Veilig online cadeaus kopen voor de feestdagen? Zo doe je dat!

Advertorial
De feestdagen komen eraan, dus het wordt weer tijd om vrienden, familie en geliefden in het zonnetje te zetten. Alleen gaat cadeautjes kopen dit jaar wel een beetje anders.

We vermijden drukke plekken zo veel mogelijk, dus komen we liever niet in de winkelstraat. Gelukkig kun je de cadeaus tegenwoordig eenvoudig online aanschaffen. Maar hoe doe je dat? En is het wel veilig? Startpagina.nl helpt je op weg om op een veilige en betrouwbare manier online te winkelen.

Veilig winkelen: waar moet je op letten? 

We kopen steeds meer en vaker dingen online. Maar hoe weet je nou of een webwinkel betrouwbaar is? Daar is een aantal handige tips voor.

●    Informatie. Controleer of de contactgegevens van de webwinkel compleet zijn. Staan er bijvoorbeeld een (functionerend) telefoonnummer, adres, zichtbaar e-mailadres en KvK-nummer op de website vermeld? Websites die alleen bereikbaar zijn via een contactformulier op de website, zijn minder betrouwbaar. 
●    Keurmerk. Kijk goed of de webwinkel een keurmerk heeft. Twee bekende keurmerken zijn Thuiswinkel Waarborg en Webshop Keurmerk. Helaas kunnen ook onbetrouwbare sites simpelweg een plaatje van een keurmerk op hun site zetten. Ga daarom voor de zekerheid naar de site van het keurmerk, en zoek daar of de desbetreffende webwinkel geregistreerd is. 
●    Spelfouten. Wat voor een indruk wekt de webwinkel? Staat de website vol met taalfouten en kromme zinnen, dan is dat meestal een teken dat de verkopende partij niet ‘officieel’ is. 
●    Domeinnaam. Controleer of de naam van de webwinkel overeenkomt met de naam die in de adresbalk staat. Komt deze niet overeen, klik dan weg. 
●    Beveiligde verbinding. Zodra je online wilt betalen moet het webadres in de browserbalk beginnen met https:// in plaats van http://. De “s” staat voor ''secure'', en betekent dat de verbinding is afgeschermd voor onbevoegden. 
●    Beoordelingen. Twijfel je aan de betrouwbaarheid van een winkel? Zoek dan op Google naar ervaringen van anderen. Typ in Google de naam van de webwinkel + ervaringen. Vind je voornamelijk negatieve recensies, of helemaal niks, dan moeten er alarmbellen gaan rinkelen.  
●    Te mooi om waar te zijn. Is een aanbieding bijna te mooi om waar te zijn? Wees dan voorzichtig en doorloop altijd bovenstaande stappen om te controleren of alles klopt. 

Niet goed, geld terug

Wanneer je een cadeau in de winkel koopt, maar iemand is er toch niet blij mee, dan kun je dit natuurlijk ruilen. Maar kan dat online ook? Het antwoord is: ja. Als online consument heb je altijd minstens 14 dagen bedenktijd, en kun je het gekochte product in die periode terugsturen. Deze bedenktijd gaat in op het moment dat je het product ontvangt. Dit is vastgelegd in de wet ‘Koop op afstand’. Hierin staan de regels waar webwinkels zich aan moeten houden, ook op het gebied van verzending, garantie, informatievoorziening en betaling. Overtreedt een webwinkel de regels? Dan heb je het recht de koop te ontbinden en een klacht in te dienen. 

Succesvol online shoppen: zo doe je dat! 

Cadeautjes kopen via internet kan hartstikke handig zijn. Je hoeft de deur niet uit, het aanbod is reuze en sommige websites hebben zelfs een inpakservice! Een voordeel van online winkelen is bovendien dat het makkelijker is producten en prijzen te vergelijken. Net als in echte winkels geldt ook online, dat de eerste vondst niet altijd het goedkoopste of het beste is. Heb je iets gezien wat je wilt aanschaffen, zoek dan altijd eerst even het product of het artikelnummer op. Wie weet vind je ergens anders een betere aanbieding. Ben je een beetje huiverig, dan kan het fijn zijn om te bestellen bij grote, bekende webwinkels, waarvan bekend is dat deze betrouwbaar zijn. Maar in deze tijd is het ook belangrijk en leuk om lokale ondernemers te steunen. Zoek bijvoorbeeld de plaatselijke boekhandel of huishoudwinkel op, en kijk of zij een online winkel hebben. Zeker weten of alles klopt? Bel ze dan eerst even op. 

Meer weten over veilig online kopen? Kijk op Startpagina.nl voor meer tips en informatie.