Computertip: Foto's bijsnijden

Bijsnijden is waarschijnlijk de meest toegepaste fotobewerking. Maar hoe zorgt u voor de juiste beeldverhouding?

Een typische term eigenlijk, als u het een paar keer hardop uitspreekt. ‘Bijsnijden’, terwijl u juist een deel van de foto wegsnijdt. Elk fotobewerkingsprogramma kent een optie waarmee u een foto kunt bijsnijden. Meestal gebeurt dat door een selectievierkant over de foto te trekken en daarna te bevestigen. U komt ook regelmatig de Engelse term ‘croppen’ of ‘crop’ tegen. Dit betekent hetzelfde als bijsnijden. Bijsnijden is niet hetzelfde als verkleinen. Maar als u een deel van de foto wegsnijdt, wordt deze natuurlijk wel kleiner. Bij verkleinen krijgt de gehele, bestaande foto, een kleiner formaat.
Foto's bijsnijden afbeelding 1
 

Verhouding

Bijsnijden is een fluitje van een cent: maak een selectie en gooi de rest weg. Maar het wordt ingewikkelder als u de foto wilt afdrukken of om een andere reden in een bepaald formaat wilt hebben. Dan gaat namelijk de verhouding een rol spelen. Oftewel de hoogte van de foto in relatie tot de breedte.

Stel, u wilt een foto afdrukken op het gebruikelijke formaat 10x15 cm. Dat formaat heeft een verhouding van 2:3. Als uw foto niet dezelfde verhouding heeft, geeft dat problemen. Er zijn dan twee ‘oplossingen’:

  1. Uw foto wordt aangepast aan de hoogte van het fotopapier.
  2. Uw foto wordt aangepast aan de breedte van het fotopapier.

In beide gevallen zult u zien dat er óf witruimte ontstaat rond de foto of dat een deel van de foto is weggesneden. Niet echt een oplossing waar u op zit te wachten!

Foto’s bijsnijden afbeelding 2

Analoog – digitaal

Vroeger, dus voor het digitale tijdperk, was de beeldverhouding van camera’s 2:3. Dus hadden de afdrukformaten dezelfde verhouding. Daar komen de bekende afdrukformaten als 10x15, 20x30 (ongeveer A4), 30x45 (ongeveer A3) vandaan.

De meeste digitale camera’s daarentegen hebben een beeldverhouding van 4:3. Dat is niet helemaal toevallig: traditionele beeldschermen hebben diezelfde verhouding (bij beeldschermen spreekt men van resolutie. Deze wordt uitgedrukt in pixels. U kent vast nog wel de resoluties 800x600 en 1024x768. Zoals u ziet een verhouding van 4:3). Reuze handig natuurlijk om digitale foto’s dezelfde verhouding als de beeldschermen te geven: zo kunt u foto’s eenvoudig beeldvullend bekijken of als Bureaubladachtergrond gebruiken.

Maar ondertussen zijn er wat complicaties ontstaan:

  • Er zijn tal van apparaten met schermen die een andere verhouding hebben dan 4:3. Zoals het breedbeeldscherm dat een verhouding kent van 16:9. U komt dit tegenwoordig op veel laptops tegen. Veel moderne lcd-schermen hebben een beeldverhouding van 5:4.
  • Een digitale foto (met verhouding 4:3) past niet op fotopapier (met verhouding 2:3).

Bijsnijden met juiste verhouding

Gezien het voorgaande is het handig dat u weet hoe u een foto bijsnijdt, rekening houdend met het eindresultaat. Wilt u een achtergrond maken voor uw Bureaublad of een foto afdrukken? De meeste fotobewerkingsprogramma's kennen een optie die ervoor zorgt dat u altijd in een bepaalde (door u in te stellen) verhouding bijsnijdt.

