Digitale paaseieren deel 1

Getty Images

Naar verstopte eieren zoeken met Pasen is een bekend gebruik. Speuren naar verscholen extra’s in software, films en muziek is een veel minder bekende traditie. Daarom helpt PlusOnline u bij het opsporen van deze easter eggs.

Easter egss

Paaseieren worden ze genoemd. Of naar goed computergebruik op zijn Engels: easter eggs. Net als echte eieren verstoppen en zoeken bij Pasen een traditie is, is easter eggs in programma’s verbergen een traditie van de makers. En niet alleen in computersoftware. Ook op websites, in apparatuur, op muziek-cd’s, film-dvd’s en in filmverhalen zelf vindt u deze verborgen extra’s terug. Soms gaat het om kleine grapjes, maar soms ook om extra filmscenes, een verborgen muziektrack of een geheime game.

Bijvoorbeeld Google paaseieren

Een plek waar nogal wat easter eggs verborgen zijn is de Google zoekmachine. U vindt ze als u de juiste term typt in het zoekvak. Ga naar www.google.nl en typ bijvoorbeeld in het zoekvak: zerg rush. Druk op de Enter-toets. Het gevolg is dat de zoekresultaten worden aangevallen door een stelletje nullen. Het is eigenlijk een spelletje, waarbij u de nullen vernietigt door er herhaaldelijk op te klikken. Alleen… u kunt uiteindelijk nooit winnen, alleen maar beter scoren. Een spel dat wel te winnen is, is Solitaire. Typ solitaire in het Google zoekvak. U ziet nu een start-afbeelding voor het kaartspel. Klik erop, kies de moeilijkheidsgraad en begin met spelen.

Goedgekeurde eieren

Niet alles kan zomaar doorgaan voor een easter egg. Er is een aantal regels waaraan een ei moet voldoen voordat hij een echte easter egg genoemd mag worden. Een easter egg is in de eerste plaats een verborgen boodschap of functie. Hij mag niet zomaar door iedereen gevonden of herkend worden. Dat is dan ook net het leuke ervan. Verder moeten paaseieren doelbewust zijn verstopt door de makers. Ze moeten onderhoudend zijn en geen schade aanrichten, zoals bijvoorbeeld een virus doet. En tot slot moet iedereen met dezelfde instructies het ei kunnen vinden.

Waarom een ei verbergen?

De redenen voor makers om een easter egg ergens in te verstoppen, verschillen nogal. Sommigen vinden het gewoon een leuke grap die helpt het soms saaie werk op te vrolijken. Voor anderen is het een manier om een persoonlijk tintje aan een project mee te geven. En soms is de reden simpelweg dat het inmiddels een bekende traditie is. Zonder paasei hoor je er niet echt bij. Overigens is het toevoegen van zo’n easter egg niet altijd zonder gevolgen voor de maker. Er zijn gevallen bekend van programmeurs die een reprimande of zelfs ontslag kregen omdat ze zonder toestemming een paasei in software hadden verstopt. Gelukkig zijn er ook aardig wat bedrijven waar een gevoel voor humor en traditie gewaardeerd wordt. Daar knijpt men gewoon een oogje toe of houdt zelfs actief paaseieren in stand.

Hoe vindt u een verborgen ei?

Het lijkt op het eerste gezicht een mysterie. Als een easter egg stiekem verborgen is, hoe kan hij dan ooit ontdekt worden? Wel, er zijn mensen die van puzzelen houden en van alles en nog wat proberen. Ook loopt heel soms iemand weleens per ongeluk tegen een paasei aan. De kans om op die manier een ei te ontdekken, is natuurlijk niet al te groot. Daarvoor moeten meestal teveel bijzondere handelingen worden uitgevoerd.

Geruchten

Vaak komen de easter eggs naar buiten doordat makers de vindplaats van hun ei zelf doorvertellen aan een aantal mensen. Op die manier wordt het gerucht langzaam maar zeker verspreid. Het komt dan uiteindelijk meestal wel op een website, sociale media of in een tijdschrift terecht. Om een easter egg te vinden moet u vaak een aantal bijzondere handelingen verrichten. Het indrukken van ingewikkelde toetsencombinaties met drie vingers tegelijk, driedubbele muisklikken en het intypen van bijzondere wachtwoorden, hoort bij een paasei.

Klassieke eieren

De afgelopen decennia hebben al veel easter eggs het licht gezien. Een aantal hebben een speciaal plekje in de geschiedenis gekregen, omdat ze wel erg leuk of origineel bleken te zijn. Eén daarvan was het paasei dat gebruikers liet vliegen in een oudere versie van het rekenbladprogramma Excel. Na de juiste handelingen verscheen er een kleine vluchtsimulator.

Speels karakter

Door het meer speelse karakter waren en zijn spellen vaak ook een dankbare verstopplaats voor paaseieren. In de succesvolle game The Sims kon bijvoorbeeld bij een douchend personage, de douche worden weggehaald, zodat hij vervolgens overal naakt rondliep. Een klassieke hardware easter egg was het liedje Für Elise dat werd gespeeld door de HP Scanjet 5P scanner, na het ingedrukt houden van de scanknop tijdens het opstarten. Het stuk werd te horen gebracht met behulp van de wisselende toerentallen van de motor in het apparaat.

In deel 2 van Digitale paaseieren leest u binnenkort meer over allerlei bekende en minder bekende easter egss.