Geheimzinnig doen met het geld van moeder

Mijn broer heeft een en/of rekening met onze moeder van 90 jaar. Hij trekt alle financiële zaken naar zich toe. Niets is controleerbaar. Mijn moeder durft niet tegen hem in te gaan, ze is bang dat hij haar in de steek laat. In ben bang dat als ze overlijdt, hij gewoon haar geld inpikt. Wat kan ik doen?

U kaart een serieus en algemeen probleem aan. Naar schatting 30.000 weerloze ouderen worden benadeeld door een bewindvoerder of familielid, die hun financiële zaken eerlijk zouden moeten behandelen. Iedereen kent de verhalen. Een oude tante die onder druk wordt gezet door een neef om haar testament in zijn voordeel te veranderen, een dochter die ook haar eigen boodschappen doet met het pasje van haar bejaarde vader. Een kleinkind dat bij elk bezoekje iets uit de huishoudportemonnee haalt als opa even niet oplet. Financiële uitbuiting van ouderen bestaat in soorten en maten.

Veilig financieel ouder worden

De overheid voert samen met ondermeer notarissen en ouderenorganisaties de actie ‘Veilig financieel ouder worden’, om op deze gevaren te wijzen. Het is belangrijk zaken rond beheer en bewind zo goed te regelen dat fraude heel moeilijk wordt. Dat kan alleen als je niet te goedgelovig bent en de mogelijkheid van fraude onder ogen ziet, ook als er nog niets aan de hand lijkt te zijn. Helaas zit u er mogelijk al middenin. Mensen die hiermee te maken hebben, adviseer ik te kijken op de website van de stichting Samen veilig ouder worden, die zich inzet voor een veilige leefomgeving van ouderen. Misschien weten zij een uitweg voor u, al is de bewijslast van uw vermoeden natuurlijk een moeilijk punt.