De beste zoektips op het internet

zoektips
Getty Images

Wat je ook zoekt: de kans is groot dat je het op internet vindt. Als je maar wel de juiste woorden kiest. Zeven tips voor een succesvolle aanpak.

Je zoekt het recept van een spectaculaire salade waarvan je alleen nog weet dat er sla, mango, koriander en garnalen in zaten. Of je auto is aan vervanging toe en je wilt weten wat er nu op de markt is. Met een beetje geluk – en een slimme aanpak – heb je snel ‘beet’ op internet. Maar de kans op succes wordt groter als je een paar trucs benut.

Tip 1: Kies de juiste woorden

Elke zoekopdracht op internet begint met een zoekmachine, bijvoorbeeld Google. Het is belangrijk om daar zo precies mogelijk te omschrijven wat je zoekt. Als je bijvoorbeeld een tweedehands auto wilt kopen, zoek je dus met de woorden ‘auto’ en ‘tweedehands’. Hoe meer details je geeft, hoe beter. Heb je al een automerk in gedachten? Vermeld dit dan ook. Denk verder aan zaken als type of bouwjaar. De ‘opdracht’ voor de zoekmachine wordt dan bijvoorbeeld: auto tweedehands Ford Ka 2009. De volgorde van deze woorden doet er niet toe. Voor de zoekmachine zijn ze allemaal even belangrijk. De zoekmachine zoekt gewoon websites waarop al deze woorden voorkomen.

Tip 2: Gebruik slimme codes

Om een bepaald woord uit te sluiten, plaats je er het minteken (-) voor. Dit komt van pas als je zoekt met een woord dat meerdere betekenissen heeft, bijvoorbeeld jaguar. Wil je informatie over de auto en niet over het dier, dan geef je als zoekopdracht: jaguar -dier. Soms zoek je een hele zin in plaats van losse woorden. Je wilt bijvoorbeeld de betekenis weten van een gezegde. In dat geval plaats je de hele tekst tussen aanhalingstekens, bijvoorbeeld: ‘appel valt niet ver van boom’.

Tip 3: Zoek in de goede categorie

Bij de meeste zoekmachines kun je opgeven of je in een categorie wilt zoeken. Je vindt deze optie op de pagina met het zoekveld. Wil je bijvoorbeeld resultaten uit het nieuws, klik dan op Nieuws. Ben je benieuwd naar foto’s over een onderwerp, klik dan op Afbeeldingen. Vaak is het ook mogelijk om de zoekresultaten te ‘filteren’ door na het zoeken een categorie op te geven.

Tip 4: Gebruik geavanceerd zoeken

Zoekmachines als Google hebben naast het standaard zoekvenster ook een uitgebreid venster om mee te zoeken: de ‘geavanceerde’ opties. Er wordt dan veel preciezer naar een onderwerp gezocht. Bij Google open je geavanceerd zoeken door op de beginpagina van Google te klikken op de afbeelding van het tandwiel. Kies vervolgens de optie Geavanceerd zoeken. Je krijgt dan de mogelijkheid om extra’s op te geven zoals taal en regio.

Tip 5: Kijk naar alternatieven

Over sommige onderwerpen bestaan gespecialiseerde websites. Voor het kopen en verkopen van tweedehands auto’s kun je bijvoorbeeld terecht bij www.autotrader.nl en www.autotrack.nl. Ben je op zoek naar informatie over een specifiek product, dan is de website van de producent een goede plek om te beginnen. Wil je weten wat andere consumenten van een product vinden, kijk dan op vergelijkingswebsites als www.kieskeurig.nl, www.independer.nl of www.beslist.nl.

Tip 6: Zoek via een linkpagina

Een andere optie is informatie zoeken via zogeheten ‘linkpagina’s’. De bekendste in deze categorie is www.startpagina.nl. Op zo’n linkpagina staan (gerubriceerd per onderwerp) allemaal links waarmee je kunt doorklikken naar gespecialiseerde websites over een bepaald onderwerp. Vaak kom je al meteen op de goede startpagina terecht door het webadres met het onderwerp dat je zoekt in te typen. Dus voor een auto: auto.startpagina.nl. Blijkt zo’n startpagina te bestaan, dan vind je daar talloze links naar allerlei soorten websites over auto’s. Aangezien vaak de websites worden genoemd die het belangrijkst zijn op een bepaald gebied, stuit je sneller op een website waar je wat aan hebt dan wanneer je in het wilde weg via een zoekmachine zoekt en duizenden resultaten krijgt. Blijkt zo’n pagina niet te bestaan, dan krijg je de mogelijkheid via de zoekmachine van de startpagina verder te zoeken naar de gewenste linkpagina.


