Wat is een hoge bloeddruk?

Onder- en bovendruk

Uw bloeddruk kan verhoogd zijn en dat is niet goed. Tot zover is het verhaal duidelijk. Maar wat betekent bloeddruk eigenlijk en wat is het verschil tussen onder- en bovendruk?

Met bloeddruk bedoelen we de druk die op de wanden van bloedvaten komt, elke keer als het hart samentrekt. Het hart pompt 60 tot 80 keer per minuut. Hierbij wordt bloed door slagaders en aders gepompt. Zo worden voedingsstoffen en zuurstof door het lichaam vervoerd en worden afvalstoffen verwijderd. [ITEMADVERTORIAL]

Druk op vaatwanden
De bovendruk of systolische druk is de druk op de vaatwanden wanneer er veel bloed door de aders stroomt. Dus wanneer het hart samentrekt of slaat.

Wanneer het hart hierna ontspant, neemt de druk op de vaatwanden af. Dit wordt de onderdruk of diastolische druk genoemd. Deze druk noteren we in millimeter kwikdruk (mmHg).
[ITEMADVERTORIAL]
Hypertensie
Wat is een normale bloeddruk? Voor een gezond persoon is een bloeddruk van 120 boven 80 (120/80) optimaal. Dit is een bovendruk van 120 mmHg en een onderdruk van 80 mmHg. De grenswaarden stijgen iets als u ouder wordt. Zo mag een 80-plusser een bovendruk van 150-160 hebben.

De bloeddruk is niet altijd even hoog. Bij sommige activiteiten vraagt je lichaam meer voedingsstoffen en zuurstof. De bloeddruk kan dan tijdelijk hoger zijn. Bijvoorbeeld bij sport, stress of schrik. Dit hoeft niet te betekenen dat u een hoge bloeddruk heeft.

Wanneer uw bloeddruk in rust hoger of gelijk is aan 140 boven 90, dan heeft u last van hypertensie of een hoge bloeddruk. In dit geval staat er constant een hogere druk op de vaatwanden en moet uw hart meer moeite doen om bloed rond te pompen. Dit is geen gezonde situatie voor uw hart en vaten.

Leefstijl
Bij sommige mensen komt een hoge bloeddruk vaker voor. Ouderen hebben er vaker last van. Ook kan het in de familie zitten en bij negroïde mensen komt het vaker voor. Een ongezonde leefstijl, bijvoorbeeld te veel zout, alcohol, roken en te weinig kalium en beweging, kan het risico verhogen. Een gezonde leefstijl kan dus helpen om een te hoge bloeddruk te voorkomen.

Hoe weet u of u een te hoge bloeddruk heeft? Dit kunt u eigenlijk niet zelf controleren, want u merkt er zelf niets van. De huisarts kan uw bloeddruk meten, eventueel medicijnen voorschrijven en u advies geven om uw leefstijl aan te passen.

Auteur