Stelling digitalisering van de overheid: uw reactie

Getty Images

De ombudsman concludeert dat veel mensen zijn overvallen met de digitalisering van de overheid, zoals bij de Belastingdienst. Plus formuleerde de stelling: iedereen zou in deze tijd actief moeten zijn op internet.

Ongeveer 300 bezoekers van onze website brachten hun stem uit. De uitslag van de stelling: 19% zegt eens, 81% oneens

'Hoogste tijd'

Een vijfde van u vindt dat iedereen tegenwoordig online actief zou moeten zijn. Zo ook Jaap Vijn: "Ik vind dat iedereen toch nu wel digitaal zou moeten zijn, al is er nog een klein percentage ouderen die het te snel vinden te gaan omdat ze te oud zijn", zegt hij. "Maar iedereen had 15 tot 20 jaar geleden wel een pc aan kun men schaffen." Fien Goed sluit zich hierbij aan. "Helemaal mee eens", reageert zij op Facebook

Eens, maar..
Iemand die liever anoniem blijft kan zich ook vinden in de stelling, maar vindt dat er wel alternatieven moeten zijn voor bepaalde diensten. "Wij zijn bijzonder actief op het internet. Echter, een DigiD willen we absoluut NIET zolang dat niet 500% veilig is. De Belastingdienst (en andere overheidsinstellingen) heeft absoluut niet te bepalen of ik al dan niet online zaken wil inzien of versturen. Onze Belastingaangifte is dus gewoon op papier verstuurd en dat blijft zo!"

'Proberen is goed, forceren niet'

De meesten van u (ruim 80 procent) zijn het oneens met de stelling dat iedereen online actief moet worden in deze tijd. Rita Bardoul-Desender schrijft op Facebook: "In 1983 ben ik de IT-wereld ingestapt. Maar het is klinklare onzin dat iedereen actief moet zijn op internet. Op mijn 60ste wil ik niet geforceeerd worden om alle administratieve handelingen via internet uit te voeren. Internet is niet bevordelijk voor de sociale contactleging van kinderen, die niet meer spelen maar gamen."

Moeilijk
Lucy Mulder voegt daaraan toe: "Mijn schoonmoeder is in februari 100 jaar jong geworden. Zie je haar stoeien op dat digitale spul, denk het niet." 
Door Krijnen herkent dit: "Ik probeer het wel, maar het gaat te vlug en als het niet gaat moet je terug kunnen vallen op een geschreven bericht. Ik ben 83 jaar en heb vaak moeite met de nieuwe tijd."

Papier beter voor geheugen 
J. Vos wijst op een ander argument om het oneens te zijn met de stelling. "Het is ondertussen wel duidelijk dat infoverstrekking via papier beter wordt gelezen en beter wordt onthouden", zegt hij. "E-mail is na één of twee dagen uit beeld verdwenen en dat werkt vergeten in de hand. Er zijn al hogescholen die bij hun colleges weer vragen van hun studenten om pen en papier mee te nemen. Dat zegt genoeg volgens mij. Bovendien kent alles via internet zijn risico's (en dan kan meneer Wiebes kletsen wat hij wil!)."

F. Meijer sluit af met twee andere punten: "Niet iedereen kan een computer betalen, krijgen we die dan van de overheid? En heel veel ouderen hebben geen kinderen."

Werken in Windows 10, tips voor computergebruik en waarschuwingen over valse e-mails vindt u in ons dossier Digitaal.