TIP

Kijk voorandere zoekmachines naast Google eens op zoekmachine.startpagina.nl

Tip 7: Gebruik een online-encyclopedie

Op internet staan veel woordenboeken en encyclopedieën, met een zee aan informatie. Kijk bijvoorbeeld voor de betekenis van woorden op www.vandale.nl/opzoeken. Wil je meer weten over een bepaalde film? Dan is (de Engelstalige) imdb.com de meeste uitgebreide bron. En voor algemene informatie over een onderwerp is nl.wikipedia.org een prima plek om te beginnen.
 

Digi vragen en antwoorden
 

Foto’s in map plaatsen op tablet

» Ik heb een tablet met een camera waarmee ik foto’s maak. Er staan ook foto’s op die ik heb gedownload. Nu zie ik dat alle foto’s (door elkaar) terechtkomen in de app ‘Galerij’. Ik wil een aantal foto’s graag apart bewaren in één map. Mijn tablet is een Samsung Galaxy Tab 3. Kan dat?

Jazeker. In ‘Galerij’ wordt dit een album genoemd. Zo maakt u een album:

  • Open de app Galerij door erop te tikken.
  • Uw foto’s kunnen op verschillende manieren worden getoond; u kunt kiezen voor ‘Albums’, ‘Alles’, ‘Tijd’, ‘Locaties’, ‘Personen’, ‘Favorieten’ of ‘Spiraal’. Een van deze opties ziet u linksboven staan. Zorg dat hier ‘Albums’ geselecteerd staat.
  • Tik nu rechtsboven op het pictogram van de map met een plusteken.
  • Typ de naam van het nieuwe album en tik op OK.
  • Linksboven staat de nieuwe map met daarin de tekst ‘Hiernaartoe slepen’. U kunt foto’s die in andere mappen staan nu naar deze map slepen. Tik een map aan.
  • Tik op de foto’s die u in de nieuwe map wilt zetten. U ziet aan een groen vinkje dat ze geselecteerd zijn.
  • Hou een geselecteerde foto iets langer vast, totdat u ziet dat de geselecteerde foto’s in verkleinde versie onder uw vinger staan.
  • Sleep ze nu naar de nieuwe map (links op het scherm).
  • Hebt u alle gewenste foto’s in de nieuwe map gezet? Tik dan ­rechtsboven op Gereed.
  • U krijgt nu de vraag of u de items wilt kopiëren of verplaatsen. Tik op Verpl (voor Verplaats) als u de foto alleen in de nieuwe map wilt terugzien. Of tik op Kopiëren als u de foto ook nog in het oorspronkelijke album terug wilt kunnen vinden.

Virusscan duurt eindeloos

» De virusscanner op mijn Windows 7-computer (Microsoft Security Essentials) doet er soms vijf uur over om een scan uit te voeren. Dat lijkt mij erg lang. Wat kan de oorzaak zijn?

Waarschijnlijk staat bij u ingesteld dat het programma een volledige scan moet uitvoeren. Alles op uw computer wordt dan gescand: van documenten tot programma’s en het besturingssysteem zelf. Dit is niet noodzakelijk. Met regelmaat een korte scan uitvoeren is voldoende. Om het te verhelpen, kunt u dit doen:

  • Open Microsoft Security Essentials via de knop Starten > Alle programma’s > Microsoft Security Essentials.
  • Klik op het tabblad Instellingen.
  • Klik achter ‘Type scan’ op Volledig en selecteer Snelle scan.


Microsoft Security Essentials doet zijn werk normaal gesproken op de achtergrond, dat wil zeggen: terwijl u op de computer bezig bent. Hebt u de computer een tijd niet gebruikt, dan kunt u ook handmatig een scan starten. Ga als volgt te werk:

  • Open Microsoft Security Essentials via de knop Starten > Alle programma’s > Microsoft Security Essentials.
  • Klik op het tabblad Startpagina.
  • Kies hier voor Volledig als u een grondige check op alles van uw computer wilt.
  • Klik op Nu scannen.

Hoe blokkeer ik rare berichten in mijn Gmail?

» Geregeld krijg ik vervelende e-mails via mijn Gmail-account. Ik verplaats zo’n bericht dan eerst naar de prullenbak en verwijder het daarna definitief. Hoe zorg ik ervoor dat deze e-mails niet meer bij mij binnenkomen?

U kunt instellen dat­e-mails van een bepaalde afzender niet meer in uw Postvak IN terechtkomen maar rechtstreeks in de map ‘Spam’ verdwijnen. Op die manier wordt u er niet meer mee geconfronteerd.

  • Selecteer het bericht door er een vinkje voor te zetten.
  • Klik bovenin op de knop met het uitroepteken. Die knop staat voor ‘Spam rapporteren’. Deze e-mail en alle toekomstige e-mails van dezelfde afzender worden direct verplaatst naar de map ‘Spam’. Na dertig dagen worden berichten in deze map automatisch verwijderd. U hebt er dus geen omkijken naar.


Meer tips en artikelen over de computer en internet leest u op www.seniorweb.nl

Bron 
  • Plus Magazine