Loonstrookje vereenvoudigen helpt tegen crisis

Getty Images

Vermoedelijk begrijpt u net als de meeste mensen akelig weinig van uw loonstrookje. Dat is niet gek, want het is nodeloos ingewikkeld. Dat zorgt voor veel dure administratieve rompslomp. Helaas schiet het kabinet maar niet op met de beloofde vereenvoudiging!

Zonfactor 8 eergisteren! Wreed, zoals tieners dat duiden. Dat is in 10 jaar niet voorgekomen. Het is dus beslist zomer en die komt elk jaar weer ná het voorjaar. Dit voorjaar was door het kabinet toegezegd dat de Tweede Kamer zou worden geïnformeerd over de uitkomsten van een onderzoek naar de invoering van een loonsomheffing. Daarbij houdt de werkgever per werknemer één percentage van het brutosalaris in. Nu moet de loonadministratie voor iedere werknemer een groot aantal verschillende berekeningen maken per loonstrook.

Aanstaande donderdag is er een klein feestje: de parlementaire barbecue. Altijd gezellig, maar onverbiddelijk luidt deze het zomerreces van de Tweede Kamer in. Conclusie: die onderzoeksresultaten laten dus voorlopig op zich wachten en dat is heel jammer. De crisis gooide ongetwijfeld roet in het eten, maar één van de maatregelen om de crisis te bestrijden is nu juist het vereenvoudigen van de loonaangifte.

Administratieve rompslomp

Vermoedelijk begrijpt u akelig weinig van uw loonstrookje. Dat overkomt de meesten van ons. Het overzicht is onnodig ingewikkeld door een al veel te lang bestaand verschil tussen het loonbegrip voor de loonbelasting/premies volksverzekeringen en het loonbegrip voor de premies werknemersverzekeringen. Dat verschil is onbegrijpelijk en het levert heel veel administratieve rompslomp op.

Al tijdens de Algemene Beschouwingen in 2006 is de motie Verhagen/Rutte aangenomen, waarin de regering werd verzocht met maatregelen te komen om de loon- en premieheffing te vereenvoudigen. Er is wel wat gebeurd, maar echt tempo is er niet. Vanaf 1 januari betalen de werknemers geen WW-premie meer en dat scheelt toch mooi weer één regel op het loonstrookje.

Uniformeer loonbegrip

We zijn er nog niet. Er moeten nog drie verschillen worden weggewerkt om tot een eenduidig loonbegrip te komen. Het gaat om de auto van de zaak, de levensloopregeling en de werkgeversvergoeding Zorgverzekeringswet. Alleen al het elimineren van de stuitende bureaucratie die gemoeid is met de huidige teruggaven aan werkgevers van teveelbetaalde inkomensafhankelijke bijdragen Zorgverzekeringswet, is het uniformeren van het loonbegrip meer dan waard.

Het is overigens erg handig tegelijkertijd ook te regelen dat heffingen óf bij de werkgever plaatsvinden óf bij de werknemer. Het is toch van de zotte dat premies gesplitst worden en deels bij de werkgever worden ingehouden en deels bij de werknemer?

Goede vakantie!

Als er nog maar één loonbegrip over is, kan door een loonsomheffing de afdracht van loon- en premieheffing in één keer plaatsvinden. Daar knapt het loonstrookje, de loonadministratie, de uitvoering van de heffing door de Belastingdienst en de UWV en het humeur van werkgever en werknemer aanzienlijk van op. Staatssecretaris De Jager verdient alle steun om de belofte waar te kunnen maken.

Ik wens hem een korte en inspirerende vakantie toe. Oh ja, pas op voor de ‘wrede’ zon.

Auteur