EK-titel is ons 700 miljoen waard

Een Nederlander heeft gemiddeld 51 euro over voor de EK-titel voor Oranje. Dat is 700 miljoen euro in totaal over alle Nederlanders. 51 euro is aan de zuinige kant. Een Italiaan heeft het meeste over voor een EK-titel: gemiddeld 528 euro per persoon, gevolgd door een Zweed (266 euro per persoon) en een Spanjaard (245 euro per persoon).

Dit blijkt uit Ekonomie2021, een terugkerend internationaal onderzoek van ING naar de waarde van voetbal. Eén op de elf Nederlanders denkt tijdens het komende EK meer uit te geven. Drie procent houdt de hand juist op de knip. Gemiddeld gaan Nederlanders naar verwachting ruim 45 miljoen uitgeven aan Oranje artikelen.

Noodgedwongen zullen voetballiefhebbers dit jaar vaker thuis kijken en niet in het café. Dit kan de supermarkten per wedstrijd enkele miljoenen extra omzet aan hapjes en drankjes opleveren.

Voetbalpool

Ruim een kwart van de Nederlanders speelt deze zomer mee in één of meerdere voetbalpools, met vrienden, kennissen of op het werk. Gemiddeld zetten zij zestien euro in, 60 miljoen euro in totaal. Mannen (33 procent) spelen veel vaker dan vrouwen (20 procent). Ook zetten mannen gemiddeld twee keer zoveel in: 20 euro tegen10 euro. Vrijwel zegt mee t e doen voor de lol.