We bespreken hieronder hoe dit in zijn werk gaat met Picasa 3.9. Dat is een populair gratis fotobewerkingsprogramma van Google. Hoe u dit downloadt en installeert leest u in het artikel 'Picasa 3.9'.

Bijsnijden met Picasa 3.9

U kunt twee redenen hebben om een foto bij te snijden: er staat meer op dan u wilt of u wilt de foto zodanig bijsnijden dat deze op een bepaald formaat papier past, bijvoorbeeld omdat u een foto op 10x15 cm wilt afdrukken. De werkwijze is als volgt:

  • Open Picasa.
  • Dubbelklik op de foto die u wilt bijsnijden.
  • Klik op de knop Bijsnijden.
  • In het uitklapmenu kunt u kiezen uit verschillende opties. Deze bespreken we hieronder apart. Klik op een van de opties van het uitklapmenu. Bij 'Handm.' kunt u de verhoudingen bepalen van de uitsnede, bij de andere opties liggen de verhoudingen vast en kunt u alleen de grootte van de uitsnede bepalen. U hebt nu twee opties:
    1. Kies een van de voorbeelduitsnedes: onder het uitklapmenu verschijnen drie voorbeeldplaatjes van uitsnedes binnen de gekozen verhoudingen. Klik op een van de voorbeelden om die uitsnede te selecteren en klik op Toepassen om de uitsnede te bevestigen.
    2. Maak zelf de uitsnede: beweeg, terwijl u de linkermuisknop ingedrukt houdt, met de muis over de foto. Picasa trekt een kader. Laat de knop los. Het kader kunt u groter of kleiner maken door met de muisaanwijzer over een van de randen te bewegen en op het moment dat de aanwijzer in twee pijltjes verandert, de linkermuisknop in te drukken en te slepen met de aanwijzer. De positie van het kader verandert u door op een willekeurige plek binnen het kader de linkermuisknop in te drukken en te slepen met de aanwijzer. Klik op Toepassen om de uitsnede te bevestigen.

Opties

De opties waaruit u kunt kiezen spreken eigenlijk voor zich. 'Handm.' staat voor 'handmatig' en betekent dat u de verhoudingen van de uitsnede bepaalt. De overige opties bestaan uit beeldverhoudingen. U kiest dus de verhouding die overeenkomt met die van het eindresultaat dat u wenst. Ten slotte kunt u via 'Aangepaste beeldverhouding toevoegen' een verhouding aan het rijtje toevoegen. Vindt u het bijvoorbeeld lastig te onthouden dat '10x15' een verhouding is van 2:3, voeg die verhouding dan gewoon toe.

  • Handm.
  • 5x8
  • 9x13: Kleine afdruk
  • 10x15: Grote afdruk
  • 13x18
  • 20x25
  • A4: Volledige pagina
  • Vierkant: Cd-omslag
  • 4:3: Standaardscherm
  • 16:10: Breedbeeldmonitor
  • 16:9: HDTV
  • 5:3: Breedbeeld fotoframe
  • Aangepaste beeldverhouding toevoegen

Foto’s bijsnijden afbeelding 3

-------------------------------------------------------------------------------

Meer leren over het bewerken van foto’s?

Rode ogen verwijderen of de horizon recht zetten? Dit zijn slechts enkele opties die u hebt om uw foto’s te verbeteren. Aan de hand van duidelijke instructies en helder advies helpt SeniorWeb u op weg. Of u nu meer wilt weten over digitale fotobewerking,  het installeren van apps of het ordenen van bestanden. SeniorWeb staat voor u klaar met online cursussen, artikelen op de website, het tijdschrift Enter en PCHulp.

Meer handige computertips?
SeniorWeb is de computerhulp voor u! We helpen u verder met de beste en duidelijkste uitleg en ondersteuning voor tablet, pc en smartphone. Vragen? We helpen u zelfs thuis. Mis ook niet langer de voordelen van ons lidmaatschap. Tip: volg ons ook op Facebook!
 

Auteur