Supermarkt van de toekomst: geen personeel en geen kassa

Scannen en afrekenen zijn totaal overbodig in de verplaatsbare winkel van de Albert Heijn in Zaandam. Hier wordt de komende twee maanden een volledig digitale AH to go getest onder het mom van 'supersnel betalen'.

Met slechts 14 vierkante meter is de AH to go een échte minimarkt. De producten die klanten meenemen, worden geregistreerd door camera's en slimme schappen. De technologische vernieuwingen in de winkel maken boodschappen doen net zo makkelijk als iets uit de koelkast pakken.

Zo werkt het

Projectleider Jasper Hoogers legt uit dat de betaalpas alleen getoond hoeft te worden bij het betreden van de supermarkt. 'Als de deur opengaat, kun je je pas weer in je broekzak stoppen. In de winkel pak je de spullen die je wilt hebben, bijvoorbeeld een sapje of een sandwich. Camera's zien waar je je in de winkel bevindt en welke producten je pakt. Die worden toegevoegd aan je virtuele winkelmandje. Vervolgens loop je naar de uitgang, daar vindt de betaling automatisch plaats en gaat de deur open. Tenzij je voor meer dan 25 euro hebt gekocht, dan dien je uit veiligheidsoverwegingen nog steeds je pincode in te voeren. In het winkeltje worden overigens geen sigaretten of alcohol verkocht. ' 

Gezichtsherkenning

In Nederland gelden er strenge regels als het gaat om gezichtsherkenning. Er worden geen gezichten geregistreerd via de camera's in deze futuristische winkel. Alleen gedaanten en armbewegingen worden gescand. AH werkt samen met de Amerikaanse start up AiFi en ING om dit systeem mogelijk te maken. 

Toekomstplannen 

Het concept is voorlopig niet bedoeld voor bestaande winkels. De verwachting is dat de winkel later dit jaar op een andere plek in Nederland wordt geplaatst. Amazon opende vorig jaar een winkel met een vergelijkbaar concept

Bron(nen):