Speciale tekens: letters met wat extra (deel 2)

Getty Images

De meeste letters, cijfers en tekens vindt u zo terug op uw toetsenbord. Maar er zijn ook nog tekens waar niet direct een aparte toets voor is: de speciale tekens. In het eerste deel las u over de dode toets en nummercodes. In dit tweede deel ziet u hoe u op nog een paar andere manieren de puntjes op de ï zet.

Lees hier deel 1

Tekens uit de Word-tabel

Als de dode toets-methode niet het teken oplevert dat u zoekt, of u de juiste nummercode niet kunt achterhalen, is er altijd nog de tabel met Speciale tekens of Symbolen. Tekstverwerkingsprogramma’s als Word hebben een aparte tabel met allerlei bijzondere tekens. Als u een speciaal teken wilt toevoegen aan uw tekst, klikt u eerst op de plek waar het teken moet komen. Klik vervolgens op de tab Invoegen > Symbool. Er verschijnt een kader waarin een aantal vaak gebruikte tekens staan. Om er een van in te voegen, klikt u er simpelweg op. Het teken wordt dan toegevoegd aan de tekst op de plek waar de cursor staat.

Zit het teken er niet bij? Klik dan op Meer symbolen…. Er verschijnt een venster met allerlei symbolen (tabblad Symbolen) en speciale tekens (tabblad Speciale tekens). Om een symbool of teken in te voegen: klik erop en klik op Invoegen. Het is mogelijk op deze manier meerdere tekens achter elkaar in te voegen. Als u klaar bent, klikt u op Sluiten.

Zit het teken dat u zoekt er niet bij? Dan kunt u uw geluk eens beproeven bij een ander lettertype in het venster Symbool. Ieder lettertype heeft namelijk zijn eigen set met tekens. Als u in de lijst bij Lettertype bijvoorbeeld klikt op Arial, ziet u de tekens die bij dat lettertype horen.

U moet er wel nog even op letten dat een teken bij een bepaald lettertype ook in dat lettertype wordt toegevoegd aan uw tekst. Is uw tekst bijvoorbeeld geschreven in Times New Roman, dan is een speciaal teken uit de set horend bij Arial een nogal vreemde eend in de bijt. U kunt dat oplossen door te kiezen uit een tekenset die van hetzelfde lettertype is als het type dat u gebruikt in uw tekst. Of door voor de optie (normale tekst) in de lijst bij Lettertype te kiezen.

U vindt nog meer tekens in de lijst Deelverzameling. Dat is niet alleen handig als u een buitenlands schrift wilt gebruiken maar ook als u bijvoorbeeld pijltjes of geometrische vormen wilt toevoegen aan uw tekst.

Tekens uit de Windows-tabel

Als u werkt in een programma zonder eigen Symbooltabel, dan kunt u altijd nog terecht in Windows zelf voor uw speciale tekens. Klik daarvoor in Windows 10 in de taakbalk op het vergrootglas of open het Start menu in Windows 7. Typ Speciale tekens en klik vervolgens op Speciale tekens.

Er verschijnt een tabel die veel lijkt op die van Word. U kunt ook hier het gewenste lettertype en bijbehorende teken kiezen. Alleen werkt het toevoegen aan uw tekst iets anders.

U selecteert een teken door erop te klikken en vervolgens de knop Selecteren te kiezen. Het teken verschijnt achter Te kopiëren tekens. Nog meer tekens selecteren geeft een rijtje tekens om mee te nemen. Vervolgens klikt u op de knop Kopiëren. Sluit eventueel het venster. Tot slot rechtsklikt u in de tekst waar de tekens moeten komen en kiest u in het snelmenu voor Plakken. De tekens worden dan toegevoegd.

Speciale tekens op een mobiel

Ook op een tablet of smartphone heeft u weleens een accent of ander speciaal teken nodig. Dat kan, maar dat werkt anders dan op een pc toetsenbord. Op het schermtoetsenbord van een iPad of iPhone moet u uw vinger op de toets houden van de letter waaraan u iets wilt toevoegen. Er verschijnt dan een setje extra toetsen met de letter in speciale vorm, zoals è of ë. Ook bij de niet-letter toetsen kunt u op deze manier allerlei bijzondere tekens tevoorschijn halen. Bijvoorbeeld extra valuta tekens als u uw vinger houdt op de €-toets.

Als u werkt met een Android-tablet of smartphone zijn de mogelijkheden afhankelijk van het merk en type dat u gebruikt. Het toevoegen van accenten en dergelijke aan letters werkt meestal hetzelfde als bij een iPad of iPhone.

Om een speciaal teken te gebruiken, schuift u simpelweg uw vinger naar de gewenste toets en laat los. Het teken verschijnt dan op uw scherm.

Er zijn vaak ook nog meerdere schermtoetsenborden met extra tekens beschikbaar. Op een iPad of iPhone drukt u daarvoor op de toets ?123. Met #+= krijgt u nog een toetsenbord.

Op een Android apparaat drukt u op de toets voor het numerieke toetsenbord: 123. U krijgt dan toegang tot een keyboard met verschillende varianten. Druk op de toets 1/3, 2/3 of 3/3 en u ziet drie verschillende toetsenborden met extra tekens. Hou er wel rekening mee dat deze toetsen per Android apparaat anders kunnen zijn.

Een bezoeker stuurde ons een mooi overzicht van speciale tekens die u via de ALT-knop kunt intikken. Download hier het overzicht.