Zo maak je een prachtige vakantiefilm

Je hebt allerlei mooie videobeelden gemaakt in de zomervakantie. Die kun je als losse filmpjes laten zien, maar waarom zou je er niet één prachtige vakantiefilm van maken?

Je hoeft geen geld uit te geven om je vakantievideo’s te bewerken. In Windows 10 vind je de opvolger van Windows Movie Maker: Story Remix. Met Story ­Remix maak je in een handomdraai een film van je losse videofragmenten en foto’s. Compleet met muziek, titels en ­effecten.

Opstarten 
Story Remix is onderdeel van de ­fotobewerkingsapp Foto’s in Windows 10. Je start Foto’s via het Startmenu: klik gewoon op de bijbehorende tegel. Staat Foto’s niet in je Startmenu? Klik dan op het vergrootglas op de taakbalk. Typ ‘Foto’s’. Klik op Foto’s. Je komt standaard op het tabblad Collectie. Hier staan de video’s en foto’s die al eerder zijn gebruikt in Foto’s. 

Video’s binnenhalen
Voordat je aan de slag kunt met het maken van de film, moet je eerst de videofragmenten van de camera of smartphone in Story Remix importeren. (Als die fragmenten al op je pc staan, ga je verder bij het kopje ‘Map met video’s toevoegen’ hierna.) Je sluit de camera of smartphone aan op de computer met behulp van de USB-connectie. Let erop dat de smartphone soms eerst om toestemming vraagt voor de aansluiting met de pc. Geef die toestemming, want anders kan Story Remix de videobestanden niet binnenhalen.

Bij een video- of fotocamera moet je het apparaat soms op een bepaalde stand zetten voordat je video’s kunt importeren. Sla hier eventueel de hand­leiding van de camera op na. Klik nu in Story Remix bovenin op Importeren en Van een USB-apparaat. Story Remix zoekt contact met het apparaat. Selecteer de video’s die je wilt importeren. Klik op Selectie importeren. Je ziet rechtsonder in het scherm een bericht als het importeren klaar is.

Map met video’s toevoegen
Als de video’s in een map op je computer staan, moet je eerst die map toevoegen. Klik op Importeren en Uit een map. Selecteer de map met de video’s. Klik op Deze map toevoegen aan afbeeldingen. De video’s in de map staan nu bij je Collectie. Houd er wel rekening mee dat Story Remix niet alle typen videobestanden kan afspelen. Populaire typen zijn geen probleem.

Video’s goed neerzetten
Een film maken met Story Remix start je door te klikken op Maken en Aangepaste video met muziek. Je selecteert de video’s die je wilt meenemen in de film. Klik daarvoor een vinkje rechtsboven bij de miniaturen van de video’s. Klik daarna op de knop Maken. Je komt nu in het bewerkvenster terecht. In het Storyboard onderin staan de video’s die je had geselecteerd. Deze fragmenten zullen niet vaak meteen in de goede volgorde staan. Je kunt ze eenvoudig in een andere volgorde slepen. Klik op het fragment dat je op een andere plek wilt zetten.

Sleep dat fragment dan voor, tussen of achter de fragmenten waar je het graag wilt hebben. Het plaatsen van de video’s in de gewenste volgorde in het Storyboard is altijd de eerste stap van het maken van een film. De lengte van de fragmenten bepaal je daarna. Je kunt het resultaat bekijken in de Speler rechtsboven. Klik op de eerste video in het Storyboard en daarna op de startknop van de Speler: het driehoekje. Bevalt de film zo nog niet? Sleep de fragmenten dan in  een andere volgorde. Of verwijder een video uit het Storyboard door erop te klikken en daarna op het kruisje te klikken. Nieuwe video’s toevoegen kan ook: klik linksboven op + Foto’s toevoegen. Klik een vinkje bij een video en klik op de knop Toevoegen. Je moet vervolgens nog de video vanuit de Projectbibliotheek in Storyboard ­slepen.

Video’s editen
Vaak zijn de videofragmenten te lang. Dat is niet erg: je kunt beter te veel video opnemen en dan later de lengte inkorten. Klik op het videofragment en dan op Knippen. In het Knippen-venster gebruik je de blauwe schuiven onder de video voor het bijsnijden. Sleep de linkerschuif op de plek waar het fragment moet beginnen. In de Speler zie je het bijbehorende beeld. Doe hetzelfde met de rechterschuif voor het einde van de video. Speel de video af om te kijken of de edit zo naar wens is. Als je klaar bent, voeg je het bijgesneden fragment toe aan de film met Gereed. Edit op dezelfde manier de andere fragmenten tot de gewenste lengte.

Video’s bewerken
Je kunt video’s op verschillende manieren bewerken en verbeteren. In het volgende voorbeeld wordt het eerste videofragment in de film gebruikt als titelscène. Hiervoor voegen we een filter, tekst en beweging toe. Klik op de eerste video in het Storyboard. Klik daarna op Filters. Een filter verandert het uiterlijk van de ­video. Kies in de lijst een filter, bijvoorbeeld Sepia. Je ziet het resultaat meteen in beeld: een ouderwets uitziende video. Je klikt op Gereed als je alleen een filter wilt toevoegen, maar in dit geval voeg je meteen ook een tekst toe aan de scène. Klik op Tekst.

Typ een tekst, bijvoorbeeld een titel voor de film. Kies daaronder een stijl voor de tekst. En klik tot slot op een lay-out. Die bepaalt waar de tekst in de video komt te staan. Als laatste voeg je nog een  (camera)beweging toe aan de scène. Klik bovenin op Beweging en kies een beweging uit de lijst. Speel de video af om te zien hoe de beweging er precies uitziet. Tevreden? Sla alle instellingen op met Gereed.

Muziek toevoegen
Om de puntjes op de i te zetten, kun je nog een achtergrondmuziekje toevoegen aan de film. Klik boven in het venster op Muziek. Op het tabblad Aanbevolen staan meegeleverde filmmuziekjes die automatisch worden aangepast aan de lengte van de film. Klik eventueel op de afspeelknop voor een muzieknummer om het te beluisteren. Selecteer de gewenste muziek en klik op Gereed. Om je eigen muziek te gebruiken, moet je die eerst in de map Muziek in de Verkenner zetten. Daarna haal je die muziek via het tabblad Uw muziek en Muziek­bestand selecteren binnen. Speel de film af om te controleren of alles naar wens is. Zo niet, pas dan nog de nodige onderdelen aan.

Exporteren of delen
Als laatste stap sla je de film op. Klik daarvoor op Exporteren of Delen. Kies de gewenste bestandsgrootte. Hoe groter het videobestand, hoe beter de kwaliteit. De video wordt opgeslagen in een aparte map: Geëxporteerde video’s in Afbeeldingen. Die map open je direct door te klikken op Weergeven in Verkenner. Met de optie Delen op sociale media deel je de video direct via bijvoorbeeld YouTube of e-mail!

Dit artikel is eerder verschenen in Plus Magazine september 2018. Nog geen abonnee van Plus Magazine? Abonnee worden doet u in een handomdraai!