‘Een spaarpot voor zo’n grote verbouwing hadden we niet’

Advertorial
Verhuizen of verbouwen? Voor Bea (66) en Rob (69) was die vraag sneller beantwoord dan ze hadden verwacht. “We kunnen hier nu samen oud worden.”

Sinds de kinderen de deur uit zijn, hebben Bea en Rob het huis voor zichzelf: een ruime eengezinswoning met drie slaapkamers op de bovenverdieping. Twee daarvan kregen al snel een nieuwe bestemming, aan hobby’s geen gebrek. “Rob wilde graag een eigen computerkamer. Ik richtte de andere slaapkamer in als atelier. En uitgebreid koken doen we samen, op de begane grond, in een prachtig verbouwde keuken met kookeiland.”

Het huis waar ze al achtentwintig jaar wonen, lijkt met elke nieuwe levensfase mee te groeien. Totdat een jaar geleden bij Rob artrose werd geconstateerd. De smalle trap op en af gaan werd steeds pijnlijker. De kleine badkamer was onhandig. “Uren brachten we achter de computer door, op zoek naar een gelijkvloers appartement. Met pijn in het hart, want we waren verknocht aan ons huis en aan de buurt,” vertelt Bea. “Een van de buren vroeg waarom we niet gingen verbouwen. De achterpui zou er dan uit moeten om een slaapkamer met badkamer op de begane grond te realiseren. We hadden een diepe achtertuin, dus dat was het probleem niet. Maar hoe gingen we dat betalen? We hadden geen spaarpot voor zo’n dure verbouwing.” Rob zette hun wensen op papier, vroeg de aannemer die hun keuken  verbouwd had om een offerte en nam toen contact op met hun hypotheekadviseur. “We bleken namelijk een overwaarde van € 90.000 op ons huis te hebben. De buurt waar we wonen is gewild, waardoor ons huis fors in waarde is gestegen. En daarnaast lossen we al bijna dertig jaar af.” De financiering van de verbouwing was dus geen enkel probleem, want hiervoor konden we onze overwaarde gebruiken. “We hebben een paar weken in de rotzooi gezeten,” vertelt Rob. “Maar dat is het zó waard geweest. Niets houdt ons tegen om hier samen oud te worden.”

Overwaarde

Door uw woning aan te passen, kunt u er met plezierblijven wonen, ook als u straks minder mobiel wordt. Zo’n aanpassing kunt u realiseren met de overwaarde op uw woning. Bij Nationale-Nederlanden sluit u in zo’n geval een extra hypotheek af en ontvangt u een bedrag om bijvoorbeeld de verbouwing te financieren. Als u een hypotheek heeft bij een andere geldverstrekker, kunt u deze oversluiten naar Nationale-Nederlanden en meteen verhogen op basis van uw overwaarde.

Als u de overwaarde gebruikt om uw woning te verbeteren, valt deze lening in box 1 en is de hypotheekrente vaak aftrekbaar. Hierdoor kan dit ook een fiscaal aantrekkelijke optie zijn.
 
Kijk voor meer informatie op de website van Nationale-Nederlanden.