Beter uitkomen met Anneke

Omdat u het waard bent

Waarom geven we toch zoveel geld uit aan allerlei dure en luxe zaken? Hebben we ze nodig? Welnee!

Eigenlijk beseffen we best wel dat we prima zonder zouden kunnen. Toch gaan onze zuurverdiende centen er naartoe, óók als we die veel beter ergens anders voor kunnen gebruiken. Leningen aflossen, een spaarsaldo opbouwen, dat soort verstandige dingen.

[[adsense]]

We maken onszelf wijs dat we onszelf beter (gaan) voelen door die uitgaven. In sommige gevallen is dat ook zeker zo. Lekker uit eten of een verwendag in een wellnessresort… ja, dat vind ik écht genieten. Een ander geniet van andere dingen, zoals dure tassen of make-up. Wat ik vaak zeg gaat ook hier natuurlijk op: als u het geld ervoor heeft, moet u het zeker niet laten.

Het probleem is alleen, dat het erop lijkt dat we juist in financieel moeilijke tijden behoefte hebben aan dit soort verwennerijen. Want dan hebben we toch wel iets fijns verdiend? Daar spelen de reclames heel handig op in door uit te stralen ‘omdat u het waard bent’. Alsof u luxe, veel te dure producten nodig heeft om goed voor uzelf te zorgen. En alsof u minder waard bent – of dat zelf zou moeten vinden - als u daar geen geld aan uitgeeft.

We horen het mensen die diep in de schulden zitten ook letterlijk zeggen: ”We gaan wel op vakantie hoor, want dat hebben we na al die ellende toch wel verdiend….”. Dat wordt zéker geen budgetvakantie in eigen land, ongeacht de financiële gevolgen. Om achteraf te huilen over de creditcardafboekingen.

Als u er nuchter naar kijkt – wordt u dan ook echt gelukkiger van die uitgaven? Of is het een kortstondig genieten, waarvan het gevoel snel vervaagt en de bankrekening er nog lang last van heeft? Wordt u op de langere termijn niet veel gelukkiger van een gezonde financiële huishouding? Zo eentje waarbij u zich geen zorgen hoeft te maken over uw saldo en achterstallige betalingen? En niet bang hoeft te zijn om de post te openen, omdat u allang weet wat er aan rekeningen aankomt? De rust die dát geeft, dat is pas genieten. Niet een dagje of een avondje, maar elke dag, week en maand. Omdat u dát waard bent!