Wat als mijn belastingsadviseur een fout maakt?

Mijn duurbetaalde belastingadviseur maakte een fout. Nu zit ik met een naheffing plus boete. Kan ik hem...

Getty Images

Mijn belastingadviseur heeft mijn lijfrentepremie ten onrechte afgetrokken. Nu betaal ik een naheffing, plus een fiscale boete. En dat terwijl ik ruim € 200 heb betaald voor het doen van de aangifte, nota bene met € 50 extra studiewerk voor de lijfrentepremie! De adviseur zegt doodleuk dat dit zijn verantwoordelijk niet is. Dit kan toch niet zomaar.

Dat kunt u proberen, maar de kans op succes is niet heel groot. Om te beginnen: de belastingnaheffing zult u gewoon zelf moeten betalen. De belasting bent u hoe dan ook verschuldigd.

Anders ligt het met de fiscale boete en het loon van de adviseur.

Fiscale boete

De fiscale boete wordt alleen opgelegd bij opzet of grove schuld. Lang was het zo dat wanneer grove schuld de adviseur was aan te rekenen, de belastingplichtige verantwoordelijk was. Tenzij hij kon aantonen dat hij redelijkerwijs de blunder van de adviseur niet zelf had kunnen zien.

Bij een nieuw arrest in 2006 heeft de Hoge Raad besloten dat het voortaan aan de belastingdienst is om te bewijzen dat uzelf als belastingplichtige grove schuld of nalatigheid aan te wrijven valt (arrest van 1 december 2006, nr 40369). Dat lijkt hier niet het geval. U kunt het beste bezwaar maken tegen de boete bij de Belastingdienst.

Nota

Wat betreft de nota die u aan de adviseur hebt betaald, u kunt natuurlijk stellen dat de adviseur niet heeft gedaan waar u hem voor betaald hebt: goed advies geven. Omdat u verder geen schade hebt geleden (het betalen van belasting die u toch moest betalen, valt niet als schade aan te merken) is er echter niet heel veel te halen bij de adviseur.

Hoogstens zou u de advieskosten terug kunnen krijgen. Het zou netjes zijn als de adviseur dat uit zichzelf zou doen. Als hij dat weigert, is een gang naar de rechter wellicht wat veel gedoe voor die 200 euro. Een geschillencommissie voor belastingadviseurs is er helaas niet.

U kunt een poging wagen bij de beroepsvereniging waar uw adviseur lid van is. Er zijn in Nederland drie grote beroepsverenigingen. Zij kunnen bemiddelen. Ze hebben ook interne rechtspraak: vaak is dit alleen tuchtrecht, wat alleen kan leiden tot een vermaning voor de adviseur. de NFB heeft ook een geschillenraad.

Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB): www.nob.net.

College Belastingadvies (CB): www.cb.nl.

  • Het CB kent tucht- en beroepsrecht.

Nederlandse Federatie van Belastingadviseurs (NFB): www.fb.nl .

Auteur