PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Ouderen maken zich zorgen over digitale ontwikkelingen

Ondanks het feit dat steeds meer ouderen actief zijn op internet, zijn er zorgen over hun digitale vaardigheden. Veel mensen hebben problemen met foto's uploaden, abonnementen aanvragen en nepmails herkennen.

Dat blijkt uit onderzoek van ouderenorganisatie KBO-PCOB.

Vier op de tien ondervraagden vinden de digitale ontwikkelingen te snel gaan. Zij verwachten die in de (nabije) toekomst niet of nauwelijks te kunnen bijbenen. Een derde heeft bijvoorbeeld moeite met het opslaan en uploaden van foto's, wat nodig is om kortingskaarten of abonnementen online aan te vragen.

Steeds meer via internet

Digitaal vaardig zijn is steeds wenselijker. Organisaties gebruiken internet voor de bereikbaarheid en de aanvraag van diensten of het indienen van klachten. Ook gemeenten kiezen massaal voor de digitale weg. Kennis van digitale basisvaardigheden is hierbij een vereiste.

Ook het herkennen van schadelijke websites en e-mailadressen geeft regelmatig problemen. En dat kan grote gevolgen hebben.

Oproep

Ouderenorganisatie KBO-PCOB, roept het toekomstige kabinet op om rekening te houden met de 1,2 miljoen ouderen die (nog) geen  aansluiting hebben op het internet of die te zijner tijd de ontwikkelingen niet meer kunnen bijbenen. De KBO-PCOB staat een samenleving voor, waarin digitaal en analoog elkaar niet uitsluiten maar hand in hand gaan.

Bron: KBO-PCOB