Fietsen boven Amsterdam - Over land en water

Advertorial

Holland boven Amsterdam
@Castricum | Pontjesroute

Ontdek al fietsend een Hollands landschap met uitgestrekte polders, historische steden en vergezichten over de Noordzee, Waddenzee én het IJsselmeer. In Holland boven Amsterdam is fietsen een echte must do. 

Oudhollandse pontjesroute – 55 km

De Pontjesroute is een aantrekkelijke fietsroute waarin vier pontjes zijn opgenomen. Het brengt u langs Hollandse landschappen met water, weide en molens. Het startpunt is Castricum. Vanuit hier zet u koers naar Akersloot en verder naar De Rijp. In de dorpen is het goed pauzeren. Bij twee van de vier pontjes moet u zelf overvaren door het draaien aan een lier. U fietst over de ringdijken van diepe droogmakerijen, ziet strakke patroon van sloten, wegen en vaarten. In de waterrijke polders laten de vele weidevogels zich luidkeels horen en kunt u tal van molens bewonderen.

De Tweede Broekermolen uit 1631 is de enige overgebleven molen van het vijftal dat vroeger de Uitgeester- en Heemskerbroekpolder drooghield. Ook kunt u een blik op het mooie Uitgeestermeer werpen. Tijdens de ronde rondom het Alkmaarder- en Uitgeestermeer fietst u langs het opzwepende water van dit grote meer. Een heerlijke plek waar u zich op, langs of in het water kunt vermaken. 

Door polder en glooiend landschap – 43 km

Fiets van Petten naar Den Oever en doorkruis de Kop van Noord-Holland. Op deze route kunt u uitwaaien langs de Noordzeekust, maar ook genieten van het uitgestrekte binnenland. Bij Petten gaat u direct de duinen in op weg naar Sint Maartenszee. Neem uw kans waar en breng ook nog even een bezoekje aan het strand. Rondom de polders van Schagen is het genieten van het weidse uitzicht, de vele molens en authentieke stolpboerderijen. Op naar het Amstelmeer waar u talrijke vogels kunt spotten.

Oorspronkelijk vormde het meer, het toenmalige Amsteldiep, een overgang tussen de Waddenzee en de Zuiderzee. In het noorden grenst het nog aan de Waddenzee. Richting Den Oever fietst u door het groene en glooiende landschap van Wieringen. Wieringen lag eeuwenlang als eiland in de Zuiderzee. In 1924 werd het eiland door bedijking en inpoldering aan Noord-Holland ‘gekoppeld’. Vanaf de stuwwallen in dit gebied heb je mooie uitzichten over de laag gelegen polders, het Amstelmeer, het IJsselmeer en natuurlijk de Waddenzee.

Nollen van Abbestede
Holland Boven Amsterdam

Machtig mooi Westfriesland – 54 km

Westfriesland wordt omsloten door de Westfriese Omringdijk, de enige monumentale dijk ter wereld. Het gebied heeft een agrarisch karakter en lange lintdorpen. In het altijd afwisselende landschap fietst u langs schapenweiden, molens, vogels en authentieke stolpboerderijen. Bovenop de dijk, langs het IJsselmeer, heeft u een vergezicht tot zover de horizon reikt. Watersporters op hun zeiljachten, hun surfplanken of kiteboards, een driemaster van de bruine vloot die onder vol zeil de oversteek maakt, genoeg te zien. Ga het avontuur aan en neem ook eens een zijweggetje. Veel boerderijen hebben een verkoopstalletje aan de weg. Geniet van de met liefde geteelde streekproducten, vers van het land. Westfriesland is een prima uitvalsbasis voor een meerdaagse trip. Een luxe hotelovernachting in de stad, een knusse kamer bij een B&B of een schattig huisje langs de dijk, overal wacht u een warm welkom. 

Kijk voor alle routes op fietsenbovenamsterdam.nl

Westfriese Omringdijk
Holland Boven Amsterdam

Win een 3-daags Noordzee arrangement

Kom slapen aan de Noordzeekust. Hotel Zuiderduin ligt op slechts 100 meter van het strand van Egmond aan Zee. Ook het centrum is vlakbij. Het Noordzee arrangement bestaat uit:

  • 2 overnachtingen
  • Inclusief 2x ontbijtbuffet
  • Gebruik van zwembad
  • Gratis parkeren

Kans maken op dit 3-daagse arrangement voor 2 personen? Klik hier en doe mee!

Auteur 
  • Holland boven Amsterdam