PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Muziek luisteren van internet

Onbedaarlijke zin om Jingle Bells van Frank Sinatra weer eens te horen? Of naar andere liedjes te luisteren? Met een abonnement bij een muziekdienst kun je altijd en overal je favoriete muziek afspelen.

Er zijn twee soorten online ­muziekdiensten. De eerste werkt min of meer als de ­aloude platenzaak. Je koopt losse liedjes of complete albums en downloadt deze naar je computer of mobiele apparaat. Dit kan bijvoorbeeld via de Apple iTunes Store. De muziek wordt daarmee jouw bezit en je mag de liedjes vanaf een maximaal aantal apparaten afspelen. Het is goedkoper dan cd’s kopen, maar je moet dus wel betalen om een nummer of album digitaal in je bezit te krijgen.

Streaming

Het andere type muziekdienst maakt het aanschaffen van muziek overbodig. Je neemt een abonnement waarmee je een onbeperkt aantal songs en albums mag beluisteren. Hiervoor wordt streaming gebruikt: een techniek waarbij de muziekbestanden niet worden gedownload, maar via internet beluisterd kunnen worden vanaf de computer van de aanbieder. De muziek komt dan niet in je bezit. Je moet in eerste instantie ook altijd verbonden zijn met internet om de muziek te kunnen horen. Bij wat duurdere abonnementen is het vaak wel mogelijk bepaalde songs op een computer of mobiel te bewaren en zonder internetverbinding te beluisteren. Bekende online muziekdiensten in deze categorie zijn Spotify en Apple Music.

Online muziekwinkels

Wil je dus graag nummers of albums van bepaalde artiesten hébben, dan ben je aangewezen op online muziek­winkels zoals de iTunes Store van Apple of de Windows Store. Anders is een streamingdienst de beste keuze.

Gratis of betaald streamen

Opvallend aan de in Nederland beschikbare streamingdiensten is dat de abonnementen bijna allemaal hetzelfde kosten: €9,99 per maand. Dit zijn de premium abonnementen. De klant krijgt de hoogst beschikbare geluidskwaliteit, toegang tot alle nummers, kan liedjes downloaden voor offline gebruik, wordt tussen de liedjes door niet lastig­gevallen met reclamespotjes, en krijgt een account voor één persoon.

Soorten abonnementen

Sommige diensten bieden ook een standaard abonnement. Dat kost €5 of is zelfs gratis, maar heeft wel nadelen ten opzichte van de premium versie, zoals reclame tussen de liedjes door. Wil je met meerdere gebruikers tegelijk muziek streamen? Dan is een familie- of gezinsaccount de beste keuze. Je betaalt dan bijvoorbeeld €15 per maand voor drie personen.

Betaalwijze

Hou wel in gedachten dat je niet bij alle diensten kunt betalen met iDeal. Apple Music werkt bijvoorbeeld alleen met creditcards en met iTunes-cadeaukaarten. Wil je hierover meer weten, Google dan even op de naam van een muziekdienst + betaling.

Opties kiezen

Wie muziek wil gaan beluisteren via een streaming muziekdienst, moet eerst bepalen welke opties daarbij belangrijk zijn (zie kader: Lokkertjes van de muziekdiensten). Probeer de dienst vervolgens gratis uit. Bijna alle muziekstreamers bieden een vrijblijvend proefabonnement van één of meer maanden. Dit is voldoende om te testen of een muziekdienst handig is in gebruik en ook de muziek in huis heeft die je graag hoort. Vergeet niet het proefabonnement tijdig te stoppen als je een muziekdienst niet meer wilt gebruiken.

Besturingssystemen

Goed om te weten: niet alle streaming muziekdiensten bieden apps of programma’s voor alle besturingssystemen. Zo is er geen Apple Music programma beschikbaar voor besturingssysteem Linux. De meeste muziekdiensten zijn wel af te spelen via een internetbrowser, maar vaak werkt het beter via de app van de muziekdienst (of een programma). Ook zijn er meer mogelijkheden via zo’n app of programma.

Geluidskwaliteit

Tot slot is natuurlijk ook de geluidskwaliteit van de aangeboden muziek belangrijk. Het minimum is 160 kbps, zoals bijvoorbeeld bij het standaard account van Spotify. De duurdere premium abonnementen bieden 256 tot 320 kbps.

Lokkertjes van de muziekdiensten

Streaming muziekdiensten hebben allemaal hun eigen bijzondere opties. Deze extra’s kunnen nét de doorslag geven bij het maken van een keuze.

  • APPLE MUSIC biedt Beats 1 (live radiostation) en Connect (o.a. toegang tot persoonlijke blogs van artiesten). Eerste drie maanden gratis. 1 licentie €9,99 per maand. Familie-licentie €14,99 per maand.
  • DEEZER biedt 30.000 radiokanalen, een uitgebreide songbibliotheek en geeft aspirant-dj’s de kans om muziek te mixen. Eerste 30 dagen gratis. 1 licentie €9,99 per maand.
  • GOOGLE PLAY ­MUSIC heeft de Google Music Locker (je eigen cloud-ruimte waarin je 50.000 liedjes kunt uploaden ofwel ­bewaren) zodat je die overal kunt beluisteren. Eindeloos gratis kán, maar dan wel met advertenties. 1 licentie €9,99 per maand. Familie-licentie €14,99 per maand.
  • GROOVE MUSIC biedt een vergelijkbare clouddienst als Google Play Music. Eerste 30 ­dagen gratis. 1 licentie €9,99 per maand.
  • SPOTIFY laat je o.a. je muziek delen met vrienden op Facebook. Eindeloos gratis kan ook hier, maar dan wel met advertenties. 1 licentie €9,99 per maand. Familie-licentie €14,99 per maand.
Bron(nen):
Trefwoorden: