en duidelijkste uitleg en ondersteuning voor tablet, pc en smartphone. Vragen? We helpen u zelfs thuis. Mis ook niet langer de voordelen van ons lidmaatschap. Tip: volg ons ook op Facebook!
 

 

 

Reactie toevoegen