Wat als erven niet meewerken met erfenis?

Twee erven willen niets om met de erfenis te maken hebben. Ze willen niets tekenen bij de notaris. De rekeningen van oma blijven nu geblokkeerd. Hoe is dit op te lossen?

Getty Images

Mijn oma is anderhalf jaar geleden overleden. Haar bescheiden nalatenschap komt toe aan de twee kinderen en zeven kleinkinderen. Nu willen twee van deze kleinkinderen niets met oma en de erfenis te maken hebben: ze hebben haar bij leven niet gekend. Zij weigeren de erfenis te aanvaarden en willen ook niet naar een notaris om te tekenen voor het verwerpen ervan. Ook na herhaaldelijke verzoeken (en het aanbod de notariskosten te vergoeden bij verwerpen) blijven ze bij hun standpunt. De betaalrekeningen van oma blijven nu geblokkeerd, terwijl de uitvaartkosten zijn betaald door de executeur (uit eigen middelen). Hoe is dit op te lossen?

U kunt de kantonrechter verzoeken de twee kleinkinderen een termijn te stellen waarbinnen die kleinkinderen hun keuze kenbaar moeten maken, op grond van artikel 4:192 BW. Doen zij dat niet, dan worden zij geacht de nalatenschap zuiver te hebben aanvaard.Dat wil zeggen: zij aanvaarden hun deel in de erfenis, ook als die onverhoopt negatief mocht blijken te zijn. Dan erven de kleinkinderen dus schulden.

Als de kleinkinderen koppig blijven en zich vervolgens weer stilhouden, ontstaat er een volgend probleem. Op enig moment zal de nalatenschap verdeeld moeten worden. Aan die verdeling zullen de twee kleinkinderen ook moeten meewerken. Als ze dat weigeren, ontstaat er weer een impasse.

Iedere erfgenaam kan de rechtbank dan verzoeken de nalatenschap te verdelen. Het gaat hier om een rechtbankprocedure waarvoor anders dan bij de kantongerechtprocedure een advocaat vereist is.

De executeur, die uitvaartkosten heeft voorgeschoten, hoeft dit alles niet per se af te wachten. Hij kan de bank verzoeken om de uitvaartkosten aan hem te betalen van de geblokkeerde rekening.

  • Met dank aan Aniel Autar, Kooijman Lambert Notarissen Rotterdam
Auteur