Marieke kan nog ouderwets koffie zetten, zonder Senseo

Getty Images

Moet u afblijven van uw Senseo, omdat die kan ontploffen? Dit is een kans! Herontdekt het ambachtelijke koffiezetten.

Het probleem van ontploffende Senseo's kan optreden bij een combinatie van zware kalkafzetting en een haperend veiligheidsmechanisme. Door kalkafzetting kan een ventiel worden geblokkeerd, waardoor de druk die in het apparaat wordt opgebouwd, niet kan ontsnappen. In combinatie met een haperend veiligheidsmechanisme zou het apparaat 'uit elkaar kunnen vallen' luidt het eufemisme. Zeven miljoen apparaten worden teruggeroepen en hun baasjes zitten een paar weken zonder hun dure bakje koffie.

Elke crisis is een kans; (her)ontdek het ambachtelijke koffie zetten.

  • 1: Koop een paar pakken gewone koffie, liefst van Paco (€ 0,65 voor 250 gram). Jaren geleden kwam deze koffie als beste uit een smaaktest van de Consumentenbond, waarbij een panel van deskundigen blind proefde. De koffie is in elk geval verkrijgbaar bij Jumbo. Koop ook koffiefilters, 80 stuks voor € 0,27.
  • 2: Heb je nog een ouder koffiezetapparaat? Zo ja, dan kun je nu koffie zetten. De koffie blijft beter op smaak in een thermoskannetje dan op het warmhoudplaatje van het apparaat. Heb je geen apparaat: bel even rond, vraag aan je moeder (van de generatie 'wie wat bewaart heeft wat'). Geen koffiezetapparaat in de buurt te vinden? Vraag aan dezelfde groep of ze nog een filterhouder hebben. Of koop die voor nog geen euro.
  • 3: Old school koffie zetten doe je door water te koken, de filter in de filterhouder te doen en daarin de koffie (10 gram per kopje). Begin met twee kopjes te zetten. Verwarm een grote mok met een bodempje water even voor in de magnetron, terwijl je water aan de kook brengt. Gooi het bodempje water uit de nu warme mok en zet de filterhouder met filter en koffie erop. Giet eerst een klein beetje kokend water op de koffie, zodat die doordrenkt raakt, en laat de koffie een minuutje wellen. Zo onttrek je meer smaak aan de koffie dan wanneer je meteen een plens water opschenkt. Dan giet je de filter bijna vol en loopt de koffie in de hete mok. Daarna nog een keer opgieten.Schenk niet teveel op, want dan stroomt de mok over, of wordt de koffie te slap.
  • 4: Wie koffie met melk drinkt kan ondertussen twee koffiekopjes voor een derde vullen met melk en die samen één minuut in de magnetron zetten. De warme melk met een kleine garde of klopper opschuimen in het kopje. De koffie uit de mok over de twee kopje verdelen.
  • 5: Als je dit teveel gedoe vindt zoek dan zo'n tienkantig Italiaans koffiepotje. Ook rondvragen of desnoods kopen bij Hema of V&D. Een kleine (voor 2 kopjes) kost minder dan € 10, een grote (voor 3 of 4 kopjes) minder dan € 15,-. Het is zo'n metalen potje, onderin gaat water, dan het metalen filter erop met koffie daarin. Het bovenste deel erop schroeven en op het gas zetten. Door de verhitting en de druk loopt het water vanuit het onderste deel dóór de koffie naar het bovenste deel. Ook hierbij ondertussen melk in de kopjes opschuimen en de hete koffie erbij gieten. Het potje blijft handig om te hebben (voor als de stroom uitvalt?). Zelf keken wij deze manier van koffie zetten 30 jaar geleden tijdens een vakantie af van de Italianen. En maken sindsdien op deze manier de heerlijkste én voordeligste cappuccino.
Auteur