PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Ouderen willen blijven leren

Ruim tweederde (68%) van alle ouderen wil ook op latere leeftijd blijven leren. Dat blijkt uit een onderzoek onder 1124 Pluslezers. 50-plussers willen vooral bijblijven en nieuwe inzichten opdoen.

Leven lang leren

Slechts 28% van de ondervraagden heeft er de afgelopen twee jaar voor gekozen een cursus of opleiding te volgen. En dat terwijl Nederland op de vijfde plek staat als het gaat om 'een leven lang leren'. Bijna 18 procent van de Nederlanders van 25 tot 65 jaar gaf aan dat ze in 2014 een opleiding of cursus hebben gevolgd voor werk of privé. Europees gezien gaat het om een gemiddelde van 11 procent.

Veel senioren zouden dus graag nog eens de stap maken om via internet meer kennis op te doen. Vooral cursussen over fotografie, mindfulness en stamboomonderzoek zijn populair. Maar praktische bezwaren, zoals verplichte cursusdagen en hoge kosten, vormen de grootste drempels.

Online leren

Vrouwen zijn gemiddeld gezien actiever in het volgen van cursussen en opleidingen. Mannen staan op hun beurt weer meer open voor het volgen van cursussen via internet, zo blijkt uit ons onderzoek. Die cursussen zijn over het algemeen vrij onbekend: slechts een op de elf respondenten heeft weleens een online training gevolgd.

Als belangrijkste bezwaar noemen senioren het ontbreken van ‘het delen van ervaringen’. Dat is opvallend omdat communiceren met medecursisten en de docent juist via internet mogelijk en eenvoudig is. Wim Veen, emeritus hoogleraar educatie en technologie aan de TU Delft, zegt over online leren: "Het gemak waarmee je het doet, het genot dat het oplevert en de tijdwinst door het vervallen van reistijd maakt deze manier van leren toegankelijker dan ooit."

Etadoro

Plus Magazine en Parcours Learning introduceren Etadoro: een toegankelijk sociaal online cursusplatform, met de mogelijkheid tot interactie met medecursisten en docenten op het platform en bij offline bijeenkomsten. Samen met ervaren docenten zijn cursussen ontwikkeld over verrassende onderwerpen, van mindfulness tot stamboomonderzoek. De cursussen zijn gevarieerd, omdat ze gebaseerd zijn op het 'moderne leren': video, audio, theorie, opdrachten en quizzen.

Op www.etadoro.nl heeft elke cursus een inkijkje in de eerste les. Zo kunt u ervaren hoe leuk het is om online te leren!

Bron(nen):

Reactie toevoegen

3 Comments

Door Britt (niet gecontroleerd) op do, 18-5-2017 - 14:55

Is het mogelijk om alle resultaten van dit onderzoek in te zien?

Door P VAN ARENDONK op di, 23-2-2016 - 17:21

Heel simpel meneer/mevrouw Oskam. Noorwegen is wel Europa maar geen lid van de EU en daarom staan ze dus niet in de lijst.

Door B. Oskam (niet gecontroleerd) op zo, 21-2-2016 - 13:58

Waar is Noorwegen in dit overzicht?